Πέμπτη 17 Μαΐου 2018

Διαγραφή χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία

Χαράς ευαγγέλια για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες οι οποίοι βρέθηκαν με χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς μία νέα ρύθμιση έρχεται και θα προβλέπει πως θα διαγράφονται τα χρέη για όσους είχαν ουσιαστικά παράλληλη ασφάλιση και βρέθηκαν με χρέη στον ΕΦΚΑ.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση βρίσκεται σε διάταξη του υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή και προβλέπει πως η διαγραφή χρεών θα μπορεί να συμβεί όταν υπάρχει αμφιβολία για το εάν θα έπρεπε οι ελεύθεροι επαγγελματίες ή οι αγρότες να είναι ασφαλισμένοι σε ένα
ή σε περισσότερα Ταμεία.

Αυτό με τη σειρά του σημαίνει πως θα γλιτώσουν χρήματα όσοι είχαν κανονική ασφάλιση σε έναν ασφαλιστικό φορέα και συγχρόνως χρεώθηκαν και από άλλο ασφαλιστικό φορέα. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, μηχανικούς, γιατρούς, δημοσιογράφους και αγρότες, οι οποίοι ενώ πλήρωναν κανονικά τις εισφορές τους και είχαν αμοιβή από άλλη εργασία, συνήθως με μπλοκάκι είχαν και μία παράλληλη εργασία, για την οποία αδυνατούσαν να πληρώσουν εισφορές στον ΕΦΚΑ και έτσι είχαν χρεωθεί χιλιάδες ευρώ. 

Οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα απαλλάσσονται ή θα διαγράφονται τα χρέη όσων είτε έχουν δικαστικές αποφάσεις υπέρ τους, είτε υπάρχουν για περιπτώσεις όπως η δική τους αντικρουόμενες αποφάσεις δικαστηρίων λόγω διαφορετικής ερμηνείας του νόμου. 

Παράλληλα εάν υπάρχουν διοικητικές αποφάσεις που είναι αντικρουόμενες μεταξύ τους ή ακολουθούνταν πρακτική μη ασφάλισης για μεγάλο χρονικό διάστημα η οποία παγίωνε μια κατάσταση και πάλι ευνοείται ο ασφαλισμένος. Κυρίως ευνοούνται όσοι είχαν μισθωτή ή άλλη πλήρη ασφάλιση κατά την ίδια περίοδο για την οποία τους βεβαιώθηκαν χρέη.

Επομένως, όσοι ασφαλισμένοι έχουν βρεθεί με χρέη στον ΕΦΚΑ, πλέον θα πρέπει να κάνουν μία αίτηση στον ΕΦΚΑ ή σε οποιονδήποτε άλλο ασφαλιστικό φορέα, προκειμένου να διαγράφεται η οφειλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...