Κυριακή 18 Ιουλίου 2021

Επιστολή φορέων & συλλόγων της Νότιας Καρυστίας στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το θέμα των Ανεμογεννητριών

«μικρή πατρίδα, σώμα μου κι αρχή
η γη μου εσύ, ανάσα μου κι αέρας
γη μου εσύ, ανάσα μου κι αέρας….»

Θέμα :«ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ- ΕΝΑΣ ΥΠΕΡΚΟΡΕΣΜΕΝΟΣ ΤΟΠΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ»

Αξιότιμη κυρία Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας,
Είμαστε σύλλογοι, φορείς και πολίτες από μια πολύ όμορφη γωνιά της Ελλάδας μας, τη Νότια Καρυστία.

Η Νότια Καρυστία είναι όλη η Ελλάδα μαζί, μοιρασμένη σε Νότιο Ευβοϊκό και Αιγαίο, Στερεά Ελλάδα και Κυκλάδες, μια περιοχή γεμάτη με χαρακτηριστική πολυποικιλότητα στις ομορφιές. Είναι εκεί που συναντούν αρχέγονες θεότητες τους ανθρώπους και συνεχίζει να μαγεύει κάθε ανθρώπινη ματιά με την αγριάδα της και τη γλυκάδα της.

Εκεί που αναβλύζουν πηγές και τρέχουν καταρράκτες μέσα σε πυκνόφυτα φαράγγια, συνεχίζουν οι ξερολιθιές…


Με τα μοναδικά Δρακόσπιτα, χώροι λατρείας της αρχαιότητας, στις κορυφές των βουνών της, στα Στύρα και στην Κάρυστο, με αρτιότερο αυτό που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.398 μέτρα, στην κορυφή του όρους Όχη.


Ατέλειωτα χιλιόμετρα με παραλίες η μία ομορφότερη από την άλλη που αγκαλιάζουν όλη την περιοχή, από το Νότιο Ευβοϊκό μέχρι το Αιγαίο. Μάλιστα η παραλία μας Χρυσή Άμμος Μαρμαρίου, ήταν αυτή που πρωταγωνίστησε στο περσινό σποτ του Υπουργείου Τουρισμού, προβάλλοντας την ελληνική ομορφιά στον υπόλοιπο κόσμο.

Ενώ το όρος Όχη και η περιοχή του Καβοντόρο (Καφηρέας), αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα μεταναστευτικά περάσματα των πουλιών στη χώρα μας.

Σήμερα 21 Μαΐου, η Ευρώπη τιμά την Ευρωπαϊκή Ημέρα NATURA 2000, όπου σε Ευρωπαϊκό επίπεδο γιορτάζεται η προστασία της φύσης και οι προσπάθειες αυτών που συμβάλλουν καθημερινά στην επιτυχία αυτού του σκοπού, φροντίζοντας την απαραίτητη ισορροπία μεταξύ της ανθρώπινης δραστηριότητας και της φύσης.

Αξιότιμη κυρία Πρόεδρε, απευθυνόμαστε σε εσάς, την Πρώτη Πολίτη της χώρας, καλώντας σας να μας ακούσετε και να μας βοηθήσετε να προστατεύσουμε τον όμορφο τόπο μας, τα νερά μας, αλλά και τις ζωές μας από την επέλαση εγκατάστασης εκατοντάδων ανεμογεννητριών στα βουνά, οι οποίες ξεπερνούν καταστροφικά το όριο που έχει οριστεί από το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ και παραβιάζουν τις οδηγίες που έχουν δοθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το Περιβάλλον όσον αφορά στην εγκατάσταση ΑΣΠΗΕ σε προστατευόμενες περιοχές 
(Συνημ. 1: Προειδοποιητική Επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έτους 2014).

Συγκεκριμένα παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας και της προφύλαξης, αφού στην παλαιά Κοινότητα Καφηρέα, μια διπλά προστατευόμενη περιοχή και ΖΕΠ και ΕΖΔ του καταλόγου Natura 2000, έχει κάλυψη της φέρουσας ικανότητας 170%. 
(Συνημ. 2:Πίνακας πυκνότητας αιολικών εγκαταστάσεων ΡΑΕ- https://geo.rae.gr/?tab=panel-1393).

Και σαν να μην έφταναν οι χερσαίες ανεμογεννήτριες, στο χάρτη της ΡΑΕ παρουσιάζονται και αιτήσεις για θαλάσσιες ανεμογεννήτριες στην ακτογραμμή της Νότιας Καρυστίας, με αποτέλεσμα να καταστραφεί και το θαλάσσιο τοπίο με άκρως δυσμενείς επιπτώσεις στον τουρισμό της περιοχής!

