Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019

Δήλωση Δημήτρη Παρασκευά, υποψήφιου Δήμαρχου Καρύστου με τη "Λαϊκή Συσπείρωση"

Ο Δημήτρη Παρασκευάς για τη συμμετοχή εταιριών αιολικής ενέργειας στην πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ

Την περασμένη Παρασκευή η ΔΕΗ ανακοίνωσε τους επιχειρηματικούς ομίλους που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την αγορά των λιγνιτικών μονάδων της σε Μελίτη και Μεγαλόπολη.

Ανάμεσα στους έξη ομίλους που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την αγορά των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ βρίσκονται και οι ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος και Κοπελούζος (σε σύμπραξη με Κινέζικο μονοπώλιο). Δηλαδή,

κάποιοι από τους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται και στην περιοχή μας, στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων, διαφημίζοντας τις επενδύσεις τους για την προσφορά τους στην προστασία του περιβάλλοντος! 

Άραγε είναι διατεθειμένοι να αγοράσουν τις λιγνιτικές μονάδες για να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα; 

Αποδεικνύεται, άλλη μια φορά, η υποκρισία της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για την κλιματική αλλαγή και την ανάγκη για τη «μετάβαση στις καθαρές πηγές ενέργειας» προωθώντας γι αυτόν υποτίθεται το σκοπό την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (αιολικά, φωτοβολταϊκά κλπ) χρηματοδοτώντας με εκατομμύρια ελληνικούς και ξένους επιχειρηματικούς ομίλους. 

Συνυπεύθυνες για τη στήριξη της πολιτικής αυτής, έναντι της λαϊκής ανάγκης για ενέργεια κοινωνικό αγαθό, είναι και η Δημοτική και Περιφερειακή αρχή που κάνουν πλάτες στις εταιρίες, που εγκρίνουν τις άδειες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που τάζουν δήθεν ανάπτυξη της περιοχής μέσω αυτών των επενδύσεων. 

Τόσο για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην περιοχή μας και αλλού, όσο και για την αγορά των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ μοναδικό κριτήριο είναι το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων. 

Όσο η ενέργεια είναι εμπόρευμα τόσο θα αυξάνονται τα λαϊκά νοικοκυριά που δυσκολεύονται να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες (θέρμανση κλπ) και θα απειλούνται με διακοπές ρεύματος, θα χειροτερεύουν οι όροι εργασίας των εργαζομένων στη ΔΕΗ και τις ιδιωτικές εταιρίες του κλάδου, δε θα είναι προϋπόθεση αυτών των επενδύσεων η πραγματική προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων. 

Η διέξοδος για το λαό βρίσκεται στην πρόταση του ΚΚΕ που αντιμετωπίζει την ενέργεια ως κοινωνικό αγαθό στα πλαίσια μιας οικονομίας όπου οι μονάδες παραγωγής της ενέργειας και συνολικά των αγαθών, θα είναι κοινωνική ιδιοκτησία, θα βρίσκονται κάτω από έναν επιστημονικά καταρτισμένο κεντρικό πανεθνικό σχεδιασμό με κριτήριο την ικανοποίηση των αναγκών του λαού. 

Σε αυτήν την κατεύθυνση θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν ισόρροπα όλες οι εγχώριες πήγες ενέργειας ο λιγνίτης, η υδροηλεκτρική, η αιολική, η ηλιακή, το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο κλπ. Έτσι μόνο το συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής μας για την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας δε θα γίνεται εις βάρος των κατοίκων και του περιβάλλοντος, δε θα δημιουργεί προβλήματα σε άλλες παραγωγικές δραστηριότητες. 

Όσοι δικαιολογημένα αγανακτούν σήμερα από την άναρχη εγκατάσταση των αιολικών πάρκων, την εμπορευματοποίηση της ενέργειας, τα κομμένα ρεύματα και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, έχουν κάθε συμφέρον να συμπορευτούν με το ΚΚΕ και τη Λαϊκή Συσπείρωση, στους αγώνες και στις επερχόμενες εκλογές. 

Η συμπόρευση με το ΚΚΕ είναι αυτή που μπορεί να εκφράσει τη γνήσια λαϊκή δυσαρέσκεια καθώς μόνο το ΚΚΕ δεν αφήνει στο απυρόβλητο τον πραγματικό ένοχο, την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και την πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων που την υπηρετεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...