Τρίτη 1 Μαΐου 2018

Με μεγάλη συμμετοχή η πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην Κάρυστο

Με μεγάλη συμμετοχή εργαζομένων, ανέργων, μικρών επαγγελματιών και συνταξιούχων πραγματοποιήθηκε η Πρωτομαγιάτικη Απεργιακή συγκέντρωση στην Κάρυστο από την Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Καρύστου και το Σύλλογο Συνταξιούχων Δήμου Καρύστου

Η συγκέντρωση ξεκίνησε με ανάγνωση ποιήματος που έγραψε μαθητής από σχολείο της Χαλκίδας αμέσως μετά την επίθεση των ΗΠΑ-Γαλλίας-Βρετανίας στη Συρία στις 14/4/2018 (ακολουθεί απόσπασμα από το ποίημα):
 

«Δίπλα στα μπάζα μου γνέψε η μάνα καληνύχτα 
ξημέρωμα πλησίαζε και πέρναγε η νύχτα.

Πιο κάτω κι σε δυο στενά νανούρισμα οι κρότοι 
συνέχεια τους άκουγα δεν ήτανε κι οι πρώτοι. 

Δικοί τους είναι οι πόλεμοι κι η κόλαση που ζούμε 
μπρος το συμφέρων στεναγμούς κλάματα δεν ακούνε. 

Γι αυτό κουράγιο γιόκα μου λίγο ακόμα κάνε 
σε όμορφο κόσμο ειρηνικό θα φύγουμε να πάμε. 

Τώρα δεν είμαι πια παιδί και δεν χτυπάει η καρδιά μου 
τώρα το μόνο που μείνε το μίσος κι η οργιά μου. 

Μίσος γι' αυτούς που με χτυπάν δίχως να έχω φταίξει 
και κόλαση τον τόπο μου κάνανε πριν να φέξει. 

Μίσος για εσάς που δίνεται την γη και το νερό σας 
και τον φονιά αφήνεται δίπλα απ' το σπιτικό σας 

Σπρώχτε τη γη όλοι μαζί τούμπα για να γυρίσει 
τούτος εδώ ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει». 

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απεύθυνε ο Γ. Οικονομόπουλος, Πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων. Η κεντρική ομιλία, εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων Καρύστου, έγινε από το Δ. Παρασκευά. 

Μετά την ομιλία ακολούθησε πορεία προς το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης όπου έγινε κατάθεση στεφάνων προς τιμή του Παύλου Καρατζά, ξυλουργού από το Μαρμάρι που εκτελέστηκε από τους Γερμανούς την Πρωτομαγιά του 1944 με τους 200 της Καισαριανής. 

Ακολουθεί η κεντρική ομιλία του Δ. Παρασκευά: 

Σήμερα με τη συγκέντρωσή μας, με τις δεκάδες συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, με τις συγκεντρώσεις σε όλο τον κόσμο τιμάμε την εργατική Πρωτομαγιά. Τιμάμε τις θυσίες και τους νεκρούς της εργατικής τάξης και λαϊκών στρωμάτων στους αγώνες για το 8ωρο, τις συνθήκες δουλειάς, τον ελεύθερο χρόνο, την κοινωνική ασφάλιση, για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, χωρίς πολέμους, χωρίς προσφυγιά. 

Η συμμετοχή μας στον οργανωμένο αγώνα σήμερα συνεχίζει τους μεγάλους αγώνες των απεργών εργατών του Σικάγο το 1886, των καπνεργατών και του λαού της Θεσσαλονίκης το Μάη του ‘36, της θυσίας των 200 της Καισαριανής την Πρωτομαγιά του ’44. 

Αυτοί οι αγώνες, που πολλές φορές κόστισαν ακριβά στους εργαζόμενους, είναι που απέσπασαν τις κατακτήσεις που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια. 

Αυτό το ταξικό περιεχόμενο της Πρωτομαγιάς είναι που θέλουν η μεγαλοεργοδοσία, οι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι Κυβερνήσεις και τα κόμματά τους να θάψουν, να περάσει η Πρωτομαγιά ως μέρα των λουλουδιών. 

