Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021

Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων Κυμης: Προβλήματα με την μετακίνηση μαθητών

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 
ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ, ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΜΗΣ, 1ου& 2ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΥΜΗΣ

Για το σχολικό έτος 2021-2022 τα σχολεία άνοιξαν με χειρότερους όρους απ’ ότι έκλεισαν μετά από δύο χρονιές, που πήγαν σε μεγάλο βαθμό «χαμένες μαθησιακά», λόγω του τρόπου διαχείρισης της πανδημίας και του παρατεταμένου κλεισίματος των σχολείων, αντί να παρθούν μέτρα ουσιαστικής προστασίας, μπροστά και στην επέλαση του 4ου κύματος της πανδημίας, άλλη μια σχολική χρονιά ξεκινά με απροστάτευτους τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς. 

Χωρίς σχολεία κατάλληλα θωρακισμένα, με περισσότερα και ολιγομελή τμήματα, (15 μαθητές ανά τάξη), χωρίς προσλήψεις δασκάλων και καθαριστριών, ενέργειες απαραίτητες για την ανακοπή της μετάδοσης του ιού μέσα στα σχολεία προκειμένου να λειτουργήσουν απρόσκοπτα. 

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ένα από τα επιπρόσθετα προβλήματα είναι αυτό των μετακινήσεων των μαθητών. Καθυστέρηση δημιουργείται και κατά την επιστροφή τους με κύριο υπεύθυνο το ΚΤΕΛ που για την οικονομία των δρομολογίων «συγχώνευσε» τα δρομολόγια, χωρίς να ενημερώσει κανέναν, τσουβαλιάζοντας τους μαθητές όλων των βαθμίδων από το δημοτικό μέχρι το λύκειο, σε δύο λεωφορεία, εξέλιξη που μας βρίσκει κάθετα αντίθετους.

● Το πρώτο πηγαίνει Στόμιο και Οξύλιθο χωρίς να παρατηρείται σε αυτό καθυστέρηση.

● Το δεύτερο παίρνει τους μαθητές που μεταφέρονται στους Καλημεριάνους, Πύργο Πλατάνα, Ποταμία και Παραλία Κύμης κατά την επιστροφή τους από το σχολείο. 

Ωστόσο, οι μαθητές του Πύργου και των Καλημεριάνων αρκετές φορές ξυπνούν νωρίτερα και έρχονται με το λεωφορείο που παραλαμβάνει και τους μαθητές του Μετοχίου και Βιτάλου χωρίς αυτό να είναι σίγουρο μια και τα δρομολόγια αλλάζουν σύμφωνα με τις ανάγκες του ΚΤΕΛ. 

Το σίγουρο είναι ότι οι μαθητές αφήνονται στο ΚΤΕΛ Κύμης κατά τις 08:20 και θα πρέπει να περπατήσουν μέχρι το Γυμνάσιο-Λύκειο με αποτέλεσμα να καθυστερούν στα μαθήματα τους. Οι μαθητές του Βιτάλου χρόνια τώρα, αναγκάζονται να μετακινηθούν με τα πόδια περίπου (1) ένα χιλιόμετρο προς το ΚΤΕΛ Κύμης για να γίνει η παραλαβή τους. 

Το ίδιο θα ισχύει τώρα και για τους μαθητές από Παραλία, Πλατάνα, Ποταμία, Πύργο. Εγκυμονούν σοβαροί κίνδυνοι ατυχήματος χωρίς κάποιον συνοδό στο πλευρό τους και ενόψει του χειμώνα τα καιρικά φαινόμενα θα δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο τους μαθητές, που βρεγμένοι θα υποστούν ακόμα περισσότερη ταλαιπωρία με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους. 

Ο Δήμος είχε υποσχεθεί την τοποθέτηση στάσεων με υπόστεγο, για να μην βρέχονται οι μαθητές κατά την αναμονή τους στο 1ο Δημοτικό, ενέργεια που δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι μαθητές από την Ποταμία μεταφέρονται με δικά τους μέσα στην Πλατάνα κατά την παράδοση και την παραλαβή τους, ενώ πρώτα τους παραλάμβανε το λεωφορείο από τα σπίτια τους. 

Η απόσταση που διανύουν είναι περίπου (2,5) δυόμιση χιλιόμετρα. Αξίζει να καταγραφεί ότι η κατάσταση γίνεται τραγικότερη εξαιτίας του πεσμένου οδικού δικτύου και της έλλειψης υποδομών, καθώς οι μαθητές της Ενορίας μετακινούνται με δικά τους οχήματα στις σχολικές μονάδες εδώ και τρία περίπου χρόνια.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η άφιξη των παιδιών στα σπίτια τους να καθυστερεί 30 έως 35 λεπτά περίπου. Για ένα μαθητή που έχει σηκωθεί από τις 06:30 και καταλήγει ταλαιπωρημένος, βρεγμένος στις 02:35 στο σπίτι του περιμένοντας (01:25) μια ώρα και 25 λεπτά το λεωφορείο για να τον μεταφέρει σε απόσταση μικρότερη των (5) χιλιομέτρων μόνο πρόοδος δεν είναι!!!

Εύλογο το ερώτημα: Πώς ο κόσμος θα κρατηθεί στον τόπο του;

Πώς να μην ερημώνουν τα χωριά όταν για τις οικογένειες που αποφασίζουν να μείνουν στον τόπο τους, για τα νέα ζευγάρια, αυτή η επιλογή μοιάζει τελικά με καταδίκη των παιδιών μας καθώς η μεταφορά στα σχολεία, αλλά και σε αθλητικές, πολιτιστικές δραστηριότητες, μας επιβαρύνει ακόμα περισσότερο, σε ένα σχολείο που δεν μπορεί να σταθεί στο ύψος των αναγκών μας!!!

Απαιτούμε να δοθεί λύση στα προβλήματά μας με την υπογραφή της νέας σύμβασης για την μεταφορά των μαθητών της Περιφέρειας με το ΚΤΕΛ και επιτέλους:

● να γίνει πύκνωση των δρομολογίων για την κάλυψη των αναγκών μεταφοράς.

● να τηρηθούν όλα τα υγειονομικά μέτρα λόγο Covid κατά την μεταφορά των μαθητών.

● να παραλαμβάνονται οι μαθητές για την ασφάλεια τους από τις σχολικές μονάδες και τα σπίτια τους (το 1ο δημοτικό).

Κλείνοντας όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς Δήμος, Περιφέρεια και τοπικοί «άρχοντες» θα πρέπει να σκύψετε σοβαρά πάνω στα προβλήματα της παιδείας που έχει ο δήμος μας και επισημαίνουμε ότι η εκπαίδευση των παιδιών μας θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μία ενιαία διαδικασία από την προσχολική αγωγή μέχρι το πανεπιστήμιο.

Οι Σύλλογοι Γονέων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...