Δευτέρα 8 Αυγούστου 2022

Το «Μαξίμου - Gate» φέρνει το ΠΑΣΟΚ σε νέο ξεκίνημα

Του Δημήτρη Ι. Κατσούλη 
Δικηγόρου, πρώην Δημάρχου Αυλώνος Ευβοίας Συντονιστή Δ.Ο. Χαλκιδέων ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής

Η υπόθεση της υποκλοπής στο κινητό τηλέφωνο του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, το “Μαξίμου-Gate”, φέρνει στο προσκήνιο το βαθύ έλλειμμα, το τεράστιο κενό στην δημοκρατική λειτουργία των θεσμών και στην ασφάλεια του δημοκρατικού πολιτεύματος. Ασφαλώς έχει και άλλες προεκτάσεις που ίσως το επόμενο χρονικό διάστημα αποκαλυφθούν.

Εννοώ τα στεγανά στην Δικαιοσύνη και στο σύστημα εθνικής ασφάλειας. 

Η θεωρία της «άγνοιας» του Πρωθυπουργού προκαλεί θυμηδία εκτός από οργή. Σε ένα σύστημα πρωθυπουργικού συγκεντρωτισμού που έχει ακραίο προσωποκεντρικό χαρακτήρα το τελευταίο που ενδιαφέρει είναι εάν το γνώριζε ο Πρωθυπουργός διότι τεκμαίρεται από την θέση του ότι το γνώριζε. 

Είτε έτσι είτε αλλιώς το προσωπείο του «κεντρώου» «μεταρρυθμιστή» Κυριάκου Μητσοτάκη έχει πια σπάσει και το πραγματικό πρόσωπο έχει φανεί. 

Η απόλυτη κυριαρχία στο μιντιακό σύστημα δεν είναι πλέον ικανή να κρύψει την αυταρχική και αδιαφανή πρωθυπουργική εξουσία που ασκείται με συγγενείς, κολλητούς, συνεταίρους, την «Μαξίμου Α.Ε.» όπως εύστοχα την είχε αποκαλέσει η αξέχαστη Φώφη Γεννηματά. 

Η παράδοση της σκληρής συντηρητικής διακυβέρνησης που δεν σέβεται τους δημοκρατικούς θεσμούς, που θεμελιώνεται στη διαπλοκή και τον πελατειασμό, βρίσκει στον επιτελικό κράτος του Κυριάκου Μητσοτάκη τον σύγχρονο και άξιο συνεχιστή της.

Σήμερα όμως, όσο ποτέ άλλοτε, μετά από πολλά χρόνια κρίσεων, δεν υπάρχουν περιθώρια για πειραματισμούς, για ανοχή στην παραβίαση των κρίσιμων κανόνων λειτουργίας της Δημοκρατίας. 

Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε είναι επιτακτική η ανάγκη να αλλάξει το Κράτος, να εμπεδωθούν οι κανόνες της διαφάνειας και της λογοδοσίας, να απελευθερωθούν οι πολιτικοί θεσμοί από την υποταγή τους σε εξωγενή κέντρα εξουσίας, να ανακτήσουν τα πολιτικά κόμματα την πολιτικής τους αυτονομία και να ξανάρθουν στο προσκήνιο οι αρχές της συμμετοχικής δημοκρατικής διακυβέρνησης, αυτή την φορά με πράξεις και όχι με λόγια. 

Η συμμετοχική Δημοκρατία και η πολυεπίπεδη δημοκρατική διακυβέρνηση, με αποκέντρωση και λογοδοσία σε όλα τα επίπεδα, είναι το κρίσιμο διακύβευμα για το οποίο οι δυνάμεις της σύγχρονης ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατικής αριστεράς πρέπει να αγωνιστούν χωρίς συμβιβασμούς και παλινωδίες. Είναι η ώρα που η Δημοκρατία και η Ελλάδα χρειάζονται το νέο Ισχυρό ΠΑΣΟΚ να χαράξει την νέα μεταπολίτευση.

Η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη είναι ταυτόχρονα και παρακολούθηση ενός Σοσιαλιστή Ευρωβουλευτή ο οποίος έχει δώσει αγώνες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την Δημοκρατία και τους Θεσμούς, για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθεκτική δημοκρατική διακυβέρνηση. 

Το "Μαξίμου-Gate" προσβάλλει ευθέως το ευρωπαϊκό κεκτημένο των πολιτικών δικαιωμάτων και τον δημοκρατικό ευρωπαϊκό θεσμικό πολιτισμό.

Τέλος, η παρακολούθηση από την ΕΥΠ του υποψήφιου τότε και σήμερα Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής, θέτει ένα ακόμη, τεράστιο ζήτημα, υπονόμευσης της πολιτικής αυτονομίας ενός ιστορικού πολιτικού χώρου. Το σύστημα Μητσοτάκη και οι Μηχανισμοί Εξουσίας επιχείρησαν να διαμορφώσουν συνθήκες χειραγώγησης του ΠΑΣΟΚ. 

Επειδή όμως αυτή την πόρτα κάποιοι την είχαν αφήσει παλιότερα ανοικτή, μεταβάλλοντας μία άτυχη αλλά συγκυριακή επιλογή συγκυβέρνησης σε στρατηγικό στόχο με αποτέλεσμα την περιθωριοποίηση του ιστορικού Κινήματος της Αλλαγής, "πειραματιζόμενοι" από το 2014 έως σήμερα με την ένταξη στο σύστημα της οικογένειας Μητσοτάκη τουλάχιστον σε μία Περιφέρεια της χώρας (Στερεά για όσους δεν "ξέρουν"), είναι φρόνιμο να καταλάβουν ότι ο δρόμος που οδηγεί στην ανάκτηση της πολιτικής αυτονομίας και της πολιτικής ηγεμονίας για την ελληνική σοσιαλδημοκρατία περνά μέσα από την ρήξη, την ιδεολογική, πολιτική και «επιχειρησιακή» με την Δεξιά και το Μητσοτακικό σύστημα. Όσοι δεν το καταλαβαίνουν δεν μπορεί να στεγάζονται κάτω από τις σημαίες του ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής, περιμένοντας την στιγμή που θα φανούν χρήσιμοι δούρειοι ίπποι.

Η συγκυρία οδηγεί σε νέους αγώνες για την Δημοκρατία, την ανθεκτικότητα των θεσμών, την κοινωνική αναγέννηση. Το πολιτικά αυτόνομο ΠΑΣΟΚ έχει την ιστορική επιταγή να ξαναγίνει πρωταγωνιστής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...