Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019

Παρεμβάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Καρύστου

Με παρεμβάσεις κατά τη συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης και με θέματα προ ημερήσιας διάταξης ο Δημοτικός Σύμβουλος Δημήτρης Παρασκευάς ανέδειξε σοβαρά θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα του Δήμου Καρύστου απαιτώντας να δοθούν λύσεις.

Αναλυτικά οι παρεμβάσεις:


Ψήφισμα του Συλλόγου Εργαζομένων στους ΟΤΑ της Εύβοιας 

Μόνο η πάλη των κατοίκων και των εργαζομένων στο Δήμο μπορεί να «εγγυηθεί» το δημόσιο χαρακτήρα της αποκομιδής των απορριμμάτων και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων 

Άλλη μια φορά, στη δεύτερη μόλις συνεδρίαση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου, αναδείχθηκε η ουσιαστική σύμπλευση της δημοτικής αρχής του κ. Ραβιόλου και του συνδυασμού του κ. Χατζηνικολή με τις βασικές κατευθύνσεις των Κυβερνήσεων, παλιάς και νέας, που μαυρίζουν τη ζωή των εργαζομένων, γενικά των λαϊκών οικογενειών. 

Χαρακτηριστική είναι η στάση και των δύο συνδυασμών απέναντι στο ψήφισμα του Συλλόγου Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) της Εύβοιας το οποίο έθεσε για συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης ο Δ. Παρασκευάς αλλά και στο θέμα για την «πρόσληψη εργαζομένων στον δήμο με 5 ημερομίσθια τον μήνα». 

Στα συγκεκριμένα θέματα οι δύο συνδυασμοί αναπαρήγαγαν την κυβερνητική προπαγάνδα περί "δυνατότητας και όχι υποχρέωσης" του δήμου να ιδιωτικοποιήσει την καθαριότητα και άλλες υπηρεσίες, ότι "οι ρυθμίσεις αυτές δίνουν ευελιξία στο δήμο". Μάλιστα ο κ. Δήμαρχος έφτασε στο σημείο να αναφέρει πως η διάταξη για τη δυνατότητα παραχώρησης της καθαριότητας σε ιδιώτες-εργολάβους αφορά μεγάλους δήμους, συμπληρώνοντας προκλητικά "μακάρι να είχαμε και εμείς τη δυνατότητα να το κάναμε"! 

Η θέση αυτή της Δημοτικής Αρχής του κ. Ραβιόλου και της παράταξης του κ. Χατζηνικολή βρίσκεται απέναντι τόσο στην ανάγκη των κατοίκων για καθαρές πόλεις και χωριά χωρίς να χαρατσώνονται οι δημότες αλλά και στο δικαίωμα στην μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για τους εργαζόμενους στο Δήμο. 

Για τους εργαζόμενους μέσα και έξω από το δήμο, συνολικά για τις λαϊκές οικογένειες πρέπει οι θέσεις αυτές να αποτελέσουν "καμπανάκι" για τις προθέσεις της Δημοτικής Αρχής που από τη μια τάζει ανάπτυξη και από την άλλη υπερασπίζεται τον εργασιακό μεσαίωνα και το "ότι πληρώνεις παίρνεις". Οι αγώνες των εργαζομένων στους Δήμους για να απορριφτεί η αντιδραστική διάταξη πρέπει να συνεχιστούν και να απορρίψουν συνολικά την αντιλαϊκή επίθεση που συνεχίζεται και με τη νέα κυβέρνηση. 

Ακολουθεί το ψήφισμα που καταψήφισαν οι παρατάξεις των κ.κ. Ραβιόλου και Χατζηνικολή: 

Έκθεση Προϋπολογισμού Εσόδων - Εξόδων Β τριμήνου 2019 

Ενόψει της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του Δήμου για το 2020 μέσα στο Νοέμβρη η εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής είναι ενδεικτική των κοινών στοχεύσεων Δημοτικής Αρχής και Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. 

