Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020

Δεν αποσύρεται η αναστολή της λειτουργίας των τριών τμημάτων του ΕΚΠΑ στα Ψαχνά Εύβοιας


Συζητήθηκε τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020 η με αριθμό 488/10-2-2020 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλη Αποστόλου προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, με θέμα: «Αναστολή λειτουργίας τριών τμημάτων του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου στα Ψαχνά Εύβοιας».

Πρωτολογία Β.Αποστόλου: 


Κύριε Υπουργέ με τη ψήφιση του Ν.4653/2020 για την ανώτατη εκπαίδευση ανεστείλατε τη λειτουργία των 37 νέων πανεπιστημιακών τμημάτων, μεταξύ των οποίων και τα 3 τμήματα του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών(ΕΠΚΑ), που ιδρύθηκαν με το Ν.4589/2019, για να λειτουργήσουν στα Ψαχνά της Εύβοιας. 

Η επαναξιολόγηση που αποφασίσατε δεν στηρίζεται πουθενά, ούτε στα προγράμματα σπουδών, ούτε σε διαδικασίες λειτουργίας, ούτε σε έλλειψη χρηματοδότησης. Το ΕΚΠΑ συγκρότησε την προσωρινή Γενική συνέλευση του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας στη συνεδρίαση της Συγκλήτου στις 5/3/2019 και την προσωρινή Γενική συνέλευση του Τμήματος Τουριστικών Σπουδών και Εναλλακτικού Τουρισμού στη συνεδρίαση της Συγκλήτου στις 11/7/2019. 

Οι Γενικές συνελεύσεις των τμημάτων αυτών όρισαν επιτροπές που διαμόρφωσαν τα προγράμματα σπουδών των τμημάτων σύμφωνα με το άρθρο 32 του ν. 4009/2011. 

Τα προγράμματα αυτά θεωρούνται πιστοποιημένα έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας πιστοποίησης από την Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας, σύμφωνα με τα άρθρα 70 έως και 72 και 80 του ίδιου νόμου. 

Η ίδρυση και λειτουργία αυτών των τμημάτων είναι ιδιαίτερης σημασίας για το ΕΚΠΑ γιατί όπως αναφέρεται στο Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης ΕΚΠΑ (2019-2028) η εξελιξιμότητα των προπτυχιακών σπουδών αποτελεί σημαντικό στρατηγικό εργαλείο. 

Σε αυτό το πλαίσιο, η στρατηγική βούληση του Πανεπιστημίου περιλαμβάνει αφενός την ενίσχυση της τεχνολογικής του διάστασης, αφετέρου την ίδρυση νέας Σχολής, η οποία θα θεραπεύει αυτοδύναμα και με επιστημονική πειθαρχία σύγχρονα πεδία της αειφόρου ανάπτυξης, της ανάπτυξης της υπαίθρου και των προϊόντων της. 

Το ΕΚΠΑ μάλιστα στη συνεδρίαση της Συγκλήτου, στις 11/7/2019 συγκρότησε και τη προσωρινή Κοσμητεία της Σχολής Αγροτικής Ανάπτυξης, Διατροφής και Αειφορίας. 

Γιατί λοιπόν αγνοείτε όλα αυτά και επικαλείστε ανύπαρκτους λόγους, πόσο μάλλον όταν ο ΕΠΚΑ όχι μόνο αγκάλιασε αυτή τη ρύθμιση, αλλά και τη θεωρεί ότι συμβάλει και στη δική του αναβάθμιση; 

Δευτερολογία Β.Αποστόλου: 

Κύριε Υπουργέ μου επικαλεστήκατε άλλα τμήματα, άλλες περιοχές, η ερώτηση μου είναι συγκεκριμένη και αφορά τα τμήματα του Πανεπιστημίου Αθηνών στα Ψαχνά, γιατί έχοντας το Πανεπιστήμιο ως οδηγό ουσιαστικά για την ίδρυση αυτών των τημάτων, αντιλαμβάνεστε ότι όλα αυτά που ζητάτε, όλες οι προϋποθέσεις που βάζετε, δε χρειάζεται να επανεξεταστούν γιατί ήδη πλέον έχουν βγει τα σχετικά πορίσματα και πιστοποιητικά. 

Τελικά αυτό που κάνετε θα έχει ως αποτέλεσμα την κατάργηση και των συγκεκριμένων σχολών. Πρόκειται σαφώς για μια πολιτική απόφαση που δεν εδράζεται σε νέα ή μη πιστοποιημένα προγράμματα σπουδών, γιατί μέχρι τη ψήφιση του νόμου τα προγράμματα σπουδών ήταν και υπαρκτά και -με χρήση μεταβατικών διατάξεων- πιστοποιημένα. 

Είναι μια απόφαση σε διάσταση με τη στρατηγική βούληση του ΕΚΠΑ το οποίο είναι ένα από τα σημαντικότερα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα παγκοσμίως. 

Για παράδειγμα με βάση τα αποτελέσματα της παγκόσμιας κατάταξης της Webometrics, η οποία δημοσιεύθηκε στα τέλη Ιανουαρίου του 2020 βρίσκεται στην 74η θέση παγκοσμίως, στην 11η θέση στην Ευρώπη και στην πρώτη θέση μεταξύ των ελληνικών ιδρυμάτων. 

Παράλληλα προχώρησε σε δημιουργία δομών που υποστηρίζουν το εγχείρημα όπως το Κέντρο Αριστείας «Αγροδιατροφή και Αυθεντικότητα Τροφίμων» με τους εξής στόχους: 

Α) την ανάπτυξη και εφαρμογή νέων ερευνητικών μεθοδολογιών στην ταυτοποίηση και πιστοποίηση αυθεντικότητας τροφίμων εθνικής προτεραιότητας, με έμφαση στο βιοδραστικό περιεχόμενο των τροφίμων, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και τη μοναδικότητά τους. 

Β) η υποστήριξη της Πολιτείας σε Εθνικό, Περιφερειακό και Τοπικό Επίπεδο για την διαμόρφωση και χάραξη της πολιτικής στην αγροδιατροφή, την αυθεντικότητα τροφίμων και την προώθηση των τροφίμων εθνικής προτεραιότητας με βάση την τεκμηρίωση της ποιότητας και της αυθεντικότητας τους και 

Γ) την υποστήριξη κάθε ενδιαφερόμενου φορέα σε θέματα αυθεντικότητας και πιστοποίησης τροφίμων εθνικής προτεραιότητας και την παροχή υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης – κατάρτισης – ενημέρωσης σε σχετικά θέματα μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων, συνεδριών και εκδηλώσεων. 

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν πόσες δυνατότητες μπορούσε να προσφέρει στον αγροτικό χώρο η λειτουργία αυτών των σχολών και μάλιστα σε μια ευρύτερη περιοχή της Εύβοιας που έχει τον αγροτοδιατροφικό τομέα ωσ βασική απασχόληση. 

Η απάντηση του Υπουργού ήταν ότι θα εξεταστεί η περίπτωση κατά προτεραιότητα. 

Για περισσότερες λεπτομέρειες στο Βίντεο https://youtu.be/1SXAOyeiMpI

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...