Σήμερα, με τη συγκέντρωσή μας, με τους αγώνες μας που θα ακολουθήσουν, τους απαντάμε στην πράξη πως: Η ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΡΓΙΑ! 

Μετά από 9 χρόνια οικονομικής κρίσης, στην οποία ματώσαμε για να σωθούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, η Κυβέρνηση και άλλα επιτελεία ετοιμάζονται για τη φάση της ανάπτυξης. Ανάπτυξη, η οποία θα είναι το ίδιο οδυνηρή για τα λαϊκά δικαιώματα. 

H «έξοδος από τα μνημόνια» και η «δίκαιη ανάπτυξη» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συνοδεύεται με νέους εκβιασμούς γύρω από τα 88 επιπλέον προαπαιτούμενα για να κλείσει η 4η αξιολόγηση. 

Η ανάπτυξη που προσδοκούν σε κλάδους της οικονομίας δε θα συνοδευτεί με επαναφορά όλων όσων χάσαμε την περίοδο της κρίσης. 

Όμως οι νόμοι που συνόδεψαν τα μνημόνια - ψηφισμένοι από όλα τα κόμματα του κεφαλαίου και άλλοι που ετοιμάζονται, ήρθαν για να μείνουν, με αποτέλεσμα τα λαϊκά προβλήματα να μην έχουν τέλος. 

Γι’ αυτό χρειάζεται κάθε εργάτης, κάθε άνεργος, κάθε συνταξιούχος, κάθε μικρός επαγγελματίας και αγρότης να έχει καθαρό ότι δε γίνεται να συνυπάρχουν τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων και τα λαϊκά δικαιώματα! 

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η ΝΔ, τα άλλα κόμματα και οι κολαούζοι τους στο εργατικό κίνημα – οι πλειοψηφίες των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ - που προσπαθούν να μας πείσουν για το αντίθετο, ας μας απαντήσουν: 

Θα καταργηθεί το αίσχος του κατώτατου μισθού των 586€ και του υποκατώτατου των 511€ για τους κάτω των 25 ετών; Θα επανέλθει ο κατώτατος μισθός στα 751; 

Θα εκμηδενιστεί η ανεργία που διατηρείται σε υψηλά επίπεδα; 

Θα ληφθούν μέτρα ουσιαστικής προστασίας των ανέργων και όχι τα ψίχουλα που έρχονται από τη φοροληστεία του λαού; 

Θα μπει φρένο, στο Εμπόριο, στην απελευθέρωση του ωραρίου και την κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας που πλήττουν εργαζόμενους και μικρούς επαγγελματίες; 

Θα μπει φρένο στα ωράρια – λάστιχο και τους μισθούς - επίδομα που κυριαρχούν στα Σούπερ Μάρκετ; 

Θα σταματήσουν τα διάφορα τερτίπια των «Λευκών Νυχτών» που το μόνο που κάνουν είναι να δίνουν άλλοθι για την προώθηση νέων καταστρατηγήσεων του ωραρίου, που οδηγούν στην εξόντωση αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες; 

Θα καταργηθεί το αίσχος, που πρόσφατα νομοθετήθηκε και δίνει τη δυνατότητα στους ξενοδόχους να μη δίνουν ούτε μια μέρα ρεπό στους ξενοδοχοϋπάλληλους για μήνες ολόκληρους; 

Θα γίνει ο τουρισμός δικαίωμα για τη λαϊκή οικογένεια έτσι ώστε να στηριχθούν και οι μικροί επαγγελματίες του κλάδου που ολοένα και περισσότερο εκτοπίζονται; 

Θα μπορέσουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής να επιβιώσουν; Για να γίνει αυτό θα εξασφαλιστούν φθηνά λιπάσματα, φάρμακα, ζωοτροφές, πετρέλαιο; 

Θα προστατευθούν από την φοροληστεία του κράτους και τη ληστεία των μεγαλεμπόρων; 

