Τρίτη 2 Ιουνίου 2020

Επιστολή διαμαρτυρίας του συνδυασμού Δυναμική Πρωτοβουλία για τον τρόπο διεξαγωγής των συνεδριάσεων του Δ.Σ Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού

Κυρίες και Κύριοι Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, Κύριε Δήμαρχε, Με την παρούσα επιστολή μας επιθυμούμε να εκφράσουμε για μια ακόμη φορά την αντίθεση μας στην τακτική της επαναλαμβανόμενης διεξαγωγής των δημοτικών συμβουλίων με τη μέθοδο της δια περιφοράς, ενώ νομοθετικά προβλέπεται και η μέθοδος της τηλεδιάσκεψης.

Μάλιστα, αν και έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του Δήμου ποσό χιλιάδων ευρώ για την αγορά σχετικού εξοπλισμού, ο Δήμαρχος από πολύ νωρίς έσπευσε να μας γνωστοποιήσει, ως σύγχρονη Πυθία, ότι ο εξοπλισμός αυτός θα αργοπορήσει να έρθει και όταν τελικά τον παραλάβει ο Δήμος, δεν θα μας χρειάζεται, ουσιαστικά προεξοφλώντας την αυταρχική απόφασή του να στερήσει τη δυνατότητα διαλόγου και συνδιαμόρφωσης απόψεων μεταξύ των συμβούλων. 

Κατά τη γνώμη μας, αποτελεί καθήκον του Δήμου να εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία των συλλογικών οργάνων του Δήμου, ιδιαίτερα όταν τίθενται κρίσιμα και ουσιώδη ζητήματα προς ψήφιση, τα οποία αφορούν στο μέλλον του Δήμου και στα συμφέροντα των δημοτών. Επιπλέον,θα πρέπει να εξασφαλίζεται και η συνταγματική αρχή της δημοσιότητας της συνεδρίασης, ώστε να μπορούν οι δημότες να ενημερώνονται για τις αποφάσεις του Δήμου και να υπάρχει διαφάνεια μέσω ανοιχτών διαδικασιών. 

Με γνώμονα ότι η ψηφιακή τεχνολογία έχει κατακλύσει την δημόσια ζωή παρέχοντας άπειρες δυνατότητες επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης, μόνο οπισθοδρόμηση μαρτυρά ο τρόπος διεξαγωγής των δημοτικών συμβουλίων και μόνο απογοήτευση μπορούμε να νιώθουμε για αυτό. 

Άλλωστε, στην υπ.αριθμ. πρωτ. 18.22/16.03.2020 επιστολή του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Πιερρακάκη αναφέρεται η εφαρμογή e-presence.gov.gr για τις συνεδριάσεις των οργάνων της Δημόσιας Διοίκησης, ένώ και στις 25.03.2020 η ΚΕΔΕ ενημέρωσε για τη δυνατότητα χρήσης της πλατφόρμας Webex προκειμένου να υλοποιούνται δωρεάν τηλεδιασκέψεις για Συνεδριάσεις Δημοτικών Συμβουλίων και Επιτροπών, ώστε να μπορούν να τις παρακολουθήσουν οι πολίτες. 

Δεν υπάρχει, λοιπόν, καμία δικαιολογία για την αναχρονιστική τακτική σας και, ως εκ τούτου, σας καλούμε να σεβαστείτε τα αναφαίρετα δικαιώματα των αιρετών και των πολιτών και να πράξετε τα δέοντα έστω και καθυστερημένα σύμφωνα με τα δημοκρατικά ιδεώδη, που αποτελούν στυλοβάτες του πολιτισμού μας. Tέλος, σας δηλώνουμε πως η παράταξή μας θα συμμετέχει στο Συμβούλιο λόγω της βαρύτητας των θεμάτων προς ψήφιση. 

Παρακαλούμε η παρούσα επιστολή να κοινοποιηθεί ηλεκτρονικά στο σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς η Συνεδρίαση της Τρίτης 02/06/2020 θα πραγματοποιηθεί δια περιφοράς. 

ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...