Ο Δ. Παρασκευάς παίρνοντας το λόγο σημείωσε πως: «Καταψηφίζουμε την έκθεση όχι γιατί πιστεύουμε πως δεν έχει γίνει σωστή διαχείριση των οικονομικών αλλά γιατί διαφωνούμε με τους στόχους που έχει θέσει η Δημοτική Αρχή. Ιδιαίτερα μας ανησυχεί το γεγονός πως στα συμπεράσματα και κατευθύνσεις στην εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής αναφέρεται πως πρέπει "να αυξηθούν οι εισπράξεις της ταμειακής υπηρεσίας" χωρίς να υπάρχει κάποια άλλη συγκεκριμένη διευκρίνιση ή κατεύθυνση. 

Επίσης, το κατά πόσο στηρίζεται η λειτουργία του Δήμου στην κρατική επιχορήγηση και κατά πόσο στα χρήματα που πληρώνουμε οι δημότες φαίνεται στην ίδια εισήγηση. Εκεί, σαφώς αναφέρεται πως τα έσοδα από δημοτικούς, φόρους, τέλη κλπ αποτελούν περίπου το 44% του συνόλου των εσόδων, για το Β τρίμηνο του 2019! 

Με αυτά τα δεδομένα και την εμπειρία των 10 χρόνων της κρίσης αντιλαμβανόμαστε πια πως όταν γίνεται κουβέντα για την αύξηση της εισπραξιμότητας αυτό σημαίνει αύξηση φόρων, τελών και χαρατσιών για τις λαϊκές οικογένειες. 

Κατά τη γνώμη μας θα έπρεπε να μπαίνει με σαφήνεια η κατεύθυνση της μείωσης των δημοτικών φόρων και τελών στις λαϊκές οικογένειες του Δήμου, η διευκόλυνσή τους στην αποπληρωμή των όποιων οφειλών και ταυτόχρονα η αύξηση φόρων και της εισπραξιμότητάς τους από μεγαλοεπιχειρηματίες της περιοχής, πόσο μάλλον από επιχειρηματικούς ομίλους». 

Κατανομή ποσού στις Σχολικές Επιτροπές 

Να αυξηθεί η κρατική επιχορήγηση για τα σχολεία του Δήμου 

Ο Δ. Παρασκευάς υπερψήφισε την κατανομή του ποσού με βάση την εισήγηση της Επιτροπής Παιδείας του Δήμου τονίζοντας πως: «γίνεται εμφανές πως μιλάμε για ποσά ψίχουλα στην κυριολεξία! 

Δηλαδή, για την Πρωτοβάθμια, τα 7 νηπιαγωγεία και τα 11 δημοτικά, μιλάμε για κατά μέσο όρο 1122 € ανά σχολική μονάδα και για τη Δευτεροβάθμια, για τα 3 γυμνάσια, τα δύο ΓΕΛ και το ΕΠΑΛ κατά μέσο όρο 2244 € ανά σχολική μονάδα. 

Απαιτείται από τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές η διεκδίκηση για αύξηση της χρηματοδότησης. Βεβαίως η διεκδίκηση αυτή μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματική αν η δημοτική αρχή αντί να κατανέμει απλώς τα ψίχουλα να διεκδικεί μαζί με τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας την αύξησή της». 

Συντονισμός ενεργειών για το έργο της ανάπλασης της παραλίας Μαρμαρίου 

Να προχωρήσει γρήγορα το έργο με σεβασμό στις ιδιοκτησίες των επαγγελματιών 

Ο Δ. Παρασκεάς παίρνοντας το λόγο υπογράμμισε πως: «Έστω και η μερική ανάπλαση της παραλίας του Μαρμαρίου – γιατί το τμήμα μεταξύ των παιδικών χαρών δεν είναι συνολική ανάπλαση – μπορεί να συμβάλει στην αναβάθμιση του Μαρμαρίου που πραγματικά αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα, πιο σοβαρά από την Κάρυστο, αν θέλουμε να είμαστε αντικειμενικοί. 

