Τρίτη 11 Αυγούστου 2020

Πρόληψη και ακραία καιρικά φαινόμενα

Άρθρο της δικηγόρου Ευαγγελίας Μιμίκου
Πρόληψη, είναι μια μεγάλη κουβέντα και ένα μεγάλο ζητούμενο, ειδικά όσον αφορά στις βασικές υποδομές (οδικό δίκτυο ασφαλές και αξιόπιστο, αντιπλημμυρικά έργα, διευθέτηση ρεμάτων και ποταμών, μέτρα πάταξης αυθαίρετης δόμησης, προστασία του δασικού πλούτου, συνεχή φροντίδα των δασών μας κ.λ.π.) μιας πόλης, ενός νομού, μιας περιφέρειας, μιας ολόκληρης χώρας.

Δυστυχώς, στη χώρα μας δεν φαίνεται να εκτιμούμε την αξία και τη σημασία της πρόληψης. Δεν μαθαίνουμε από τα λάθη, τις παραλείψεις και τις κάκιστες πρακτικές. Αποτέλεσμα της μη πρόληψης είναι η τραγική απώλεια ανθρώπινων ζωών και περιουσιών, η καταστροφή του περιβάλλοντος, η καταστροφή βασικών υποδομών (οδικό δίκτυο, δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτρικής ενέργειας, κ.λ.π.). 

Τα τελευταία χρόνια ο πλανήτης βάλλεται από ακραία καιρικά φαινόμενα, που αποτελούν αιτία βιβλικών πλημμυρών, πυρκαγιών. 

Η Εύβοια δεν αποτελεί εξαίρεση. Κάθε χρόνο βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα. 

Οι πληγές κάθε φορά είναι πολλές και βαθιές. Κάθε φορά λέμε «η φύση εκδικείται», όμως, η φύση δεν έχει κακές προθέσεις, αντιθέτως, προειδοποιεί, την αφουγκραζόμαστε ? Φοβάμαι πως όχι. Φέτος κλαίμε στην Εύβοια για 8 ζωές αδικοχαμένες στις λάσπες, για περιουσίες και καλλιέργειες παρασυρμένες από τον λασπερό χείμαρρο, για υποδομές καταστραμμένες (γέφυρες, δίκτυα ). 

Πέρυσι στην Εύβοια κλαίγαμε για χιλιάδες στρέμματα καμένου δάσους. Οι επιστήμονες προειδοποιούν την παγκόσμια κοινότητα: προσοχή τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα εμφανίζονται συχνά, οχυρωθείτε..». 

Εμείς οι σοφοί άνθρωποι, πολιτικοί και πολίτες ακούμε ? φοβάμαι πως όχι. Συνεχίζουμε τις ίδιες κακές πρακτικές και εθελοτυφλούμε στο αυτονόητο, στην έγκαιρη λήψη μέτρων πρόληψης. 

Οι πολιτικοί εκπρόσωποί μας, σε όλες τις βαθμίδες (Ο.Τ.Α., κεντρική εξουσία, γενική κυβέρνηση ), αναλώνονται κατά τη διάρκεια της θητείας τους, στα απολύτως αναγκαία έργα, στα επιφανειακά, στο «φαίνεσθαι», και αφήνουν για μετά (πότε όμως? )  τα σημαντικά, τα σωτήρια, αυτά που για να γίνουν πρέπει να επιστρατεύσουν τους άξιους, τους αξιόπιστους, τους φερέγγυους, τους ειδήμονες, να σπάσουν αυγά, να έρθουν σε σύγκρουση με τοπικά ή άλλα συμφέροντα, να κάνουν την υπέρβαση, να βάλουν στην άκρη κάθε πολιτικό κόστος και να ριχτούν στην μάχη της πρόληψης. 

Συλλογική και ατομική ευθύνη των πολιτών πρέπει να συνυπάρχουν και να συνδέονται στενά, για την επίτευξη του αιτούμενου, μετ’ επιτάσεως, την πρόληψη για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων για να μην χάνονται πρωτίστως ζωές, περιουσίες, περιβάλλον. 

Η Εύβοια εκπέμπει S.O.S.. Αυτή τη φορά κανείς δεν μπορεί να πει «δεν ξέρω, δεν είδα».

Ευαγγελία Μιμίκου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...