Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022

Αυτοψία Θ. Ζεμπίλη στις εργασίες αποκατάστασης του Ι.Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών στα Καλύβια

Το βυζαντινό Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών στα Καλύβια Καρύστου επισκέφτηκε σήμερα ο Θανάσης Ζεμπίλης, όπου και πραγματοποίησε αυτοψία για τις εργασίες αποκατάστασης.

Ο Βουλευτής Ευβοίας ενημερώθηκε από τον ιερέα του ναού πατέρα Γεώργιο Βλάχο και τον Πρόεδρο της Τ.Κ. Καλυβίων Δημήτρη Σταμπέλο, για τις καθυστερήσεις και τα προβλήματα που παρουσιάζονται στις εργασίες αναστήλωσης που γίνονται με χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού και
Αθλητισμού.

Ως γνωστόν, ο Θανάσης Ζεμπίλης έχει επιδείξει προσωπικό ενδιαφέρον για την αποκατάσταση του Ι.Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών και είχε παρέμβει για το ζήτημα στην Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού κυρία Λίνα Μενδώνη. Επίσης, μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, είχε ζητήσει με την αρ.πρωτ.: 1496/26-2-2020 Ερώτησή του προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού την χρηματοδότηση του έργου. 

Αποτέλεσμα των ενεργειών αυτών, σε συνεργασία και με την τοπική κοινωνία, ήταν η χρηματοδότηση της αποκατάστασης του Ιερού Ναού, ύψους 50.000 €, από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του ΥΠ.ΠΟ.Α.. Σε συνέχεια των ανωτέρω, ο Βουλευτής Ευβοίας βρίσκεται σε συχνή επαφή με την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευβοίας κυρία Αγγελική Σίμωσι, για την ομαλή εξέλιξη των εργασιών αποκατάστασης. 

Ο Θανάσης Ζεμπίλης δεσμεύθηκε να αναλάβει πρωτοβουλία για την επίσπευση των εργασιών αποκατάστασης, δεδομένου ότι πρόκειται για τον βασικό ενοριακό ναό στα Καλύβια που πρέπει να αποδοθεί το συντομότερο προς χρήση προκειμένου να τελούνται απρόσκοπτα οι λειτουργίες.

Ο Ιερός Ναός Παμμεγίστων Ταξιαρχών χρονολογείται στα βυζαντινά χρόνια και περί το 1.200 μ.χ., ενώ το 1966 ανακηρύχθηκε αρχαίο μνημείο. Πρόκειται για ναό σύνθετο τετρακιόνιο με τρούλο και σταυρεπίστεγο και με πολλά αξιόλογα στοιχεία γλυπτού αρχιτεκτονικού διακόσμου. 

Είναι, μάλιστα, δικκλήσι, αφού η εσωτερική πόρτα στη νότια πλευρά του οδηγεί σε δεύτερο ναό, προς τιμή του Αγίου Νικολάου. Σώζονται πολλές και εξαιρετικές αγιογραφίες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...