Παράλληλα θεωρούμε προσχηματική την προσπάθεια του εργολάβου να φέρει εμπόδια ώστε να διακοπεί το έργο σε βάρος των τριών φορέων που είναι υπεύθυνοι (Περιφέρεια, Δήμος και ΟΛΝΕ). 

Γι αυτό θεωρούμε αναγκαίο να ξεκινήσει το έργο της ανάπλασης όσο το δυνατόν γρηγορότερα παίρνοντας παράλληλα υπόψη τις ενστάσεις των επαγγελματιών του Μαρμαρίου που δυσκολεύονται να επωμιστούν το κόστος της αφαίρεσης και επανατοποθέτησης για τα κιόσκια που χρησιμοποιούν και για τα οποία ήδη έχουν πληρώσει και κατέχουν νόμιμες άδειες όπως οι ίδιοι λένε». 

Επιχορήγηση Συλλόγων Εθελοντών Δασοπυροσβεστών 

Ο Δ. Παρασκευάς με αφορμή τη συζήτηση το θέματος ανέφερε πως: «Οι τραγικές ελλείψεις προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδομής της Πυροσβεστικής συνολικά αλλά και στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Καρύστου κάνουν κατεπείγουσα την ανάγκη αύξησης της κρατικής χρηματοδότησης για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών, της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας. 

Θα πρέπει το Δημοτικό Συμβούλιο να ξέρει, αν δεν το ξέρει, πως η κατάσταση στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Καρύστου δεν είναι καλή! Συγκεκριμένα, δε χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να διαπιστώσει πως δεν αρκεί η σημερινή στελέχωση του κλιμακίου στην Κάρυστο, όπως άλλωστε συνολικά στην Εύβοια. 

Σε μια περιοχή που είναι η πρώτη στη χώρα σε επικινδυνότητα στις δασικές πυρκαγιές και ταυτόχρονα αρκετά μακριά από τη Χαλκίδα που είναι ο πιο κοντινός Πυροσβεστικός Σταθμός που μπορεί να ενισχύσει σημαντικά. Ακόμη, τα οχήματα του Κλιμακίου είναι αρκετά παλιά, πολλά άνω της 20ετίας, ενώ δε φυλάσσονται σε στεγασμένο χώρο κάτι που επιδεινώνει τις φθορές τους. 

Τέλος, το Κλιμάκιο δε διαθέτει αντλία για το γέμισμα των οχημάτων με αποτέλεσμα το προσωπικό να αναγκάζεται να τα γεμίζει με μπιτόνια με ότι αυτό συνεπάγεται στην ασφάλεια και την ταχύτητα. Αυτά τα αναφέρουμε γιατί για τη στέγαση του Κλιμακίου είναι υπεύθυνος ο Δήμος με βάση το νόμο! 

Αν θέλουμε πραγματικά να υπάρχει επαρκής προστασία από τις πυρκαγιές, που πιστεύω ότι ο καθένας μας το θέλει, είναι απαραίτητη η διεκδίκηση δημιουργίας ενιαίου δημόσιου φορέα προστασίας της δασικής περιουσίας. 

Με βασική προϋπόθεση τη σημαντική αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την επάνδρωση των υπηρεσιών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Δασικής Υπηρεσίας, με μόνιμο αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικό, τη δημιουργία ζωνών πυροπροστασίας και όλων των απαραίτητων μέτρων για την προστασία από τις πυρκαγιές, την αύξηση των μέσων πυρόσβεσης και πυροπροστασίας. 

