Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2021

Ανακοίνωση της ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ για την ένταξη αιολικού πάρκου στις στρατηγικές επενδύσεις

Φτάνει πια! Τέρμα στην επέλαση 
των μονοπωλίων της Ενέργειας στην Εύβοια!

Άλλο ένα αιολικό πάρκο «μαμούθ» και μάλιστα με διαδικασίες fast track και πακτωλό επιδοτήσεων, σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στην Κεντρική και τη Νότια Εύβοια καθώς η αρμόδια διυπουργική επιτροπή ένταξε την επένδυση των ομίλων «Ελλάκτωρ» και «EDP» στο νόμο περί «στρατηγικών επενδύσεων». Πρόκειται για 8 αιολικά πάρκα (4 στα όρια των δήμων Διρφύων – Μεσσαπίων, Ερέτριας και Κύμης-Αλιβερίου και άλλα 4 στη Δ.Ε. Στύρων του Δήμου Καρύστου), που αποτελούνται από 104 ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύς 450,6 MW.

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει και εντείνει την πολιτική «απελευθέρωσης» της Ενέργειας που εφάρμοσε πιστά ο ΣΥΡΙΖΑ για 4,5 χρόνια. Με τον φερετζέ της προστασίας δήθεν του Περιβάλλοντος που ακούει στο όνομα «Πράσινη Ανάπτυξη» μπουκώνουν με πακτωλό χρημάτων από τη φοροληστεία του ελληνικού και των άλλων λαών της ΕΕ, τους επιχειρηματικούς ομίλους ώστε να βρουν κερδοφόρα διέξοδο τα κεφάλαια τους. 

Συνένοχες είναι η Περιφερειακή και οι Δημοτικές Αρχές για την πολύπλευρη στήριξη που παρέχουν εδώ και χρόνια στους επιχειρηματικούς ομίλους, στο όνομα πάντα της ανάπτυξης. Το όψιμο δήθεν ενδιαφέρον τους για τις συνέπειες στο λαό της Εύβοιας δε μπορεί να τους αθωώσει!

ΈΧΟΥΝ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΛΑΟ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ!

Την ώρα που η Εύβοια είναι μακράν ο πρώτος νομός της χώρας σε ήδη εγκατεστημένη ισχύ, αλλά και ο πρώτος σε αιτήσεις για νέα αιολικά πάρκα, βιώνει βαριές τις συνέπειες από την πολιτική «απελευθέρωσης» της ενέργειας.

Στο όνομα δήθεν της προστασίας του Περιβάλλοντος δεκάδες βουνοκορφές γεμίζουν ανεμογεννήτριες από την Όχη μέχρι τη Δίρφυ και μέχρι τα Κοτύλαια. Δεν παίρνονται υπόψη ούτε χωριά και οικισμοί, όπου παραβιάζεται ακόμη και το εξευτελιστικό όριο των 500 μέτρων από τα σπίτια, καταπατούνται προστατευόμενες περιοχές, αιολικά πάρκα στήνονται κοντά σε αρχαιολογικούς χώρους που ρημάζουν με την ευθύνης του κράτους.

Ο λαός της Εύβοιας, στην κυριολεξία και έχει καεί και έχει παγώσει από την αντιλαϊκή ενεργειακή πολιτική όλων των κυβερνήσεων. Μόλις την περασμένη βδομάδα χιλιάδες νοικοκυριά στη βορειοκεντρική Εύβοια έμειναν για μέρες χωρίς ρεύμα μέσα στον χιονιά που κόστισε τη ζωή σε τρεις συνανθρώπους μας. 

Πριν λίγα χρόνια το δίκτυο μέσης τάσης του ΔΕΔΔΗΕ προκάλεσε πάνω από 10 πυρκαγιές στην ευρύτερη περιοχή της Καρύστου μέσα σε ένα καλοκαίρι. Ακόμη και στη Χαλκίδα είναι συχνές οι διακοπές ρεύματος! Την ίδια ώρα χιλιάδες νοικοκυριά και μικροί επαγγελματίες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος, πολλές είναι οι διακοπές ρεύματος σε λαϊκές οικογένειες.

Τώρα προβάλει πιο επιτακτικά η ανάγκη για μετατροπή της Ενέργειας σε κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα στα πλαίσια της εργατικής - λαϊκής εξουσίας και οικονομίας με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

ΜΟΝΟ Ο ΛΑΟΣ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙ ΣΤΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΟΜΙΛΩΝ

Τώρα το λόγο πρέπει να πάρει η οργανωμένη πάλη Σωματείων, Συλλόγων, επιτροπών αγώνα ώστε να ανέβει η διεκδίκηση για:

Να μπει τέλος στην επέλαση των μονοπωλιακών ομίλων της Ενέργειας στην Εύβοια. Να απορριφθούν οι αιτήσεις εγκατάστασης και να μην ξεκινήσουν εργασίες για νέα αιολικά πάρκα τόσο σε ιδιαίτερα επιβαρυμένες περιοχές, όπως ο Δήμος Καρύστου, όσο και στα παρθένα δάση και τις προστατευόμενες περιοχές της Δίρφυς και των Κοτύλαιων. Να μη μπουν ή να απομακρυνθούν α/γ κοντά σε χωριά.

Φθηνό ρεύμα για το λαό με δραστική μείωση της τιμής του ρεύματος, κατάργηση του «Πράσινου» τέλους, των δημοτικών και άλλων τελών που επιβαρύνουν τους λογαριασμούς.

Καμιά διακοπή ρεύματος σε λαϊκά νοικοκυριά, μικρούς επαγγελματίες και αγρότες. Σύγχρονο δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος και πρόσληψη επαρκούς, μόνιμου προσωπικού σε ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ, για τη λειτουργία και τη συντήρηση του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...