Τετάρτη 12 Μαΐου 2021

Επιστολή- απάντηση του Β.Αποστόλου στην απόφαση -αίτημα 122 Συλλογικών Φορέων της Π.Ε. Εύβοιας

Επιστολή- απάντηση, του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ευβοίας και πρώην Υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου, στην από 29/4/2021 απόφαση -αίτημα 122 Συλλογικών Φορέων της Π.Ε. Εύβοιας για την αντιμετώπιση της εγκατάστασης των συγκεκριμένων 8 αιολικών πάρκων στη Βόρειο-κεντρική και στη Νότια Εύβοια.

Αγαπητοί μου συμπατριώτες,έχω την πεποίθηση ότι ειδικά για τη συγκεκριμένη επένδυση έχουμε την ίδια άποψη: Είμαστε αντίθετοι, “χωρίς ναι μεν, αλλά”.

Η δική μου θέση ήταν από την αρχή ξεκάθαρη:

1) γιατί έχουμε ήδη καλύψει ως Εύβοια τη συμβολή μας στον εθνικό στόχο για αιολική ενέργεια εδώ και χρόνια με την εγκατάσταση 34 γιγαντιαίων πάρκων που έχουν χωροθετηθεί στη νότια Εύβοια.

2) γιατί ένα μέρος των ανεμογεννητριών θα εγκατασταθεί σε περιοχές Natura, αλλά και σε άλλες, όπου υπάρχουν ένα πλήθος πραγμάτων ιδιαίτερης και μοναδικής περιβαλλοντικής και πολιτιστικής αξίας.

3) γιατί είναι αναγκαία η αναθεώρηση του υπάρχοντος Ειδικού Χωροταξικού για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας(ΑΠΕ), κάτι που και η ίδια η ΡΑΕ(Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ) έχει αποδεχθεί, χωρίς όμως να έχει αξιολογήσει τη φέρουσα ικανότητα των περιοχών εγκατάστασης με βάση το προηγούμενο χωροταξικό.

4) γιατί είναι αδιανόητο αυτό που κάνει η ΡΑΕ να προτείνει ως θέσεις για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων, δηλαδή ουσιαστικά το νέο Ειδικό Χωροταξικό, τις θέσεις που υποδεικνύουν οι επενδυτές και

5) γιατί θέλουμε να στηρίξουμε την τεράστια περιβαλλοντική βαρύτητα του φυσικού περιβάλλοντος της Εύβοιας στη παραγωγική της ανασυγκρότηση, μέσα από τη σύνδεση του αγροτοδιατροφικού χώρου με τον αγροτοτουριστικό.

Τις θέσεις αυτές τις αναδεικνύω εξαντλώντας όλες τις δυνατότητες τόσο σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, όσο και παρεμβάσεων στις συζητήσεις που καλούμαι αλλά και με τις δημοσιεύσεις μου στα τοπικά και τα κεντρικά μέσα ενημέρωσης.

Yπάρχουν όμως και ζητήματα που πρέπει να αναδειχτούν περισσότερο, όπως είναι τα εμπράγματα δικαιώματα σ’ αυτές τις εκτάσεις που προτείνεται να εγκατασταθούν αυτά τα αιολικά πάρκα, αλλά και περαιτέρω τεκμηρίωσης της προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Οι επείγουσες διαδικασίες για τις επενδύσεις αυτές μεταφέρουν, έστω και τυπικά, ένα μεγάλο βάρος στην Αυτοδιοίκηση. Η τοπική Αυτοδιοίκηση ναι μεν στερείται ακόμη και γνωμοδοτικής αρμοδιότητας μπορεί όμως να επικεντρώσει τις δυνατότητές της στην ευαισθητοποίηση και την οργάνωση μαζικής αντίδρασης των τοπικών κοινωνιών.

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας αν θέλει να δώσει αξιοπιστία στις αρνητικές απόψεις που εκφράζει, οφείλει να κάνει ένα πρώτο θεσμικό βήμα για την αποτροπή της επέλασης των ανεμογεννητριών στο νησί.

Να γνωμοδοτήσει αρνητικά στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων πριν εξαντληθεί η προθεσμία των 30 ημερών. Γιατί το τελευταίο θα σημαίνει στην πραγματικότητα θετική άποψη.

Όμως έτσι όπως εξελίσσεται η υπόθεση, η κινηματική λειτουργία φαίνεται να είναι το πιο σημαντικό εργαλείο που μπορεί να ανατρέψει την εγκατάσταση των συγκεκριμένων αιολικών πάρκων.

Και σε αυτή την προσπάθεια είναι πολύ μεγάλη η συμβολή σας.

Στη διάθεσή σας,
Βαγγέλης Αποστόλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...