Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018

Με μεγάλη επιτυχία το Εργατικό Φεστιβάλ ΚΚΕ στη Ν.Αρτάκη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στη Ν. Αρτάκη Εύβοιας το Εργατικό Φεστιβάλ που διοργάνωσαν οι Κομματικές Οργανώσεις Χαλκίδας του ΚΚΕ το Σάββατο 30 Ιούνη με σύνθημα «Έλληνες και μετανάστες εργάτες ενωμένοι, ενάντια στον καπιταλισμό που γεννά φτώχεια -μετανάστευση, πολέμους - προσφυγιά. Για την εξουσία των εργατών, το σοσιαλισμό!».

Μια εκδήλωση που εντάσσεται στην πολύμορφη δραστηριότητα που αναπτύσσεται για τη μεγάλη επέτειο της συμπλήρωσης των 100 χρόνων του
ΚΚΕ.

Στη μεγάλη αυτή γιορτή έδωσαν το «παρών» εκατοντάδες εργάτες και εργάτριες από δεκάδες εργοστάσια της βιομηχανικής ζώνης, εργάτες γης και άλλοι εργατοϋπάλληλοι της περιοχής μαζί με τις οικογένειές τους.

Το Φεστιβάλ ξεκίνησε με παράσταση μαγείας από τον ταχυδακτυλουργό Πρωτέα, στον παιδότοπο που είχε διαμορφωθεί και συνέχισε τη λειτουργία του με παιχνίδι "Ενάντια στον πόλεμο, μαθαίνουμε την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες" και καλλιτεχνικό εργαστήρι.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε ένα πρωτότυπο μουσικό-αφηγηματικό αφιέρωμα για τη Μικρασιατική Καταστροφή και την προσφυγιά, που επιμελήθηκε ομάδα μελών και φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Το αφιέρωμα ανέδειξε την αιτία των πολέμων και της προσφυγιάς μέσα από την ιστορική εμπειρία της μικρασιατικής εκστρατείας μέχρι και σήμερα, τη συμβολή του ΚΚΕ για τα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών τις δεκαετίες του 1920 και 1930 στην περιοχή της Νέας Αρτάκης, τη συμμετοχή πολλών από αυτούς στην ΕΑΜική Αντίσταση τη δεκαετία του 1940.

Στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους των μεταναστών ο Χαλίντ Χουσεΐν, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο «Ζούρα», ο οποίος είπε: «Οι μετανάστες εργάτες συνυπάρχουμε με τους Έλληνες συναδέλφους μας. Δουλεύουμε μαζί στα ίδια εργοστάσια, στα ίδια χωράφια, στις ίδιες επιχειρήσεις. Εκεί που τα αφεντικά εκμεταλλεύονται όλους τους εργάτες ανεξάρτητα από εθνικότητα, θρησκεία, χρώμα. Εκεί που πραγματικά ως εργάτες καταλαβαίνουμε πως δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα. Οι Έλληνες και οι μετανάστες εργάτες έχουμε κοινό εχθρό: Τον καπιταλισμό! Είναι το σύστημα που γεννά πολέμους, φτώχεια, προσφυγιά. Έχουμε όμως και ένα μεγάλο στήριγμα: Το ΚΚΕ! Ξέρουμε πως μπορούμε να εμπιστευτούμε το ΚΚΕ, το κόμμα των εργατών. Γιατί όλη του η δράση, εδώ και 100 χρόνια, είναι για τα δικά μας δικαιώματα. Για να ζήσουν οι εργάτες καλύτερα! Οι μετανάστες εργάτες πρέπει να είναι δίπλα στο ΚΚΕ που παλεύει για μια καινούρια κοινωνία, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Σε αυτή την κοινωνία θα λυθούν όλα μας τα προβλήματα και θα ζήσουμε ειρηνικά και αδελφωμένοι όλοι οι εργάτες, μετανάστες και Έλληνες!».

Αργότερα, την εκδήλωση χαιρέτησε Σύριος μετανάστης από τον καταυλισμό της Ριτσώνας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης δεκάδες μετανάστες εργάτες γράφτηκαν στα ταξικά σωματεία της περιοχής στον ειδικό χώρο που είχε διαμορφωθεί.

Στο μπαρ που λειτουργούσε στο χώρο οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν εδέσματα από Ελλάδα, Ινδία και Πακιστάν που ετοίμασαν εθελοντικά Έλληνες και μετανάστες φίλοι του Κόμματος.

