Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022

Γιώργος Μαρίνος: Η Νότια Εύβοια έχει κορεστεί από την επέκταση των Αιολικών, καταπατώνται ακόμα και αρχαιολογικοί χώροι

Επικίνδυνοι για τον λαό οι ανταγωνισμοί για Ενέργεια και μοίρασμα αγορών

Η συζήτηση στη βουλή για τα νέα προκλητικά προνόμια στα μονοπώλια της λεγόμενης πράσινης ανάπτυξης, την επέκταση των Αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων, πραγματοποιείται τις μέρες της Συνόδου Κορυφής του δολοφονικού μηχανισμού του ΝΑΤΟ που ρίχνει κι άλλο λάδι στη φωτιά της κλιμακούμενης πολεμικής αναμέτρησης με τη Ρωσία στην Ουκρανία, διευρύνεται και γίνεται πιο επιθετικός για τους
λαούς.

Η συζήτηση στη βουλή διεξάγεται επίσης σε συνθήκες όξυνσης του ανταγωνισμού των αστικών τάξεων της Τουρκίας και της Ελλάδας, κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας και αμφισβήτησης της κυριαρχίας των νησιών με μεγάλους κινδύνους.

Όλες αυτές οι πλευρές είναι σε άμεση σύνδεση με κοινό παρανομαστή τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς των μεγάλων οικονομικών ομίλων, των καπιταλιστικών κρατών και των συμμαχιών τους, για την ενέργεια, γενικότερα για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και το μοίρασμα των αγορών.

Στην πράξη αποδεικνύεται πως η πολιτική της εμπλοκής και συμμετοχής της Ελλάδας σ’ αυτούς τους ανταγωνισμούς, στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ αυξάνουν τους κινδύνους για το λαό μας.

Οι επιθετικότητα της Τουρκίας τροφοδοτείται από τη στάση του ευρωατλαντισμού που την θέλει στο πλευρό του στη σύγκρουση με τη Ρωσία και μέσα απο ένα πολύ επικίνδυνο παζάρι διαμορφώνεται το έδαφος για οδυνηρούς συμβιβασμούς που αφορούν άμεσα κυριαρχικά δικαιώματα και κυριαρχία της χώρας.

Η εισηγήτρια του ΚΚΕ αποκάλυψε την αντιλαϊκή ουσία και τον φιλομονοπωλιακό προσανατολισμό του νομοσχεδίου, τις συνέπειες του στις εργατικές λαϊκές οικογένειες.

Οι αβάσταχτες για το λαό αυξήσεις στην ενέργεια εκδηλώθηκαν πριν τον πόλεμο. Έχουν συγκεκριμένες αιτίες, την “Πράσινη Μετάβαση” και την πολιτική της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας που προώθησε η ΕΕ, από κοινού με τις κυβερνήσεις της ΝΔ ,του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο όνομα αυτής της πολιτικής στηρίχτηκαν και ενισχύονται με δεκάδες δις ευρώ οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. 

Καθορίστηκε ως στρατηγικό καύσιμο το εισαγόμενο φυσικό αέριο. Επιβλήθηκε το τέλος ρύπων που έκανε πανάκριβη την φτηνή εγχώρια λιγνιτική παραγωγή, στην κατεύθυνση της απολιγνιτοποίησης με οδυνηρά αποτελέσματα.

Δημιουργήθηκε το «Χρηματιστήριο Ενέργειας», το οποίο αποτελεί βασικό παράγοντα αύξησης της χονδρεμπορικής τιμής για τη στήριξη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Ενέργειας.

Αυτή η πολιτική οδήγησε σε απαξίωση των εγχώριων ενεργειακών πηγών, στην αύξηση της τιμής της ενέργειας, στην ενεργειακή φτώχεια που τροφοδοτούνται απο τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η κατάσταση επιδεινώνεται με την πολιτική της “απεξάρτησης” της ΕΕ απο το ρωσικό φυσικό αέριο και την αντικατάστασή του από το ακριβό LNG, το υγροποιημένο φυσικό αέριο απο τις ΗΠΑ, και την επέκταση των ΑΠΕ, που παράγουν ακριβό ρεύμα και φορτώνουν το λαό με τα πράσινα τέλη και τους πράσινους φόρους.