Η άναρχη και η άνευ προηγουμένου επέλαση των βιομηχανικών αιολικών εγκαταστάσεων, ακόμα εντός περιοχών NATURA 2000 αλλά και Καταφυγίων Άγριας Ζωής, έρχεται σε πλήρη αντίθεση και σύγκρουση με τη Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Βιοποικιλότητα (το ευρωπαϊκό δίκαιο υπερισχύει του εθνικού), που η Ελλάδα δεσμεύεται να εφαρμόσει άμεσα μέχρι το 2030 και η οποία προβλέπει όχι μόνο την περαιτέρω προστασία και τη διαφύλαξη των ήδη προστατευόμενων περιοχών, αλλά και για την ένταξη νέων περιοχών σε καθεστώς πλήρους προστασίας (https://bit.ly/3cITucv).

(Συνημ. 3: Καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου κατά της Ελλάδας για κακή διαχείριση περιοχών Natura –https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:62019CJ0849)

Δεν αναφέρεται πουθενά η δέσμευση της Ελλάδας από την Ε.Ε. για επίτευξη στόχων παραγωγής ενέργειας αποκλειστικά μόνο από ανεμογεννήτριες, αλλά από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Μόνο ο κύκλος Δεκεμβρίου – Φεβρουαρίου αιτήσεων στη Ρ.Α.Ε. για νέα βιομηχανικά αιολικά πάρκα αγγίζει τα 47 GW, όταν οι ετήσιες ανάγκες ηλεκτροδότησης πανελλαδικά δεν υπερβαίνουν τα 15 GW.

Το 44,33% της αιολικής ενέργειας πανελλαδικά παράγεται στην Εύβοια.

Επισημαίνουμε ότι η ΡΑΕ πανελλαδικά δεν λαμβάνει υπόψιν Ζώνες Αποκλεισμού εγκατάστασης Αιολικών Σταθμών, επειδή δεν έχει ακόμη την απαραίτητη πληροφόρηση για αυτές από αρμόδιες υπηρεσίες! (αν και το έχει ως κριτήριο για την έκδοση βεβαίωσης παραγωγού).

Συγκεκριμένα στην Natura του όρους Όχη υπάρχει χάρτης Ζωνών Α (Αυστηρής Προστασίας) που απορρέει από μελέτη, η οποία ουδέποτε εγκρίθηκε οριστικά.

Τίθεται μείζον θέμα Δημοκρατίας.

Σύσσωμη η Εύβοια με ένα ευρύτατο κοινωνικό μέτωπο, από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδας κ. Χρυσόστομο (Συνημ. 4), τον αρχαιολόγο και πρόεδρο της Εταιρείας Ευβοϊκών Σπουδών κ. Χαράλαμπο Φαράντο (Συνημ. 5), μέχρι περιβαλλοντικούς ακτιβιστές, μέσω δεκάδων κοινοτικών & τοπικών συμβουλίων, δημοτικών συμβουλίων και των 4 εμπλεκόμενων Δήμων και του Περιφερειακού Συμβουλίου της Στερεάς Ελλάδας, εξέφρασε ξεκάθαρα, με ομόφωνες αποφάσεις, την πλήρη εναντίωση της στα επικείμενα, φαραωνικής κλίμακας, περιβαλλοντοκτόνα έργα.

Δεν είμαστε κατά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και το έχουμε αποδείξει, η Νότια Καρυστία έχει ήδη καταθέσει το μερίδιο που της αναλογεί και με το παραπάνω, κουβαλώντας στην πλάτη της 413 εγκατεστημένες ανεμογεννήτριες.

Η φύση μας πλέον εκπέμπει Σήμα Κινδύνου.



Οι κύριες οικονομικές δραστηριότητες στο Δήμο Καρύστου, είναι ο τουρισμός στον οποίο δραστηριοποιούνται πάνω από 700 οικογένειες, η αγροτοκτηνοτροφία στην οποία δραστηριοποιούνται 900 οικογένειες, η λατόμευση, η μελισσοκομία στην οποία δραστηριοποιούνται 500 οικογένειες και η αλιεία που δραστηριοποιούνται περίπου 150 οικογένειες, ενώ συγκριτικά οι θέσεις εργασίας που προσφέρουν τα εγκατεστημένα αιολικά, είναι μια θέση εργασίας ανά 20-30 ανεμογεννήτριες.

Εύκολα λοιπόν, μπορεί να διαπιστώσει κανείς το μέγεθος της απώλειας των εισοδημάτων που προκαλείται, αλλά και τον οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό μαρασμό στον οποίο θα οδηγηθεί ο τόπος μας.

