Τρίτη 7 Ιουλίου 2020

Σχεδιάζεται νέα νησιωτική πολιτική που θα συμπεριλαμβάνει και την Εύβοια

Ο Υπουργός Γ. Πλακιωτάκης εξετάζει θετικά το αίτημα του Θ.Ζεμπίλη: «Σχεδιάζεται νέα νησιωτική πολιτική που θα συμπεριλαμβάνει και την Εύβοια»

Η απάντηση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη σε Ερώτηση(αρ.7168) του βουλευτή Εύβοιας Θανάση Ζεμπίλη σχετικά με τον άδικο αποκλεισμό της Εύβοιας από την «νησιωτικότητα», συνοψίζεται στα εξής:


α) Εξετάζεται νομοθετική παρέμβαση με την οποία η χωρική αρμοδιότητα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής θα επεκταθεί και στην Εύβοια. Με τον τρόπο αυτό θα αποκατασταθεί επιτέλους η κατάφωρη αδικία σε βάρος της Εύβοιας και των κατοίκων της, που συνετελέσθη όταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εξαίρεσε το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της χώρας από το χωρικό πεδίο του νόμου 4597/2019. 

β) Στο πλαίσιο της επανεκκίνησης της οικονομίας μετά τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας, θεσπίζεται νέα νησιωτική πολιτική που θα στηρίζει τη νησιωτική επιχειρηματικότητα και τη θαλάσσια οικονομία, συμπεριλαμβανομένης και της Εύβοιας. 

γ) Ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου ΕΣΠΑ 2021-2027, η Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας εντάχθηκε στον προγραμματισμό διαβουλεύσεων του Υπουργείου, προκειμένου να διερευνηθούν οι ιδιαιτερότητες της περιοχής, λόγω της γεωγραφικής απομόνωσης που δημιουργεί η θάλασσα και τα ιδιαίτερα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά, με στόχο την άρση των ανισοτήτων μεταξύ νησιωτικών περιοχών και ηπειρωτικής χώρας. 

Αναλυτικά η απάντηση του Υπουργού έχει ως εξής: 

«Αναφορικά με τα διαλαμβανόμενα στην ανωτέρω Ερώτηση θέματα, γνωρίζεται ότι για τη θέσπιση νέας νησιωτικής πολιτικής που θα στηρίζει τη νησιωτική επιχειρηματικότητα και τη θαλάσσια οικονομία, συμπεριλαμβανομένης και της Εύβοιας, στην παρούσα χρονική περίοδο, μετά και τις πρωτόγνωρες αρνητικές επιδράσεις που υπέστη η Ευρωπαϊκή οικονομία από την πανδημία του Covid-19, γίνεται μια συνολική προσπάθεια από τα Κράτη-Μέλη, υπό τον συντονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τροποποιήσεις στους κανονισμούς των χρηματοδοτικών εργαλείων που θα επιτρέψουν την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στην οικονομία, αλλά και την απαραίτητη στήριξη στους πληττόμενους τομείς ώστε να επανεκκινήσουν αντιμετωπίζοντας τις δυσμενείς επιπτώσεις της περιόδου της κρίσης. 

Ειδικότερα, η Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας εντάχθηκε στον προγραμματισμό των διαβουλεύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με τοπικούς φορείς, που έγιναν στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου ΕΣΠΑ 2021-2027 προκειμένου να διερευνηθούν τα προβλήματα της περιοχής και να συγκεντρωθούν προτάσεις για την ενίσχυση των τοπικών επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα λόγω και της γεωγραφικής απομόνωσης που δημιουργεί η θάλασσα και τα ιδιαίτερα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής, με στόχο την άρση των ανισοτήτων μεταξύ νησιωτικών περιοχών και ηπειρωτικής χώρας και την ενίσχυση της νησιωτικής επιχειρηματικότητας. 

Τέλος, σημειώνεται ότι στο πλαίσιο άσκησης ολοκληρωμένης και αποτελεσματικής νησιωτικής πολιτικής, σύμφωνα με τις επιταγές του άρθρου 101, παρ. 4 και του άρθρου 106, παρ. 1 του Συντάγματος, εξετάζεται νομοθετική παρέμβαση με την οποία η χωρική αρμοδιότητα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής θα επεκταθεί σε όλα τα νησιά της ελληνικής Επικράτειας, συμπεριλαμβανομένης και της Εύβοιας.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...