Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021

Ανάγκη για ισχυρή τριτοβάθμια Εκπαίδευση στη Στερεά, ανάγκη για Ερευνητικό Κέντρο και θερμοκοιτίδες Γνώσης

Η Περιφέρεια Στερεάς δεν έχει αυτή τη στιγμή ισχυρό Ερευνητικό Κέντρο. 
Δεν έχει μονάδες γνώσης και έρευνας, θερμοκοιτίδες, κεντρικά ή και περιφερειακά στους νόμους.

Η αδυναμία αυτή έχει συνέπειες στην ανταγωνιστικότητα, τις δυνατότητες επενδύσεων και ανάπτυξης τεχνολογιών, προϊόντων, εξωστρέφειας στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της περιοχής.

Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, υπό προϋποθέσεις και με δεδομένο την βοήθεια, χρηματοδότηση από το Περιφερειακό Πρόγραμμα, θα μπορούσε να παίξει καταλυτικό ρόλο στην περιοχή.

Από τις δράσεις ανάσχεσης της κλιματικής κρίσης, τις νέες τεχνολογίες στην πρωτογενή παραγωγή, στην εκπαίδευση και κατάρτιση των παραγωγών. Στις καλλιέργειες και την μεταποίηση.

Να γίνει κύτταρο δυναμικής ανάπτυξης.

Για όλα αυτά, τις δυνατότητες που κινδυνεύουν να χαθούν, χρειαζόμαστε την κινητοποίησή των Πολιτών,της Αυτοδιοίκησης, των Φορέων και των Αιρετών.

Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι σήμερα υπάρχουν "ιδανικές" συνθήκες.

Οι συνέπειες της μη ύπαρξης ερευνητικού κέντρου στη Στερεά, όπως και θερμοκοιτίδων γνώσης , είναι ουσιαστικό πρόβλημα για χρόνια.

Τώρα όμως στην περιοχή και της Φωκίδας και της Στερεάς, υπάρχει ένα από τα καλύτερα τριτοβάθμια ιδρύματα της Χώρας, το Γεωπονικό.

Παρακαλούμε τους Αιρετούς, σε συνεργασία με την Ακαδημαϊκή Κοινότητα, να κάνουν όλα τα απαραίτητα βήματα, ώστε να κατακτήσει και η Στερεά, ένα ισχυρό ακαδημαϊκό και ερευνητικό κέντρο.

Παρακαλούμε τους Αιρετούς να θέσουν σαφές πλαίσιο συζήτησης με την Πρυτανεία του Γεωπονικού.

Προγράμματα σπουδών, μεταπτυχιακά, χρηματοδότηση του Κέντρου, διδακτορικών και έρευνας, να τεθούν ουσιαστικά στις Ακαδημαϊκές Αρχές του Γεωπονικού, χωρίς καμιά υποψία παραίτησης, χωρίς επικοινωνιακή διαχείριση. Με σαφήνεια η Περιφερειακή Αρχή να πει τι μπορεί να χρηματοδοτήσει και σε ποιο ετήσιο ύψος.

Παράλληλα, έχουμε ανάγκη τους νέους επιστήμονες, θερμοκοιτίδες γνώσης, ανάπτυξης τοπικών και περιφερειακών προγραμμάτων, διευρωπαϊκές συνεργασίες. Θέλουμε, έχουμε χρόνια καθυστερήσει στην ανάπτυξη αυτών των δομών, που προσφέρουν υπεραξία σε κάθε περιοχή.

Το νέο Περιφερειακό Πρόγραμμα σαφώς οφείλει να συμπεριλάβει αυτές τις αναπτυξιακές κατευθύνσεις, Ερευνητικό Κέντρο και θερμοκοιτίδες γνώσης.

Είναι δικαίωμα για την Κοινωνία μας. Δεν μπορούμε να πάμε πουθενά χωρίς επένδυση σε Γνώση.

παπαθανάση αφροδίτη
οικονομολόγος 
τεως βουλευτης πασοκ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...