Με την άναρχη και συνεχόμενη εγκατάσταση ανεμογεννητριών, δυστυχώς σταδιακά εκτοπίζονται οι ανωτέρω αναφερόμενες δραστηριότητες και η τοπική οικονομία συρρικνώνεται.


Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καρύστου στις 7 Αυγούστου 2020 πήρε την απόφαση ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΑ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΥΣΤΟΥ (αριθμός απόφασης 92/2020). Στο Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας της 27 Ιανουαρίου 2021 αποφασίστηκε η έκδοση ψηφίσματος, το οποίο δημοσιεύθηκε στις 3/2/2021 και αποφάσισε, ανάμεσα σε άλλα, την άμεση αναστολή κάθε σχεδιασμού εγκατάστασης νέων ΑΠΕ στη Στερεά Ελλάδα και επανεξέταση των υπαρχουσών αδειών σε όποιο στάδιο αδειοδότησης και αν βρίσκονται.

Αλλά όπως γνωρίζετε η απόφαση του Δήμου αλλά και της Περιφέρειας, βάσει νόμου δεν λαμβάνονται υπόψιν στις αδειοδοτήσεις, οι οποίες είναι μη σύννομες λόγω υπέρβασης της φέρουσας ικανότητας των παλαιών ΟΤΑ του Δήμου Καρύστου (Συνημ. 6: Μελέτη του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας).

Επίσης τίθεται το ερώτημα εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση που χρηματοδοτεί αυτά τα έργα, έχει γνώση ότι οι εν λόγω ανεμογεννήτριες θα εγκατασταθούν παρανόμως, σε αντίθεση με τα αυστηρά οικολογικά όρια που η ίδια επιβάλει πανευρωπαϊκά.

Ως αποτέλεσμα, αυτής της κατάχρησης, στις 19/2/21 ψηφίστηκε Διυπουργική Απόφαση για την εγκατάσταση 8 νέων αιολικών πάρκων στην Εύβοια, 4 στην κεντρική Εύβοια και 4 στη Νότια Εύβοια, και συγκεκριμένα στο δήμο μας.

Κατόπιν ακολούθησε καταιγισμός αιτήσεων στη ΡΑΕ για νέες αδειοδοτήσεις, ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζει και το θεσμικό πλαίσιο για θαλάσσια αιολικά πάρκα, που σύμφωνα με το χάρτη της ΡΑΕ πρόκειται να εγκατασταθούν στο στενό του Καφηρέα, εκεί που βρίσκονται μοναδικής ομορφιάς παραλίες όπως η Αρχάμπολη (κηρυγμένος αρχαιολογικός τόπος), ο Διπόταμος, το Ποτάμι, το Καστρί (αρχαία Γεραιστός) και πολλές άλλες.


Εάν αυτό συμβεί το πλήγμα θα είναι καταστροφικό και ανεπανόρθωτο για το θαλάσσιο τουρισμό μας, που λόγω και των ναυαγίων που βρίσκονται στην περιοχή είναι πόλος έλξης για τους λάτρεις των υποβρυχίων καταδύσεων εντός και εκτός Ελλάδας, και όπως ανακοίνωσε πρόσφατα το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού κάποια από αυτά θα γίνουν υποθαλάσσια μουσεία.
(https://www.culture.gov.gr/el/Information/SitePages/view.aspx?nID=3707)

Επιπροσθέτως, η παράκτια αλιεία θα αντιμετωπίσει και αυτή τις συνέπειες αυτής της εγκατάστασης.

Η πολυετής σας πείρα ως Πρόεδρος στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της χώρας, το Συμβούλιο της Επικρατείας, σας δίνει τη δυνατότητα να κατανοήσετε και να κρίνετε και τα τεχνικά μέρη της επιστολής μας

Χάρτης περιοχής Natura Δήμου Καρύστου και χάρτης Δημοτικών Ενοτήτων του Δ. Καρύστου.

Το 37% της έκτασης του Δήμου Καρύστου ανήκει στο δίκτυο Natura.



Την περιοχή μας επισκέφτηκαν καθηγητές και φοιτητές του Γαλλικού Πανεπιστημίου του Pau μετά από πρόσκληση του Επιμελητηρίου Ευβοίας, να εκπονήσουν μελέτη για τον εναλλακτικό τουρισμό στην περιοχή μας. 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που παρουσίασαν στο επιμελητηριακό μέγαρο στην Χαλκίδα το 2019, εξυμνούν την περιοχή της Νότιας Καρυστίας ως ένα ακατέργαστο διαμάντι για τον εναλλακτικό τουρισμό, που δύναται να αναπτυχθεί σε καταδύσεις, ορεινή ποδηλασία, περιπατητικό τουρισμό και άλλες μορφές, με κάποια μειονεκτήματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη για βελτίωση, ένα από αυτά είναι η αύξηση του αριθμού των ανεμογεννητριών.

