Δευτέρα 8 Αυγούστου 2022

Τ.Ε Εύβοιας του ΚΚΕ: Η φωτιά στα όρια της πόλης της Χαλκίδας ανέδειξε ξανά τις ευθύνες του κράτους για τις ελλείψεις στην πυροπροστασία

Η φωτιά που ξέσπασε χθες, στα όρια του οικιστικού ιστού της Χαλκίδας λίγα μέτρα από το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας και έφτασε μέχρι τον οικισμό Μακεδονικά Χαλκίδας και στο δρόμο προς Ν. Εύβοια, στο ύψος της Ν. Λαμψάκου, έφερε ξανά στην επιφάνεια τις μεγάλες ελλείψεις στην καταστολή και κυρίως στην πρόληψη των πυρκαγιών.

Είναι χαρακτηριστικό πως ακριβώς έξω από την περίφραξη του Νοσοκομείου τα χωράφια ήταν ακαθάριστα, πως σε όλη την περιοχή που επεκτάθηκε η πυρκαγιά και παρότι είναι στα όρια της πόλης, πολύ κοντά σε κατοικημένες περιοχές, δεν υπήρχε ούτε μια δεξαμενή στην περιοχή έτσι ώστε να επιταχύνεται το έργο της πυρόσβεσης. 

Όλα αυτά ενώ στην ίδια περίπου περιοχή είχε ξεσπάσει και πέρσι το καλοκαίρι πυρκαγιά και καθώς η Εύβοια βρίσκεται στη μέγιστη επικινδυνότητα για πυρκαγιά εδώ και 4 μέρες.

Παρά το γεγονός πως η επέμβαση των εναέριων μέσων ήταν άμεση προβληματίζει το γεγονός πως οι επίγειες δυνάμεις ήταν μικρές για ένα τόσο σοβαρό περιστατικό έξω ακριβώς από τη Χαλκίδα (31 πυροσβέστες, 1 πεζοπόρο τμήμα και 10 οχήματα, σύμφωνα με την Π.Υ) . 

Για αυτό άργησε να τεθεί σε πλήρη έλεγχο η φωτιά παρά το γεγονός πως οι άνεμοι δεν ήταν ιδιαίτερα ισχυροί και η βλάστηση χαμηλή. Άραγε τι θα είχε γίνει αν τα εναέρια μέσα ήταν ανάγκη να επιχειρήσουν και σε κάποια άλλη πυρκαγιά ταυτόχρονα;

Ενδεικτικό των ελλείψεων στη στελέχωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είναι ότι τις πρώτες ώρες τις πυρκαγιάς ρίχτηκαν στη μάχη της κατάσβεσης εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Χαλκίδας και κάτοικοι της περιοχής, ενώ κτηνοτρόφοι της περιοχής υπέδειξαν στις πυροσβεστικές δυνάμεις δασικούς δρόμους για την πρόσβαση σε δύσβατα σημεία.

Μαζί με τους εργαζόμενους και τους κατοίκους της περιοχής βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, παρεμβάσεις για την ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων έκαναν οι εκλεγμένοι της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Περιφέρεια Στερεάς και στο Δήμο Χαλκιδέων.

Τα παραπάνω αναδεικνύουν πως τα επιχειρήματα της Κυβέρνησης, όπως και όλων των προηγούμενων, της Περιφερειακής και Δημοτικής Αρχής, περί «κλιματικής αλλαγής», περί «ακραίων καιρικών φαινομένων» και άλλα που ακούμε κατά καιρούς, είναι δικαιολογίες για να καλυφθεί η πραγματικότητα: Ότι η προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού, η προστασία του Περιβάλλοντος, αποτελούν κόστος για το αστικό κράτος και για αυτό δεν παίρνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα που μπορεί να εξασφαλίσει σήμερα η επιστήμη και η τεχνολογία.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό της Χαλκίδας, τους μαζικούς φορείς, να εντάξουν στις διεκδικήσεις τους άμεσα μέτρα για την προστασία του Περιβάλλοντος, της ζωής, των λαϊκών περιουσιών και των υποδομών:

· Μέτρα πρόληψης πυρκαγιών σε δάση και μεικτές ζώνες (κατοικίες και επιχειρήσεις στα όρια ή μέσα σε δασικές περιοχές) όπως ο καθαρισμός από ξερόχορτα και ξερά δέντρα, η εγκατάσταση δικτύου πυρόσβεσης με δεξαμενές, κρουνούς, μάνικες κλπ, η διάνοιξη και συντήρηση αγροτικών δρόμων.

· Ενίσχυση των μέτρων πυρασφάλειας στο Νοσοκομείο Χαλκίδας, καθαρισμός της γύρω περιοχής και εκπαίδευση του προσωπικού με ασκήσεις ετοιμότητας για έκτακτες καταστάσεις (πυρκαγιές, σεισμοί κλπ).Ενίσχυση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χαλκίδας με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και σύγχρονα και επαρκή μέσα πυρόσβεσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...