Θα επανέλθουν οι συντάξεις που περικόπηκαν; Θα καταργηθούν οι νόμοι που φέρνουν νέες μειώσεις από το 2019 με την κατάργηση του ΕΚΑΣ και τον επανυπολογισμό των συντάξεων; 

Θα προστατευτεί η λαϊκή κατοικία και περιουσία από τα κοράκια των τραπεζών και της εφορίας, όταν από την 1η Μάη απελευθερώνονται οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις για χρέη στις τράπεζες και στο δημόσιο ακόμα και για 500 ευρώ; 

Θα καλυφθούν τα τεράστια κενά στα σχολεία με προσλήψεις των χιλιάδων αναπληρωτών εκπαιδευτικών που είναι σε ομηρία; 

Οι ελλείψεις στο Νοσοκομείο, το Δήμο που διογκώνονται στο όνομα της δημοσιονομικής προσαρμογής για την εξοικονόμηση ζεστού χρήματος για τα επενδυτικά σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων; 

Ενδεικτικό της «δίκαιης ανάπτυξης» είναι αυτό που συμβαίνει στην περιοχή μας με την εγκατάσταση δεκάδων αιολικών πάρκων. 

Εδώ όπου κατασκευάζεται το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο των Βαλκανίων είδαμε τους προηγούμενους μήνες να παίρνουν μορφή καταιγίδας οι διακοπές ρεύματος σε σπίτια και μικρές επιχειρήσεις. 

Διακοπές ρεύματος που αναμένεται να ενταθούν πανελλαδικά το επόμενο διάστημα – παρά τα μέτρα «ασπιρίνες» της Κυβέρνησης – μιας και βρίσκεται προ των πηλών η πώληση μονάδων και ορυχείων της ΔΕΗ. Πώληση που θα «απελευθερώσει» προς τα πάνω την τιμή του ρεύματος για τα λαϊκά νοικοκυριά. 

Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι σε αυτό το έργο, όπου με την έναρξη της λειτουργίας του αναμένεται να αποδίδει στην ιδιοκτήτρια εταιρία περίπου 40εκ ευρώ το χρόνο, έρχονται αντιμέτωποι με 10ωρη εργασία, με μεροκάματα από 25€ και 30€, με απόλυση για όποιον διεκδικεί να εργάζεται με ανθρώπινες συνθήκες. 

Ταυτόχρονα, δεν υπάρχει καμιά μέριμνα-προστασία για άλλους κλάδους που πλήττονται όπως οι κτηνοτρόφοι και οι μελισσοκόμοι. 

Η ανάπτυξή τους είναι δίκαιη μόνο για τους μονοπωλιακούς ομίλους. Δεν αφορά τη βελτίωση της ζωής μας! 

Για όλα αυτά που μας πνίγουν, η μόνη διέξοδος μπορεί να είναι ο οργανωμένος αγώνας μέσα από τα Σωματεία, τους Συλλόγους, την Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Καρύστου. 

Να μην κάνουμε πίσω από την απαίτησή μας για δουλειά και ζωή με δικαιώματα που αντιστοιχούν στον 21ο αιώνα, που αντιστοιχούν στις σημερινές ανάγκες μας. 

Το δρόμο τον δείχνουν σήμερα τα σωματεία, οι ομοσπονδίες, τα εργατικά κέντρα, οι αγωνιστές συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και οργανώνουν την πάλη για όλα όσα αφορούν τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. 

Πρωτοστατούν στον αγώνα για κλαδικές συμβάσεις με δικαιώματα και αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, ενάντια στους πλειστηριασμούς, για την υγεία και την παιδεία των παιδιών του λαού, σε όλους τους μικρούς και μεγάλους αγώνες. 

Κάνουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μπουν στο επίκεντρο του αγώνα οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα. 