Επίσης έγινε μελέτη από την κυρία Κατερίνα Αποστολάτου (Dr. phil. Πολιτικών Επιστημών και μέλος Δ.Σ. του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας), αναφορικά με την υποβάθμιση της αρχαιολογικής κληρονομιάς της Καρυστίας. Μνημεία χιλιάδων ετών που άντεξαν στους καιρούς και στους πολέμους, αλώνονται και καταστρέφονται από τις εταιρίες, που δεν σέβονται ούτε ιστορία, ούτε χλωρίδα, ούτε πανίδα. (Συνημ. 7)

Και το μεγάλο ερώτημα που γεννάται είναι, μετά τι;

Μετά τα 20-25 χρόνια ζωής των ανεμογεννητριών, ποιος έχει την υποχρέωση της αποκατάστασης του περιβάλλοντα χώρου; Δεν υπάρχει σαφές νομικό πλαίσιο.

Δυστυχώς όμως αυτό που θα κληρονομήσουν τα παιδιά μας, θα είναι ένα απέραντο νεκροταφείο σιδερικών. Ήδη έχουμε τέτοια δείγματα, εγκαταλελειμμένων ανεμογεννητριών στην περιοχή Καστρί και με επεισόδιο πτώσης φτερού την ώρα που περνούσε διερχόμενο όχημα με μια μητέρα και ένα παιδί. Ευτυχώς η πτώση έγινε μπροστά τους και η μητέρα πρόλαβε και ακινητοποίησε το όχημα. 
Το περιστατικό έλαβε χώρα τον Αύγουστο του 2018. (http://www.ikarystos.gr/2018/08/blog-post_72.html)

Η περιοχή γίνεται εχθρική και επικίνδυνη. Τίθεται θέμα της ασφάλειας ανθρώπων και ζώων.

Κυρία Πρόεδρε, σας προσκαλούμε στην Καρυστία να σας ξεναγήσουμε στην περιοχή μας - πάντα σεβόμενοι τα υγειονομικά μέτρα για τον Covid19 - να δείτε ιδίοις όμμασι την ανυπολόγιστη, χωρίς επιστροφή, καταστροφή που έχει ήδη τελεστεί από τις 413 εγκατεστημένες ανεμογεννήτριες, στο βωμό της πράσινης ανάπτυξης, αλλά και το ζοφερό μέλλον που μας περιμένει, σε περίπτωση που εγκατασταθούν άλλες 434 νέες (είτε είναι αδειοδοτημένες, είτε έχουν αιτηθεί προς αδειοδότηση), στα βουνά ή/και στις θάλασσές μας.

Ελπίζουμε να κατανοήσετε ότι το πλαίσιο όπου τοποθετούμαστε αφορά σε μια αειφόρο ανάπτυξη για την περιοχή μας, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα.

Αυτό που θέλει σύσσωμη η κοινωνία του Δήμου Καρύστου, είναι η διατήρηση της βιώσιμης ανάπτυξης, του περιβάλλοντος, της αισθητικής του χώρου, της πολιτιστικής κληρονομιάς και της ιστορίας.

Θα ήταν μεγάλη μας τιμή να δεχθείτε την πρόσκλησή μας.

Με εκτίμηση,

Συνημμένα:

Συνημ. 1: Προειδοποιητική Επιστολή προς την Ελληνική Δημοκρατία από ΕΕ
Συνημ. 2: Πίνακας πυκνότητας αιολικών εγκαταστάσεων ΡΑΕ- https://geo.rae.gr/?tab=panel-1393
Συνημ. 3: Καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου κατά της Ελλάδας για κακή διαχείριση περιοχών Natura – https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:62019CJ0849
Συνημ. 4: Επιστολή Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Χαλκίδας κ. Χρυσόστομου (17/3/2021)
http://www.imchalkidos.gr/Site/ePost/PostAlone.asp?Lang=0&Rec=3945&Pos=3
Συνημ. 5: Ανακοίνωση Προέδρου Εταιρείας Ευβοϊκών Σπουδών κ. Χαράλαμπου Φαράντου (16/4/2021)
Συνημ. 6: Μελέτη του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας -Υπέρβαση φέρουσας ικανότητας στον Δήμο Καρύστου:
Συνημ. 7: Μελέτη για την υποβάθμιση της αρχαιολογικής κληρονομιάς της Καρυστίας της Κατερίνας Αποστολάτου

ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ & ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...