Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

Τιμητική Συναυλία – Αφιέρωμα στο μεγάλο Έλληνα Συνθέτη Μίμη Πλέσσα

Τιμητική Συναυλία – Αφιέρωμα στο μεγάλο Έλληνα Συνθέτη Μίμη Πλέσσα, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016 στο Γιοκάλειο. 

Η Μουσική Σχολή Σέβης Στελιάτου προετοίμασε με ιδιαίτερη φροντίδα και σεβασμό αυτήν την εκδήλωση, υπό την αιγίδα του Δήμου Καρύστου. 
Στη συναυλία παρευρέθηκε ο Συνθέτης και Μαέστρος Μίμης Πλέσσας. Ένα όνομα, μία ιστορία και μια τεράστια παρακαταθήκη στον
πολιτισμό. 

Ο άνθρωπος που με τις συνθέσεις και τα τραγούδια του γαλούχησε πολλές γενεές και μέχρι σήμερα συνεχίζει να μεταλαμπαδεύει τις μουσικές του γνώσεις, να ανακαλύπτει και να καθιερώνει καλλιτέχνες και αγγίζοντας τα πλήκτρα του πιάνου με το δικό του μοναδικό τρόπο, να συγκινεί και να ταξιδεύει μελωδικά το κοινό του. 

Ο άνθρωπος που τιμήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού για τη μεγάλη του προσφορά στον Παγκόσμιο Πολιτισμό (2004 – Άνθρωπος της Χρονιάς). Λίγοι καλλιτέχνες έχουν τη δυνατότητα του Μίμη Πλέσσα να υπερβαίνουν στερεότυπα και να αγγίζουν με τις δημιουργίες τους όλες τις γενεές και όλες τις μουσικές προτιμήσεις. 

Μια σπουδαία και σπάνια συναυλία για τα δεδομένα του τόπου μας, άρτια οργανωμένη γιατί όλοι οι συντελεστές συνεργάστηκαν άψογα και με πνεύμα αυτοθυσίας, ενώ με αγάπη και θαυμασμό απέδωσαν εκπληκτικά τα τραγούδια. 

Συνταξιδιώτες σε μουσικά μονοπάτια που όλοι αγαπήσαμε, που είναι σημεία αναφοράς στο σύγχρονο κινηματογραφικό μας πολιτισμό και ξυπνούν συναισθήματα και αναμνήσεις. 

Η Μεικτή Χορωδία της Μουσικής Σχολής Σέβης Στελιάτου συνοδευόμενη από την ορχήστρα της και οι σολίστες, άγγιξαν τις ευαίσθητες χορδές του κάθε ακροατή. 

Η προσέλευση των κατοίκων του Δήμου μας ήταν συγκινητικά μεγάλη, γεγονός που φανερώνει ότι η τοπική κοινωνία ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα της Μουσικής Σχολής, «διψά» για ποιότητα. 

Στις σπάνιες πλέον ευκαιρίες που έχουμε να δούμε και να ακούσουμε από κοντά το μεγάλο Δάσκαλο, η Κάρυστος τον τίμησε με εντυπωσιακό τρόπο. Στιγμές ανεπανάληπτες με το κοινό να χειροκροτεί όρθιο τον Συνθέτη, εισερχόμενο στο χώρο, συνοδευόμενος από την κα Στελιάτου. Πάντα δίπλα του η σύζυγος του κα Λουκίλα Καρρέρ και η πολυαγαπημένη του κόρη Ελεάνα. 

Στη συναυλία παραβρέθηκε το μεγαλύτερο μέρος των πολιτικών και πολιτειακών αρχών του τόπου. 

Η εκδήλωση ξεκίνησε με αφήγηση του έργου και της ζωής του Μίμη Πλέσσα, τους χαιρετισμούς του Δήμαρχου κ. Ραβίολου και της Προέδρου Δ.Ε. Καρύστου κας Βερούχη, με τελευταίο το καλωσόρισμα της οικοδέσποινας και εμπνεύστριας της βραδιάς κας Σέβης Στελιάτου. 

Στο μουσικό πρόγραμμα της βραδιάς, που περιλάμβανε 21 αγαπημένα τραγούδια, συμμετείχε η Μεικτή Χορωδία της Μουσικής Σχολής Σέβης Στελιάτου, αποτελούμενη από 40 χορωδούς, συνοδευόμενη από την ορχήστρα της, με ηχοχρώματα πιάνου, βιολιού, 2 κιθάρων και 6 μπουζουκιών. Σολίστες ήταν ο Μονωδός & Δ/ντής του Μουσικού Γυμνασίου Χαλκίδας κ. Κωνσταντίνος Κουρμπέτης, ο κ. Χρήστος Λάβδας, η κα Βατή Ζωγράφου, η κα Σέβη Στελιάτου και η κα Σμαράγδα Μπούσουλα. 

Τη Χορωδία διεύθυνε η κα Βατή Ζωγράφου, ενώ την ορχήστρα η κα Σέβη Στελιάτου. 

Την ενορχήστρωση των τραγουδιών επιμελήθηκαν η κα Σέβη Στελιάτου και ο δάσκαλος μπουζουκιού της σχολής κος Βαγγέλης Βαρελάς. Συμμετείχε επίσης η δασκάλα βιολιού της σχολής κα Σταυρούλα Μέντη. 

Στο τέλος της συναυλίας η κα Σέβη Στελιάτου κάλεσε τον κ. Πλέσσα στη σκηνή, ο οποίος εμφανώς συγκινημένος μίλησε στους ακροατές ευχαριστώντας την κα Στελιάτου και όλους τους συντελεστές για την πρωτοβουλία της και την πρόσκληση. Υπενθύμισε σε όλους πως είμαστε Έλληνες, είμαστε Ρωμιοί και σαν Ρωμιοί είμαστε μοναδικοί και όλα θα τα ξεπεράσουμε. Καταχειροκροτήθηκε αδιάκοπα. Ζητώντας από το κοινό και τους συντελεστές να τραγουδήσουν το αλησμόνητο «Ξημερώνει Κυριακή», οι ακροατές, όρθιοι, τον αγκάλιασαν με τη φωνή τους και εκείνος αγκίζοντας τα πλήκτρα του πιάνου με το μοναδικό και μαγευτικό του τρόπο, τους έκανε να υποκλιθούν στο μεγαλείο του Μίμη Πλέσσα και στη μεγαλοσύνη της μουσικής τέχνης. 

Ακολούθησε η απονομή τιμητικής πλακέτας στο Συνθέτη για την προσφορά του στη μουσική και τον πολιτισμό και στο Μονωδό και Δ/ντη του Μουσκού Γυμνασίου Χαλκίδας κο Κωνσταντίνο Κουρμπέτη , για τη συμμετοχή του στη συναυλία. 

“Πέρασαν τόσα καλοκαίρια, βρέξαν τη στράτα μας φωτιές, μα αντηχούν τα καλοκαίρια, τραγούδια που δε ξέρουν εποχές.” Λ. Καρρέρ Πλέσσα



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...