Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021

Ζεμπίλης: "Κόκκινες γραμμές" για τις ανεμογεννήτριες

"Κόκκινες γραμμές" για τις ανεμογεννήτριες. Με Ερώτηση στη Βουλή ζητά διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες και νέο πλαίσιο για τις ΑΠΕ

Με την υπ’ αριθμ. 4445 Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κων/νο Σκρέκα, που κατέθεσε χθες 23-2-2021, ο βουλευτής Εύβοιας Θανάσης Ζεμπίλης θέτει "κόκκινες γραμμές" για τις ΑΠΕ, αναφέροντας ότι ο σχεδιασμός και η εγκατάσταση των αιολικών πάρκων θα πρέπει να πραγματοποιείται απαρεγκλίτως με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις.

Στην κατεύθυνση αυτή, βασική προϋπόθεση σύμφωνα με τον βουλευτή είναι η ενίσχυση της δημόσιας διαβούλευσης, ώστε οι τοπικές κοινωνίες να μην αγνοούνται και να μην αιφνιδιάζονται , αλλά αντίθετα να συμμετέχουν στον σχεδιασμό και την χωροθέτηση των νέων ΑΠΕ. Με τον τρόπο αυτό θα οδηγηθούμε σε μεγάλα και σημαντικά έργα, που παράλληλα θα απολαμβάνουν κοινωνικής αποδοχής.

Επιπλέον, με την Ερώτηση του ο κ. Ζεμπίλης επισημαίνει ότι το υφιστάμενο Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις ΑΠΕ είναι πλέον παρωχημένο, καθώς έχουν προκύψει νέα δεδομένα ως προς την τεχνολογία και το μέγεθος των ανεμογεννητριών, αλλά και ως προς την διαθεσιμότητα των περιοχών εγκατάστασης νέων έργων. 

Ζητά συνεπώς την επικαιροποίησή του, προκειμένου να υπάρξει μια ολιστική και συστηματική αντιμετώπιση των νέων συνθηκών. Όπως σημειώνει, το νέο πλαίσιο θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να μεριμνά, ώστε:

1) Να αποτρέπεται η άναρχη τοποθέτηση των ΑΠΕ, ιδιαίτερα σε κορεσμένες περιοχές

2) Να μην αποβαίνουν τα ενεργειακά έργα σε βάρος άλλων τοπικών παραγωγικών δραστηριοτήτων

3) Να λαμβάνονται υπόψιν κατά την περιβαλλοντική αδειοδότηση των ΑΠΕ και οι υφιστάμενες χρήσεις γης στην περιοχή εγκατάστασης.

Περαιτέρω, το αναθεωρημένο ΕΠΧΣΑΑ για τις ΑΠΕ θα πρέπει να αξιολογεί με επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο την φέρουσα ικανότητα της εκάστοτε περιοχής και να σταθμίζει δίκαια τις επιπτώσεις που έχει η εγκατάσταση αιολικών σταθμών και συναφών έργων σε ανθρωπογεωγραφικούς χώρους, με ιδιαίτερη περιβαλλοντική, πολιτισμική και αναπτυξιακή φυσιογνωμία, ενώ παράλληλα να εξασφαλίζει συνθήκες ασφάλειας δικαίου στους επενδυτές, αποφεύγοντας τις επικαλύψεις με άλλες δραστηριότητες, τις δικαστικές εμπλοκές και τις πιθανές γκρίζες ζώνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...