Αμέσως μετά την κεντρική ομιλία «σκυτάλη» πήρε το ινδικό συγκρότημα «Dj Desi Beat Ratu Greece musical Group & Virsa Punjab Dadhol players» που ξεσήκωσε με τη μουσική του Έλληνες και μετανάστες, Σύριοι πρόσφυγες που διαμένουν στον καταυλισμό της Ριτσώνας με χορευτικές επιδείξεις, ενώ το πρόγραμμα έκλεισε με λαϊκό γλέντι.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ανάμεσα σε άλλα σημείωσε:

Χαιρετίζουμε θερμά τους Έλληνες και τους μετανάστες εργάτες και θέλουμε να τονίσουμε ότι το εργατικό φεστιβάλ, η διεθνιστική αυτή συνάντηση στέλνει πολλά μηνύματα και αποδεικνύει ότι μέσα στους αγώνες με το κεφάλαιο και τους πολιτικούς του υπηρέτες, μπορούν να συναντιώνται οι εργάτες και οι εργάτριες, να γνωρίζουν καλύτερα το ΚΚΕ και να παλεύουν μαζί του για την κοινή μας υπόθεση.

Το βήματα που έχουν κάνει οι μετανάστες εργάτες που αγωνίζονται με τα ταξικά συνδικάτα κι αυτοί που είναι εδώ σήμερα, μπορούν να λειτουργήσουν ως παράδειγμα και για τους άλλους συναδέλφους τους.

Το ΚΚΕ γεννήθηκε, μεγάλωσε και βαδίζει σε μια ηρωική πορεία 100 χρόνων τηρώντας βασικές, δοκιμασμένες αρχές που ενώνουν τους εργάτες, τους ταπεινούς και καταφρονημένους ενάντια στον αντίπαλο, στο κεφάλαιο και την εξουσία του, καλλιεργώντας τον διεθνισμό, την αλληλεγγύη.

Το ΚΚΕ από το 1918 που ιδρύθηκε πέρασε πολλές μπόρες, πολέμους, δικτατορίες, έδωσε ένοπλους αγώνες, συγκρούστηκε με όλες τις μορφές πάλης με την αστική τάξη, με ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και στάθηκε όρθιο συνεχίζοντας τον αγώνα μαζί με το λαό.

Στις συγκρούσεις αυτές χιλιάδες κομμουνιστές και κομμουνίστριες σκοτώθηκαν την ώρα της μάχης, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, εκτελέστηκαν με το κεφάλι ψηλά, το ΚΚΕ επέδειξε μεγάλη αντοχή γιατί έχει βαθειά πίστη στο δίκιο της εργατικής τάξης και στα υψηλά ιδανικά του κομμουνισμού.

Από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσης του το κόμμα μας έβαλλε τη σφραγίδα του στα εργατικά -λαϊκά αιτήματα, ανέδειξε τις λαϊκές ανάγκες και άνοιξε δρόμους για το 8ωρο, την κοινωνική ασφάλιση, για δωρεάν παιδεία και υγεία, για την χειραφέτηση των γυναικών και τόσα άλλα ζητήματα που έχουν μεγάλη σημασία.

Στη δεκαετία του 1920 αντιτάχθηκε στη λεγόμενη “μεγάλη ιδέα”, στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή και στην εμπλοκή της αστικής τάξης στη Μικρασιατική εκστρατεία και μετά το διωγμό της Σμύρνης και των άλλων περιοχών, αγκάλιασε τους πρόσφυγες που ήρθαν στην Ελλάδα, τους στήριξε και συνέβαλλε να ενταχθούν στο εργατικό κίνημα.

Έτσι έγινε και εδώ στη Νέα Αρτάκη. Οι κομμουνιστές μπήκαν μπροστά στην οργάνωση της επιβίωσης απέναντι στις άθλιες συνθήκες εγκατάστασης των προσφύγων, ανέδειξαν την πραγματική αιτία του ξεριζωμού που ήταν οι στόχοι της αστικής τάξης της Ελλάδας να κερδίσει νέες αγορές, με τη στήριξη των δυνάμεων της Ανταντ πυροδοτώντας τη σφαγή. Η ίδια αιτία, το κυνήγι του κέρδους, ήταν που στο πρόσωπο των προσφύγων οι ντόπιοι εκμεταλλευτές βρήκαν την ευκαιρία να πλουτίσουν αξιοποιώντας τους ως φθηνό εργατικό δυναμικό.