Σ’ αυτή τη μάχη όμως χρειάζεται να παραμερίσουμε και όσους βάζουν εμπόδια στην οργάνωσή μας. Τις δυνάμεις του συμβιβασμού στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα που εκπροσωπούν την πλειοψηφία στην ΓΣΕΕ και στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας. Τις δυνάμεις δηλαδή όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ που δρουν μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα καθώς έχουν τεράστιες ευθύνες: 

- Για τον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων από τις πραγματικές αιτίες της αντεργατικής πολιτικής, 

- Για τη στήριξη που δίνουν στην κυβέρνηση και τα κόμματα του κεφαλαίου να περνάνε αντεργατικά μέτρα χωρίς αντιδράσεις, όπως πρόσφατα έκαναν στην 3η αξιολόγηση που περιλάμβανε ακόμα και τον περιορισμό του δικαιώματος της απεργίας. 

Μάλιστα οι πλειοψηφίες των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ μαζί με αυτές των ΓΣΕΒΕΕ - ΕΣΕΕ και των Επιμελητηρίων προχωρούν έναν βήμα πιο κάτω τον αποπροσανατολισμό και την κοροϊδία των εργαζομένων και των μικρών επαγγελματιών. 

Την περασμένη εβδομάδα έδωσαν συνέντευξη τύπου όπου ανακοίνωσαν τη δημιουργία μιας δήθεν «κοινωνικής συμμαχίας» με στόχο την «παλινόρθωση της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας» όπως λένε. 

Τόσο από τη συνέντευξη τύπου που έδωσαν, όσο και από τον πρότερο βίο των συνδικαλιστικών δυνάμεων που απαρτίζουν τις ηγεσίες αυτών των φορέων, είναι φανερό πως σκοπός της «συμμαχίας» αυτής είναι να παίξει το δούρειο ίππο μέσα στο εργατικό – λαϊκό κίνημα, να επικρατήσει σιγή νεκροταφείου παντού ώστε να εφαρμόζεται πιο εύκολα η αντιλαϊκή λαίλαπα. 

Έτσι, καλούν τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μισθωτούς επιστήμονες να στοιχηθούν πίσω από τη στρατηγική που αγωνιά και υπηρετεί την ανάκαμψη της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων. 

Σπέρνουν ταυτόχρονα αυταπάτες ότι με «εναλλακτικές» τάχα πολιτικές, που θα «στηρίζονται στο κράτος δικαίου», τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων μπορούν να συνυπάρξουν με τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα και τις σύγχρονες ανάγκες μας. 

Διέξοδος για μας είναι η ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και το δυνάμωμα της πραγματικής Κοινωνικής Συμμαχίας, αυτής ανάμεσα στην εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, που αγωνίζεται για σύγχρονα δικαιώματα, ενάντια στους στόχους των μονοπωλίων και την ανάπτυξη που υπηρετεί την κερδοφορία τους, σε βάρος των λαϊκών αναγκών. 

Η βάρβαρη πολιτική που μας τσακίζει είναι η άλλη όψη, του ίδιου νομίσματος, με τη συμμετοχή της χώρας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή, που έχουν στο επίκεντρο το μοίρασμα των ενεργειακών πηγών και των δρόμων μεταφοράς τους. 

Ο πόλεμος που διεξάγεται στη Συρία εδώ και 7 χρόνια μπορεί να προκαλέσει γενικευμένη στρατιωτική αντιπαράθεση μιας και σ’ αυτόν εμπλέκονται υπερδυνάμεις όπως οι ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, αλλά και σημαντικές περιφερικές δυνάμεις όπως η Τουρκία, το Ισραήλ, το Ιράν και η Σ. Αραβία. 

Καμιά από αυτές τις δυνάμεις δεν είναι διατεθειμένη να κάνει «σκόντο» στη λεία που επιδιώκει να πάρει γι αυτό και η αντιπαράθεση κλιμακώνεται επικίνδυνα με τελευταία συμβάντα την επίθεση ΗΠΑ-Γαλλίας-Βρετανίας πριν δύο βδομάδες και η επίθεση, πιθανώς από το Ισραήλ σε Ιρανική βάση στο έδαφος της Συρίας. 

