Σάββατο 24 Απριλίου 2021

Αδαμάντιος Σιάγκας - Πρωτότυπη ανακάλυψη του κ. Αποστόλου

Παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες μία πρωτοφανή ανακάλυψη που έκανε ο αξιότιμος βουλευτής Εύβοιας κ. Αποστόλου και σχετίζεται με το ζήτημα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της Νότιας Καρυστίας, η οποία αποτελεί εδαφικά το ένα τρίτο (1/3) περίπου της νήσου Εύβοιας.

Η ανακάλυψη αυτή έχει να κάνει με τους «καταπατητές» δημόσιας γης, δηλαδή με αυτούς που δεν έχουν γη δική τους (δεν είχαν ποτέ) και καταπατούν δημόσια γη για να την οικειοποιηθούν. Οι οποίοι στην περίπτωση της περιοχής μας αφορά ένα μεγάλο μέρος του συνόλου των ντόπιων κατοίκων της περιοχής του Δήμου Καρύστου (Στύρα-Μαρμάρι-Κάρυστος-Καφηρέως).

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο εν λόγω κύριος, λειτουργώντας ως ένα ιδιότυπο είδους δημόσιου κατήγορου, προτρέπει την σημερινή κυβέρνηση να μην αφήσει τους δήθεν «καταπατητές» ιδιώτες, να αποκτήσουν ποτέ, με νομοθετική ρύθμιση, την αυτονόητη εδώ και 170 περίπου χρόνια, κυριότητα τους (πρωτότυπη και παράγωγη) επί των εδαφικών εκτάσεων του νυν Δήμου Καρύστου.

Κυριότητα που ουσιαστικά με πάμπολλους τρόπους έχει ήδη αναγνωρίσει το δημόσιο. Διότι εδώ και 170 περίπου χρόνια κάθε λογής φόρους, και κάθε λογής επιβαρύνσεις επί των εδαφικών εκτάσεων της Καρυστίας, ήμερων και άγριων, πληρώνουν μόνο οι ιδιώτες-ιδιοκτήτες. Καλλιέργειες, βοσκήσεις, γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις κάνουν μόνο οι ιδιώτες-ιδιοκτήτες. Επιδοτήσεις λαμβάνουν μόνο οι ιδιοκτήτες.

Ανακάλυψε δηλαδή «καταπατητές» δημόσιας γης, ηλικίας 170 ετών!

Είναι τουλάχιστον λυπηρό και συνάμα θλιβερό με σαθρά «επιχειρήματα» να προσπαθεί, εις βουλευτής Εύβοιας και όχι κάποιος άσχετος, ή , εκτός Νόμου Εύβοιας, άνθρωπος, να διατηρήσει, τουλάχιστον για την δική μας περίπτωση της Καρυστίας, το τεκμήριο υπέρ του δημοσίου, αντί να προσπαθεί να επιτύχει το αντίθετο! Αντί να προσπαθεί να ανατρέψει το τεκμήριο αυτό, που ισχύει, καταφανώς άδικα, μέχρι σήμερα και που δίδεται από όλες τις πλευρές σήμερα αγώνας για να συμβεί, πριμοδοτεί το δημόσιο (που ποτέ δεν είχε ιδιοκτησία στην Καρυστίας πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) και καταδικάζει τους ιδιοκτήτες γης, αποκαλώντας τους και καταπατητές!

Λυπάμαι αλλά δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε το παραλήρημα του ανωτέρω κυρίου.

Τις γνώσεις του οποίου πρέπει, άμεσα και άνευ καθυστέρησης, να εμπλουτίσει ο έτερος βουλευτής Εύβοιας της ίδιας παράταξης κύριος Χατζηγιαννάκης, ο οποίος είναι γνώστης εν πολλοίς των νόμιμων και δίκαιων διεκδικήσεων των ιδιοκτητών γης της Καρυστίας. 

Να του μάθει τι θα πει κυριότητα, χρησικτησία, σεβασμός στις πλείστες δικαστικές αποφάσεις έχουν δικαιώσει του ιδιώτες σε δίκες για αναγνωρίσεις κυριότητας έναντι του δημοσίου. 

Να του αναφέρει τον τρόπο με τον οποίο έγινε η μεταβίβαση των ιδιοκτησιών της περιοχής μας από τους Τούρκους στους Έλληνες. 

Να διαβάσει κάποιο (οποιοδήποτε) συμβόλαιο που αφορά έκταση της περιοχής μας και να διαπιστώσει αν φαίνεται σε αυτό (το συμβόλαιο) ότι ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης συνορεύει ή συνόρευε ποτέ με το δημόσιο. Αν ανακαλύψει κάτι τέτοιο να μας το πει και εμάς!

Διότι από αυτά που αναφέρει, τόσο στα άρθρα του, όσο και στη Βουλή ισχύει το «η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας».

Αδαμάντιος Σιάγκας
συμβολαιογράφος
αντιπρόεδρος συλλόγου ιδιοκτητών γης Ν. Καρυστίας

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...