Σε όλη τη χώρα οργανώνονται κινητοποιήσεις ενάντια σ’ αυτή την πολιτική, για την ακρίβεια, την αλλαγή χρήσης γης, την καταπάτηση πανέμορφων βουνών, περιοχών ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς, αρχαιολογικών χώρων, απο μονοπωλιακά συμφέροντα και την άναρχη εγκατάσταση αιολικών πάρκων.

Η αντιλαϊκή πολιτική όλων των κυβερνήσεων έχει πλήξει την πολύπαθη Εύβοια. Η Κάρυστος, το Μαρμάρι, τα Στύρα, γενικότερα η Νότια Εύβοια έχει κορεστεί, καταπατώνται ακόμα και αρχαιολογικοί χώροι, κι εσείς επιμένετε.

Στις ήδη 500 ανεμογεννήτριες προστίθενται ακόμα 200 με το σχεδιασμό σας.

Η πολιτική σας πλήττει της Σκύρο , περιοχές του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου, την Κεντρική και Βόρεια Εύβοια, έχετε βάλλει στο στόχαστρο το πανέμορφο βουνό της Δίρφυς, ακόμα και τις περιοχές που έκαψε η φωτιά τον περασμένο Αύγουστο. 

Βάλατε χέρι και καταστρέφετε τα Άγραφα που οι μαζικοί φορείς δίνουν σκληρή μάχη μέσα απο την Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα.

Το ΚΚΕ είναι στο πλευρό τους, παρεμβαίνει στη βουλή και την ευρωβουλή, αποκαλύπτει τις ψευδολογίες σας.

Οι λαϊκές οικογένειες δεν μπορούν να πληρώσουν το πανάκριβο ρεύμα και τα πράσινα χαράτσια, υποφέρουν απο την ενεργειακή φτώχεια, δεν μπορούν κατακαλόκαιρο να χρησιμοποιήσουν τον κλιματισμό, όπως έγινε το χειμώνα με την θέρμανση.

Με τα αιολικά πάρκα καταστρέφονται μεγάλες δασικές εκτάσεις, επιβαρύνεται ο υδροφόρος ορίζοντας, προκαλούνται κατολισθήσεις, αλλάζει η μορφολογία των βουνών, προκαλούνται ζημιές στους κτηνοτρόφους, στους μελισσοκόμους.

Όλα! για τα κέρδη των μονοπωλίων αυτή είναι η αφετηρία του νομοσχεδίου, της αντιλαϊκής πολιτικής και της στρατηγικής της ΕΕ που στηρίζουν η ΝΔ , ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ αλλά και τα άλλα κόμματα.

Το ΚΚΕ παλεύει για:

· Την κατάργηση της Ρήτρας Αναπροσαρμογής

· Την κατάργηση του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης

· Πλήρη επαναλειτουργία λιγνιτικών μονάδων, χωρίς τις δεσμεύσεις του χρηματιστηρίου ρύπων. Κατάργηση του Χρηματιστηρίου ενέργειας.

· Απόσυρση της χώρας από τις κυρώσεις της ΕΕ προς τη Ρωσία που τις πληρώνει ο λαός.

Η κατάσταση θα γίνει εντελώς διαφορετική αν η εργατική τάξη, ο λαός πάρουν στα χέρια τους το τιμόνι της εξουσίας και τα οικονομικά εργαλεία, ώστε με την εξάλειψη του καπιταλιστικού κέρδους, με κεντρικό σχεδιασμό, να αξιοποιηθούν όλες μα όλες οι εγχώριες ενεργειακές πηγές, για να υπηρετηθούν οι λαικές ανάγκες, να τελειώσει η ενεργειακή φτώχεια, να μειωθεί η ενεργειακή εξάρτηση της χώρας απ' τις εισαγωγές, να προστατευτούν η ασφάλεια των εργαζομένων, το περιβάλλον και η υγεία των κατοίκων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...