Σε αυτό τον καβγά μας εμπλέκει όλο και περισσότερο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με τη συγκατάθεση της ΝΔ και των άλλων κομμάτων που συμφωνούν στη λεγόμενη «γεωστρατηγική αναβάθμιση» της χώρας. 

Έτσι, έχουν μετατρέψει τη χώρα σε ένα τεράστιο πεδίο βολής με δεκάδες ασκήσεις Αμερικανών, Ευρωπαίων, Τούρκων, Ισραηλινών, με ΝΑΤΟικές βάσεις σε Αλεξανδρούπολη, Άραξο, Σούδα, Σύρο, Κάρπαθο και αλλού. Παίρνει ενεργά μέρος στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, συμμετέχοντας σε πολεμικές νατοϊκές επεμβάσεις ενάντια σε άλλους λαούς. 

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως για το τελευταίο χτύπημα των ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας τα αμερικανικά πλοία ανεφοδιάστηκαν από τη βάση της Σούδας, αντίστοιχα τα Αγγλικά μαχητικά απογειώθηκαν από τη βάση του Ακρωτηρίου στην Κύπρο. Εξελίξεις που αποδεικνύουν την άμεση εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο στη Συρία. 

Όμως εμείς, ο ελληνικός λαός, δεν έχουμε τίποτα να κερδίσουμε από αυτήν την εμπλοκή. Αντίθετα, πληρώσαμε και πληρώνουμε από τις τσέπες μας τη συμμετοχή στους πολέμους στο πλευρό του ΝΑΤΟ, όπως και τους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς, σε βάρος των σύγχρονων αναγκών μας. 

Το ζητούμενο δεν είναι ο ελληνικός λαός να επιλέξει κάποια λυκοσυμμαχία, να διαλέξει τη συμμαχία των «πιο δυνατών». 

Άλλωστε, όπως φανερώνουν και οι εξελίξεις των τελευταίων χρόνων οι συμμαχίες αυτές αναδιοργανώνονται πολύ γρήγορα με κριτήριο το κυνήγι του μέγιστου κέρδους των μονοπωλίων. 

Γι' αυτό και καμία επένδυση, κανένα άνοιγμα της αγοράς, από καμιά ιμπεριαλιστική δύναμη δεν πρόκειται να σημάνει ανάσα για τους εργαζόμενους σε όποιο κράτος. Ίσα ίσα θα σημάνει τσάκισμα δικαιωμάτων. 

Όπως λέει και ο ποιητής: «στους νικημένους ο φτωχός λαός πέθαινε από την πίνα, στου νικητές ο φτωχός λαός πέθαινε το ίδιο»… 

Γι’ αυτό και οι εργαζόμενοι της χώρας μας όπως και οι εργαζόμενοι από τις γειτονικές χώρες έχουμε το ίδιο συμφέρον. Να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας στη δουλειά και στη ζωή ενάντια σε αυτούς που μας το κλέβουν. Υπερασπιζόμαστε σε όλες τις συνθήκες τα σπίτια μας, τις γειτονιές μας, τη ζωή μας, όλα όσα υπάρχουν τριγύρω και τα έχουμε φτιάξει εμείς. 

Βιομήχανοι, εφοπλιστές, τραπεζίτες, μαζί με τα κόμματά τους μπορεί να κρατήσουν οποιαδήποτε στάση μπροστά στις εξελίξεις, ανάλογα πως διασφαλίζονται καλύτερα τα συμφέροντά τους, τα κέρδη τους. 

Δεν μπορούμε όμως εμείς, που μας ξεζουμίζουν, βγάζοντας αμύθητα κέρδη στις πλάτες μας να συνταχθούμε πίσω τους. 

Ούτε στα «εθνικά αναπτυξιακά τους σχέδια» που προβλέπουν παραπέρα χτύπημα μισθών, συντάξεων, δικαιωμάτων ούτε στα «γεωστρατηγικά τους σχέδια» που μας βάζουν στο κέντρο των ιμπεριαλιστικών πολέμων. 

