Παρασκευή 4 Μαΐου 2018

Επίκαιρη ερώτηση του Γ. Κουλούρη για το Γεωθερμικό πεδίο στα Ήλια Ευβοίας

Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε ο κ. Κουλούρης Γεώργιος ενόψει της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας στα Καμμένα Βούρλα. Η ερώτηση αφορά το γεωθερμικό Πεδίο στην περιοχή Ήλια της Βορείου Ευβοίας και προτάσεις για την καλύτερη αξιοποίηση του.

Ακολουθεί η ερώτηση:
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ 
ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΗΛΙΩΝ 

Προς: Αντιπεριφερειάρχη κ. Σπανό Φάνη 
κε Αντιπεριφερειάρχα, 

Στην περιοχή Ήλια της Βορείου Ευβοίας, ένα παραθαλάσσιο χωριό νοτίως της Αιδηψού φέρεται να υπάρχει βεβαιωμένο γεωθερμικό πεδίο το οποίο κατά πάσα πιθανότητα ανήκει στο ευρύτερο γεωθερμικό πεδίο Αιδηψού – Καμένων Βούρλων.

Μάλιστα στην συγκεκριμένη περιοχή λίγα μέτρα από το παραλιακό μέτωπο (περί τα 8μ.) φαίνεται να υπάρχει γεωθερμική πηγή που αναβλύζει όλη τη διάρκεια του έτους με παροχή που ανέρχεται σε 40~50κυβ. μέτρα την ώρα.

Η θερμοκρασία του αναβλύζοντος νερού ανέρχεται σε ~60oC, δηλαδή σε συνεχή βάση εκρέει περί τα 1200κυβ. μέτρα την ημέρα ή αλλιώς περίπου 1MW θερμότητας σε περιοχή θερμοκρασιών 60-40 oC. 

Η διέλευση παραλιακού δρόμου ακριβώς πάνω στην πηγή και ο εγκλωβισμός της μέσα στην ασφαλτόστρωση, είναι πρόβλημα που όμως ευτυχώς αντιμετωπίζεται λόγω της απόληξης του δρόμου σε περιοχή χωρίς μεγάλη κινητικότητα και χωρίς την απαίτηση πρόσβασης για κατοίκους.

Παράλληλα μπορεί με κατάλληλη διαμόρφωση είναι δυνατόν να μεταφερθεί το σημείο εκροής σε θέση η οποία να μην επηρεάζεται από το δρόμο, εάν δεν κριθεί απαραίτητη η διακοπή της όδευσης. 

Στα πλαίσια αυτά, γίνεται εμφανής η δυνατότητα χρήσιμης αξιοποίησης αυτής της πηγής για σκοπούς που σχετίζονται τόσο με κάλυψη αναγκών θέρμανσης κτηρίων όσο και με την αξιοποίηση της για δημιουργία οργανωμένων εγκαταστάσεων ιαματικού τουρισμού. 

Η περιφέρεια έχει μελετήσει ή προγραμματίζει να μελετήσει, να παρέμβει και να αξιοποιήσει τις συγκεκριμένες δυνατότητες που η φύση έχει επιφυλάξει για την συγκεκριμένη Περιοχή; 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΕΡΕΑ ΣΕ ΝΕΑ ΤΡΟΧΙΑ 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...