Αυτή η κατάσταση γεννά την ανάγκη της οργάνωσης των εργαζομένων, που στη Ν. Αρτάκη εκφράστηκε στη μεγάλη νικηφόρα απεργία των αλλιεργατών τη δεκαετία του ’30 με μπροστάρηδες και οργανωτές και πάλι τους κομμουνιστές.

Κάθε περίοδος και νέες ηρωικές σελίδες.

Στην Αντίσταση, με την πρωτοπόρα πάλη του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ για την απελευθέρωση της χώρας από τη ναζιστική κατοχή και την επέμβαση των Εγγλέζων. Αυτή η αντίσταση συναντά το μένος της ντόπιας και ξένης πλουτοκρατίας για να μην κλονιστεί η εξουσία της. Στο στόχαστρο το οργανωμένο εργατικό κίνημα, με διώξεις, εξορίες, φυλακίσεις, εκτελέσεις, καταστροφές όπως αυτή του εμπρησμού από τη χωροφυλακή του κτιρίου που στεγάζονταν το σωματείο των αλλιεργατών στις 3 Απρίλη 1946, που σύμφωνα με μαρτυρίες βρίσκονταν στην πλατεία της Ν. Αρτάκης.

Στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας κατά της αστικής τάξης και των Αμερικάνων ιμπεριαλιστών, στη στρατιωτική δικτατορία του ‘67-74 , στη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα.

Η πείρα αυτή είναι πολύτιμη, μεγάλη παρακαταθήκη για τους σημερινούς μας αγώνες, για να γίνει το ΚΚΕ πιο δυνατό και ικανό στην πάλη για την εργατική εξουσία.

Η εργατική τάξη δοκιμάζεται μέσα στο καμίνι της ταξικής πάλης, οργανώνεται αποκτά πείρα είναι η πρωτοπόρα τάξη στον αγώνα για την ανατροπή της σάπιας καπιταλιστικής κοινωνίας.

Μπορούμε να βάλουμε ακόμα πιο γερά θεμέλια για την αναγέννηση, την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, να ηττηθεί ο ρεφορμισμός, ο εργοδοτικός – κυβερνητικός συνδικαλισμός που είναι το σαράκι που τρώει τα σπλάχνα του εργατικού κινήματος, στηρίζει το εκμεταλλευτικό σύστημα, υπηρετεί την μεγαλο-εργοδοσία φορώντας εργατική μάσκα.

Η πλουτοκρατία και τα κόμματα της έχουν τους δικούς τους μηχανισμούς για την επιβολή και τη διαιώνιση της εκμετάλλευσης αλλά και η εργατική τάξη έχει τα δικά της εργαλεία που επιβάλλεται να δυναμώσουν, να γίνουν πιο αποτελεσματικά στον αγώνα για την απελευθέρωση απο τα καπιταλιστικά δεσμά .

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ακολουθεί το δρόμο των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ , υπηρετεί όπως κι αυτές τα συμφέροντα του κεφαλαίου, πατάει στο έδαφος της ίδιας στρατηγικής, ξηλώνει εργατικά δικαιώματα, μειώνει μισθούς και συντάξεις, φορτώνει με αβάσταχτους φόρους τις λαικές οικογένεις, καταργεί εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Είναι πρύτανης στην απάτη, στην κοροιδία σε βάρος των εργαζομένων. Βαπτίζει τα μνημόνια του κεφαλαίου “προγράμματα”, τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς “θεσμούς”, επιδιώκει να κλείσει τα μάτια της εργατικής τάξης να ρίξει το δηλητήριο της συνεργασίας των εκμεταλλευτών με τους εκμεταλλευόμενους.

Αφού, μαζί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έκανε τη δουλειά του κεφαλαίου με το 3ο μνημόνιο και φόρτωσε τα βάρη της κρίσης στο λαό, βαπτίζει την καπιταλιστική ανάπτυξη ως “δίκαιη” για να ξεγελάσει την εργατική τάξη, να δώσει και άλλα προνόμια, χρήμα και φοροαπαλλαγές στους μεγάλους οικονομικούς ομίλους, στα μονοπώλια.

Τι χαρακτηρίζει την προχθεσινή συμφωνία στην ΕΕ για την οποία πανηγυρίζουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ;

Την χαρακτηρίζουν οι νέες μειώσεις των συντάξεων και του αφορολόγητου, το διαρκές χαράτσωμα του λαού για τα ματωβαμένα πλεονάσματα και την αποπληρωμη του χρέους που δημιούργησε η πλουτοκρατία και το κράτος της, οι πλειστηριαμοί της πρώτης κατοικίας, η ενισχυμένη εποπτεία απο τους μηχανισμούς της ΕΕ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Αυτή είναι η “νέα εποχή” του Τσίπρα και η “ευρωπαική κανονικότητα”.