Η σύγκρουση αυτών των επιχειρηματικών ομίλων που εκφράζουν τα συμφέροντά τους είναι η αιτία του πολέμου στη Συρία, είναι ο λόγος που έχουν μαζευτεί στρατιωτικές δυνάμεις από πλήθος χωρών στο Αιγαίο. Αυτή ακριβώς είναι η αιτία της αυξημένης επιθετικότητας της Τουρκίας και των διεκδικήσεων που κατά καιρούς εγείρονται προς τη χώρα μας. 

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η ΝΔ και τα άλλα κόμματα που «σχίζονται» για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, την υπεράσπιση της κερδοφορίας τους, προσπαθούν όλο και πιο έντονα το τελευταίο διάστημα να στρατεύσουν το λαό πίσω από αυτά. Αυτό είναι στην πραγματικότητα το περιεχόμενο της λεγόμενης «εθνικής ομοψυχίας». 

Δεν αφορά την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας αλλά την προσπάθεια αυτών που τώρα μας ξεζουμίζουν να αρπάξουν μεγαλύτερο κομμάτι από τη λεία των ανταγωνισμών, από την εξόρυξη, τη μεταφορά και την εκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών της ευρύτερης περιοχής. 

Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός πως με διάφορες αφορμές στριμώχνονται στις φωτογραφίες τα κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές με τους ναζί εγκληματίες Χρυσαυγήτες. Την τελευταία φωτογραφία την έβγαλαν πριν από μια βδομάδα στη Σχολή Πεζικού στη Χαλκίδα ο Υπουργός Άμυνα Καμένος, σύσσωμοι οι κυβερνητικοί βουλευτές του Νομού, με τον υπόδικο, πρώην Χρυσαυγήτη, Μίχο. 

Η άλλη όψη της λεγόμενης «εθνικής ενότητας» είναι η ένταση της καταστολής απέναντι στο εργατικό-λαϊκό κίνημα που αντιστέκεται στη σφαγή του για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων τόσο στην ειρήνη όσο και στον πόλεμο. 

Είναι απαράδεκτες οι ποινές σε έλληνες στρατιώτες επειδή πήραν μέρος σε αντιπολεμικές συγκεντρώσεις και εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην εμπλοκή της χώρας μας στους πολεμικούς ανταγωνισμούς. 

Είναι επίσης απαράδεκτη η επίθεση με γκλοπ και χημικά αντιπολεμικής διαδήλωσης φοιτητών και μαθητών στην Αθήνα, οι συλλήψεις και η δικαστική δίωξη δύο από τους συλληφθέντες φοιτητές. 

Αξίζει να σημειωθεί πως η αστυνομία, με εντολή της Κυβέρνησης, χτύπησε τη διαδήλωση γιατί επιχειρήθηκε να ριχθεί συμβολικά το άγαλμα του Τρούμαν, δηλαδή του Προέδρου των ΗΠΑ που επί της προεδρία του ρίχθηκαν οι δύο ατομικές βόμβες σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι, που δοκιμάστηκαν για πρώτη φορά οι εμπρηστικές βόμβες ναπάλμ στα ελληνικά βουνά την περίοδο του εμφυλίου, που έγινε η επέμβαση στην Κορεατική χερσόνησο. Αυτό το άγαλμα επέλεξε να υπερασπιστεί η Κυβέρνηση με τις ευλογίες των Αμερικάνων! 

Η σημερινές Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις δίνουν και αυτό το μήνυμα! Δε θα ανεχτούμε καμιά απαγόρευση της δράσης του εργατικού – λαϊκού κινήματος! 

Δεν ανεχόμαστε την προσπάθεια να μπουν εμπόδια στην κήρυξη της απεργίας. 

Δεν ανεχόμαστε την προσπάθεια τρομοκράτησης όσων παλεύουν ενάντια στον πόλεμο και την εμπλοκή της χώρας μας στους ανταγωνισμούς που τον φέρνουν ακόμη πιο κοντά. 

