Παρασκευή 14 Αυγούστου 2020

Περιοδεία του Δ. Κουτσούμπα σε Μπούρτζι, Πολιτικά και Ψαχνά


Αφετηρία της περιοδείας ήταν η παραλία στο χωριό Μπούρτζι. Δρόμοι και πεζοδρόμια έχουν «ξηλωθεί», η θάλασσα έχει ανέβει μέχρι τα μαγαζιά, τα νερά έχουν παρασύρει κορμούς και κλαδιά δέντρων, φερτά υλικά, ενώ τα πάντα είναι σκεπασμένα από λάσπη.

«Είδαμε το χάρο με τα μάτια μας», λέει η γυναίκα ενός από τα θύματα της πλημμύρας
. Περιγράφοντας τις δραματικές στιγμές που έζησε, αναρωτιέται πού πηγαίνουν οι φόροι που λεηλατούν μια ζωή το πενιχρό της εισόδημα και δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε τα απαραίτητα έργα για την προστασία της ζωής της ίδιας και της οικογένειάς της. «Ο,τι κάνετε εγώ θα είμαι μπροστά», τονίζει.

Κάτοικοι και επαγγελματίες παλεύουν να καθαρίσουν τα σπίτια και τα καταστήματά τους. «Καταστροφή. Δεν έχει μείνει τίποτα», περιγράφουν με δυο λόγια την κατάσταση και τονίζουν την ανάγκη να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις προκειμένου να σταθούν στα πόδια τους.

Στο σημείο όπου έχει στηθεί το κιόσκι που διανέμει είδη πρώτης ανάγκης, το κλιμάκιο συνάντησε τον πρόεδρο της Κοινότητας, Παναγιώτη Λυμπέρη. Μεταφέροντας την αλληλεγγύη του Κόμματος και τη στήριξη στα αιτήματα των κατοίκων, ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε πως τα μέλη των Κομματικών Οργανώσεων στην περιοχή είναι σε ετοιμότητα να προσφέρουν κάθε βοήθεια που μπορούν στη συγκέντρωση και διανομή ειδών πρώτης ανάγκης, στις προσπάθειες για αποκατάσταση των ζημιών.

Στο Μπούρτζι ακολούθησε σύσκεψη στην αυλή του ΚΑΠΗ, με συμμετοχή κατοίκων, παραθεριστών, μεταναστών εργατών γης που ζουν και δουλεύουν στην περιοχή.

Αγωνία για την αποκατάσταση

Την αγωνία τους για την αποκατάσταση των δεκάδων πλημμυρισμένων σπιτιών, αλλά και για το φόβο της επανάληψης του ίδιου σκηνικού στην επόμενη βροχή, καθώς στην κοίτη του ρέματος έχουν συσσωρευθεί κάθε είδους υλικά που παρασύρθηκαν από το χείμαρρο, μετέφεραν οι κάτοικοι στα Πολιτικά.


Ο Δ. Κουτσούμπας μιλά με κατοίκους στα Πολιτικά

Μέλη του Τοπικού Συμβουλίου και του Αγροτικού Συνεταιρισμού ζήτησαν τη στήριξη του Κόμματος, με τον Δ. Κουτσούμπα να τους ενημερώνει πως έχει ήδη θέσει στον πρωθυπουργό το αίτημα της άμεσης και πλήρους αποζημίωσης όλων χωρίς εξαιρέσεις. «Να τους ταρακουνήσετε», «να τους πιέσετε», ήταν οι φράσεις στις οποίες συνοψίστηκε η αγωνία τους. «Πρέπει κι εμείς να οργανωθούμε, να διεκδικήσουμε», προσθέτουν ορισμένοι.


Στη συζήτηση τίθεται και το γνωστό ζήτημα της «ατομικής ευθύνης», με τους κατοίκους να στηλιτεύουν το γεγονός ότι την ώρα που η κυβέρνηση έχει αναγορεύσει την ατομική υγιεινή στο Α και το Ω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, στην περιοχή δεν έχει λυθεί το πρόβλημα στην υδροδότηση.


Τελευταίος σταθμός της περιοδείας η πλατεία των Ψαχνών, στην οποία κάτοικοι και εκπρόσωποι φορέων συγκεντρώθηκαν για να πάρουν μέρος σε σύσκεψη. Από την ίδια πλατεία, πριν από έναν περίπου χρόνο, το ΚΚΕ έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου μετά τις περσινές πυρκαγιές και απαιτούσε μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...