Να μην περάσουν τα παραμύθια τους, να δυναμώσει ο διεκδικητικός αγώνα και η εργατική ταξη να απαιτήσει πιο αποφασιστικά ικανοποιητικές Συλλογικές Συμβάσεις, κανένας μισθός κάτω απο 750 ευρώ χωρίς διακρίσεις για τους μετανάστες, για τους νέους και τις νέες, αυξήσεις στις συντάξεις, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και των άλλων φορομπηκτικών μέτρων, ανάκτηση των απωλειών της κρίσης.

Χρειάζεται αποφασιστική στάση. Ενας για όλους και ολοι για έναν...

Τι συναντάμε στα εργοστάσια, στους τόπους δουλειάς ;

Η μεγαλο-εργοδοσία, το αστικό κράτος και οι μηχανισμοί τους εκφοβίζουν, εκβιάζουν με την απειλή της απόλυσης, εκμεταλλεύονται την ανάγκη για το μεροκάματο, την ανασφάλεια.

Υπάρχει απάντηση, η οργάνωση στα σωματεία, η ισχυροποίηση των ταξικών συνδικάτων του ΠΑΜΕ, η κοινή πάλη Ελλήνων και μεταναστών ώστε να φτάσουν οι εργάτες να παλεύουν σαν μια γροθιά και να διεκδικούν το δίκιο τους.

Η υποχώρηση οδηγεί σε χειροτέρευση της κατάστασης και τα παραδείγματα είναι πολλά. Σε εργοστάσια της περιοχής, στη Βιομηχανική ζώνη, σε άλλες επιχειρήσεις, οι εργάτες έμειναν απλήρωτοι, έδειξαν ανοχή και όχι μόνο δεν πληρώθηκαν αλλά τ’ αφεντικά τους πέταξαν από τη δουλειά.

Κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος. Με την ταξική πάλη κατακτήθηκε το 8ωρο και όλα τα δικαιώματα, με κόπο και θυσίες σε αναμέτρηση με ισχυρούς αντιπάλους κι αυτό είναι ιστορικό δίδαγμα.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ χωμένη μέχρι το λαιμό στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, σημαιοφόρος των συμφερόντων και των σχεδίων του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των ΗΠΑ, τα έχει δώσει όλα.

Έχει μετατρέψει τη στρατιωτική βάση της Σούδας και τις άλλες στρατιωτικές βάσεις σε λημέρι των ΑμερικανοΝΑΤΟικών δολοφονικών μέσων.

Οι λαοί δεν έχουν να μοιράσουν τίποτα μεταξύ τους, λένε ΟΧΙ στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και έχουν τη δύναμη να παλέψουν για την εξάλειψη των αιτιών που τους προκαλούν.

Αυτές τις μέρες ο ΣΥΡΙΖΑ πανηγυρίζει για τη συμφωνία της κυβέρνησης με την ΠΓΔΜ, οι ισχυρισμοί προκαλούν ντροπή. Προσπαθεί να θάψει την αλήθεια.

Ποια είναι η πραγματικότητα ;

Η συμφωνία όπως έχει αποκαλύψει το ΚΚΕ έχει κτιστεί πάνω στη βάση της ένταξης της FYROM στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ , έχει τη σφραγίδα των ΗΠΑ και στοχεύει στην προώθηση πολύ επικίνδυνων ΕυρωΑτλαντικών σχεδιασμών στην περιοχή σε ανταγωνισμό με τη Ρωσία και την Κίνα.

Η κυβέρνηση και ο Τσίπρας δίνουν συστατική επιστολή στο Ζάεφ για την ένταξη της FYROM στις ιμπεριαλιστικές λυκοσυμμαχίες, και με αυτή την απόφαση συμφωνούν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Τα ψέματα της κυβέρνησης οτι η συμφωνία δεν θα αναφέρεται στην ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ είχαν κοντά πόδια. Η συμφωνία στο 2ο άρθρο αποκαλύπτει ότι ή ένταξη είναι ο βασικός τους στόχος και η κυβέρνηση έχει αναλάβει υποχρεώσεις.

Ο λαός μας και οι λαοί των Βαλκανίων γνωρίζουν καλά ότι η ΗΠΑ , το ΝΑΤΟ και η ΕΕ είναι δυνάμεις ανασφάλειας και αποσταθεροποίησης, η παρουσία τους στην περιοχή συνδέεται με τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και με τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους στα Βαλκάνια τη δεκαετία του ‘90 , με έξαρση των εθνικισμών, αλλαγή συνόρων, διάλυση κρατών και δημιουργία προτεκτοράτων.