Σε αυτές τις συνθήκες δε χωρά καμιά αναμονή, κανένας εφησυχασμός! 

Τιμάμε την 1η του Μάη σηκώνοντας τείχος αντίστασης στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, κύμα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και μετανάστες. Απομονώνουμε τους εθνικιστές φασίστες, τους εγκληματίες δολοφόνους ναζιστές της Χρυσής Αυγής από κάθε χώρο εργασίας, από παντού. 

Απαντάμε με αποφασιστικότητα στο εθνικιστικό δηλητήριο που χύνουν, βλέποντας ως εχθρούς τους εργάτες και το λαϊκό κίνημα, τους πρόσφυγες και μετανάστες, βγάζοντας λάδι τα αφεντικά που μας εκμεταλλεύονται όλους, ζητώντας όπου σταθούν και όπου βρεθούν περισσότερα προνόμια για τους βιομήχανους και τους εφοπλιστές. 

Απαιτούμε: 

- Εδώ και τώρα απεμπλοκή της ελληνικής κυβέρνησης από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις του ΝΑΤΟ. 

- Έξω η Ελλάδα από ΝΑΤΟ & ΕΕ. 

- Να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο, καμία δαπάνη για νατοϊκούς εξοπλισμούς. 

- Καμία αλλαγή συνόρων και των συνθηκών που τα κατοχυρώνουν! 

- Να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου. 

- Να γυρίσουν τώρα πίσω οι εκτός συνόρων ελληνικές στρατιωτικές αποστολές. 

- Απαιτούμε αυξήσεις σε μισθούς και μεροκάματα. 

- Κανένας εργαζόμενος χωρίς ΣΣΕ, κανένας κάτω από 751 βασικό μισθό, κανένας ανασφάλιστος, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. 

- Προσλήψεις σε παιδεία, υγεία εδώ και τώρα. 

Παλεύουμε καθημερινά, στους χώρους δουλειάς, παντού, να μην εφαρμόζεται στην πράξη η προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής, της επίθεσης στα δικαιώματά μας, να επιστραφούν τώρα οι απώλειες από την κρίση που πληρώσαμε και συνεχίζουμε να πληρώνουμε εμείς. 

Το επόμενο διάστημα θα είμαστε στην πρώτη γραμμή ενάντια στην εφαρμογή και νέων προαπαιτούμενων για το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης! 

Διεκδικούμε σήμερα να ζούμε όπως αρμόζει στον 21ο αιώνα! Δε συμβιβαζόμαστε με τα ψίχουλα! 

Παλεύουμε ώστε η κάθε μάχη μας να συμβάλει στην αναζωογόνηση του κινήματος, για να ανεβαίνει συνεχώς η συμμετοχή εργαζομένων, ιδιαίτερα των νέων, στα σωματεία, στους Συλλόγους, στην Επιτροπή Αγώνα. Για να καλλιεργηθεί σε περισσότερες λαϊκές συνειδήσεις η πεποίθηση ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν, αν αλλάξει ο συσχετισμός δυνάμεων, αν αντιληφθούν οι εργαζόμενοι τη δύναμή τους. 

Τιμάμε την Εργατική Πρωτομαγιά κάνοντας πράξη τα λόγια του ποιητή: 

Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος δεν θα πάψεις ούτε στιγμή ν’ αγωνίζεσαι για την ειρήνη και για το δίκιο. 

Κάθε κραυγή σου μια πέτρα στα τζάμια των πολεμοκάπηλων,
Κάθε χειρονομία σου σα να γκρεμίζεις την αδικία. 

Και πρόσεξε: μη ξεχαστείς ούτε στιγμή! 

Τιμάμε τις θυσίες της εργατικής τάξης για την κοινωνική πρόοδο κάνοντας πράξη το σύνθημα της συγκέντρωσής μας: 

Ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο 

Για την τελική νίκη των λαών! 

Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά!






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...