Δευτέρα 15 Απριλίου 2019

Μεταφορά ΕΝΦΙΑ στους Δήμους: Προκλήσεις και προοπτικές!

- του Γιάννη Μανώλη

Το τελευταίο διάστημα, λόγω της εξαγγελίας του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, έχει ανάψει η συζήτηση για τη μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους. 

Οι περισσότεροι θεωρούν τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση σωστή, ενώ άλλοι κάνουν λόγο για δημιουργία δήμων δύο ταχυτήτων θεωρώντας ότι θα υπάρξει χάσμα και, ως εκ τούτου, ανισότητα ανάμεσα σε πλούσιους και
φτωχούς δήμους. 

Κατά την ταπεινή μου άποψη, η πρόταση του κ. Μητσοτάκη αποτελεί τομή για τον εκσυγχρονισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δεν πρόκειται απλά για ένα μέτρο μεταφοράς πόρων από το κέντρο στην περιφέρεια, αλλά για μια εντελώς διαφορετική αντίληψη για την οργάνωση και λειτουργία του κράτους. 

Με τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση επιτυγχάνονται:

◗ Ουσιαστική διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ. 
◗ Ενίσχυση της λογοδοσίας των δημάρχων προς τους δημότες, δεδομένου ότι οι αιρετοί θα δίνουν λόγο για το πώς ξοδεύουν τα χρήματα των πολιτών και θα παρουσιάζουν συγκεκριμένες ανάγκες που θέλουν να καλύψουν με πιθανή αύξηση του ΕΝΦΙΑ. 
◗ Αποκέντρωση αρμοδιοτήτων από την Κεντρική Διοίκηση. 
◗ Εξοικονόμηση πόρων και αύξηση της ανταποδοτικότητας των φόρων. 
◗ Μείωση των φορολογικών υποχρεώσεων των δημοτών, δεδομένου ότι η εκάστοτε δημοτική Αρχή θα προσπαθεί να επιτύχει το μέγιστο αποτέλεσμα με λιγότερους πόρους, εφόσον έχει κίνητρο επανεκλογής. 
◗ Δημιουργία φορολογικής συνείδησης τόσο στους αιρετούς όσο και στους δημότες. Εύλογα τίθενται δύο σοβαρά ερωτήματα για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης. 

Συγκεκριμένα: τι θα γίνει με τους φτωχότερους δήμους στους οποίους οι αντικειμενικές αξίες είναι μικρές; Έχουν οι δήμοι τον απαραίτητο μηχανισμό για την είσπραξη του φόρου; 

Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, θα υπάρξει ένας αναδιανεμητικός μηχανισμός όπου οι δήμοι με αυξημένες εισπράξεις ΕΝΦΙΑ θα δίνουν μέσω του μηχανισμού είσπραξης μέρος των εσόδων στους φτωχότερους δήμους. 

Αναφορικά με την ετοιμότητα των ΟΤΑ για την εφαρμογή της πρότασης οι δήμοι δεν θα παρεμβαίνουν στην είσπραξη και δεν χρειάζεται να δημιουργήσουν κανέναν εισπρακτικό μηχανισμό. 

Η είσπραξη θα συνεχίσει να γίνεται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Η επιβολή θα γίνεται από το υπουργείο Οικονομικών μετά από πρόταση του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου. 

Αυτό που θα αλλάξει είναι ότι η πίστωση του ΕΝΦΙΑ που θα καταβάλλουν οι πολίτες θα πηγαίνει απευθείας στους οικείους δήμους, ενώ ένα τμήμα από αυτά θα πηγαίνει αυτοματοποιημένα στους φτωχότερους δήμους. 

Η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση εφαρμόζεται ήδη με επιτυχία σε αρκετές προηγμένες χώρες και έχει οδηγήσει σε σημαντική μείωση των φόρων και σε αναβάθμιση των δημοτικών υπηρεσιών. Καιρός, λοιπόν, να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα.

*Ο Γιάννης Μανώλης είναι δρ Πολιτικής Επιστήμης, μέλος του Μητρώου Στελεχών Ν.Δ., PhD in Political Science Programme Manager EEE UNESCO
vradini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...