Το σπέρμα του αλυτρωτισμού παραμένει, η συμφωνία μιλάει για “Μακεδονική εθνότητα” και “Μακεδονική Γλώσσα” που δεν έχουν καμία ιστορική βάση.

Η Μακεδονία είναι μεγάλη γεωγραφική περιφέρεια που απο το 1913 αποτελεί τη βάση διαφορετικών κρατών, της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της πρώην Γιουγκοσλαβίας, τςη Αλβανίας. Τα κυβερνητικά προσχήματα δεν μπορούν να κοροϊδέψουν τους εργαζόμενους.

Τα συγχαρητήρια που παίρνει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας απο το γ.γ του ΝΑΤΟ, την κυβέρνηση των ΗΠΑ και το επιτελείο της ΕΕ επιβεβαιώνουν την καταγγελία του ΚΚΕ ότι κάνουν τη βρώμικη δουλειά των μονοπωλίων και των ιμπεριαλιστικών ενώσεων και επιβάλλεται να προβληματίσουν ακόμα και τον πιο διστακτικό.

ΟΙ ξεδιάντροποι, προσπαθούν να καλυφθούν και καταφεύγουν στον αντικομμουνισμό, σε επιθέσεις κατά του ΚΚΕ αλλά το κόμμα μας από τις αρχές της δεκαετίας του ‘90 ήταν αυτό που άνοιξε μέτωπο στον εθνικισμό και συγκρούστηκε με την αλυτρωτική θέση ότι “η Μακεδονία είναι Ελληνική” ενώ ο “Συνασπισμός” τότε, με τα άλλα κόμματα, με κάθε λογής εθνικιστές πήγαιναν μαζί στα συλλαλητήρια, φώναζαν εθνικιστικά συνθήματα και πολεμούσαν το ΚΚΕ λέγοντας ότι είναι όλοι μαζί “εκτός Λακεδαιμονίων” .

Το ΚΚΕ αποκάλυψε έγκαιρα τον παραπλανητικό ρόλο της ονοματολογίας υποστηρίζοντας τη θέση για όνομα με αυστηρό γεωγραφικό προσδιορισμό.

Οι αντίπαλοι, οι εχθροί των εργατών λένε στους παραγωγούς του πλούτου “δεν γίνεται τίποτα” , “ο καπιταλισμός είναι μονόδρομος” , “σκύψτε το κεφάλι”.

Αυτοί κάνουν τη δουλειά τους , υπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα

Η εργατική τάξη έχει τη δύναμη και μπορεί να σπάσει τα δεσμά, να ανατρέψει μαζί με τους συμμάχους της την καπιταλιστική βαρβαρότητα και να κτίσει τη νέα σοσιαλιστική -κομμουνιστική κοινωνία. Αυτή είναι η ιστορική της αποστολή στην εποχή μας σε όλες τις χώρες.

Ότι βλέπουμε γύρω μας είναι έργο της εργατικής τάξης, αυτή παράγει τον πλούτο τον δικαιούται και επιβάλλεται να τον διεκδικήσει. Αυτό είναι το σύγχρονο στις μέρες μας.

Ένα καλά οργανωμένο ταξικό εργατικό κίνημα και η κοινωνική συμμαχία με τα καταπιεζόμενα λαϊκά στρώματα, με ισχυρό ΚΚΕ, θα ανεβάσει ψηλά την ταξική πάλη

Μόνο η εργατική εξουσία , η κοινωνικοποίηση των οικονομικών εργαλείων, των μέσων παραγωγής που θα αναπτύσσονται μελετημένα με τον επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό, αξιοποιώντας τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας, μπορεί να δώσει τη λύση.

Να το σκεφθεί ο κάθε εργάτης , η κάθε εργάτρια.

Ο ορυκτός πλούτος, τα εργοστάσια, οι μεταφορές, οι τηλεπικοινωνίες, το εμπόριο, η γη στα χέρια της εργατικής τάξης, λαϊκή περιουσία, με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι το κέρδος.

Μόνο έτσι θα απαλλαχθούν οι εργαζόμενοι από την εκμετάλλευση και την ανεργία, θα εξασφαλιστεί το δικαίωμα δουλειάς για όλους και δωρεάν , αναβαθμισμένες κοινωνικές υπηρεσίες.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...