Αν εξασφαλιστεί, τουλάχιστον σε σημαντικό βαθμό, μια τέτοια υποδομή τότε θα μπορεί πιο αποτελεσματικά να δράσει επικουρικά και με ασφάλεια και ο εθελοντικός παράγοντας των κατοίκων του δήμου μας. Διαφορετικά θα προσπαθούμε συνεχώς, αφαιρώντας από τους λιγοστούς πόρους του Δήμου, να μπαλώσουμε της τρύπες του κρατικού μηχανισμού και σε αυτό το ζήτημα. 

Για τους παραπάνω λόγους δεν ψηφίζουμε τις προτεινόμενες επιχορηγήσεις που στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι και λίγες, συνολικά ανέρχονται στις 11.155€». 

Ερώτηση προς τον Δήμαρχο Καρύστου 

Να λυθεί άμεσα το πρόβλημα που έχει προκύψει με την αποκάλυψη καλωδίου Μέσης Τάσης στον κάμπο Καρύστου 

Πριν τη συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης ο Δημήτρης Παρασκευάς έθεσε το παρακάτω ερώτημα προς των Δήμαρχο Καρύστου: 

«Στον κάμπο της Καρύστου, πίσω από τον υποσταθμό του ΑΔΜΗΕ, εδώ και τουλάχιστον δύο βδομάδες έχει αποκαλυφθεί τμήμα της εγκατάστασης του υπόγειου καλωδίου Μέσης Τάσης (20.000V) που συνδέει αιολικό πάρκο με τον υποσταθμό. 

Το πρόβλημα αυτό συνδέεται με γενικότερο πρόβλημα καθώς με τις πρώτες βροχές πλημυρίζει η περιοχή. Εκ του αποτελέσματος και η διαμόρφωση του ρέματος δεν είναι σωστή καθώς στο σημείο που διασχίζει το δρόμο Κάρυστος Μαρμάρι υψώνεται. 

Έτσι με τις βροχές, στις αρχές του Οκτώβρη, τμήμα του αγροτικού δρόμου, μεταξύ του οποίου και του ρέματος είναι θαμμένο το καλώδιο, υποχώρησε αποκαλύπτοντας την εγκατάσταση του καλωδίου σε ένα σημείο και σε ένα ακόμη κοντεύει να αποκαλυφθεί. 

Με αφορμή αυτό να προειδοποιήσουμε πως κινδυνεύει να πέσει και ο αγροτικός δρόμος που οδηγεί σε σπίτια και καλλιέργειες. 

Το ζήτημα αφορά το Δήμο (δρόμος), τον ΔΕΔΔΗΕ (καλώδιο) και την Περιφέρεια (ρέμα). Από ενημέρωση που είχαμε την περασμένη εβδομάδα από τον ΔΕΔΔΗΕ γνωρίζουμε πως δεν υπάρχει άμεσο πρόβλημα αλλά αν με τις επόμενες βροχοπτώσεις υποχωρήσουν και άλλο τα πρανή του ρέματος τότε θα υπάρξει πρόβλημα. 

Γι αυτό ρωτάμε τι ενέργειες έχει κάνει ο Δήμος 20 μέρες τώρα ώστε να λυθεί το συγκεκριμένο ζήτημα πριν γίνει σοβαρότερο με την έλευση του χειμώνα». 

Ο Δήμαρχος δήλωσε πως το πρόβλημα είναι γνωστό στην τεχνική υπηρεσία από τον Αύγουστο και πως έχει στείλει σχετικό αίτημα στον ΔΕΔΔΗΕ για την αποκατάσταση της βλάβης. 

Από το γεγονός πως εμπλέκονται τρεις φορείς (Περιφέρεια, Δήμος, ΔΕΔΔΗΕ) και από το ότι ως τώρα δεν έχει γίνει το παραμικρό από καμιά από τις τρεις πλευρές παρά μόνο αιτήματα από τον έναν στον άλλο δημιουργεί ανησυχία για το κατά πόσο θα λυθεί το πρόβλημα πριν τις εντονότερες βροχοπτώσεις του χειμώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...