Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Με φωτογραφικό διαγωνισμό οι ψηφιακές συχνότητες

Η κοινοπραξία των μεγάλων ιδιωτικών καναλιών DIGEA παραλαμβάνει τις πανελλαδικές, περιφερειακές και ενδεχομένως και τις δημόσιες συχνότητες, με δικαίωμα να ελέγχει και το περιεχόμενο του προγράμματος
Με ευτελές τίμημα, μέσω ενός φωτογραφικού διαγωνισμού, καναλάρχες βάζουν στο «χέρι» όχι μόνο τη διαχείριση των ψηφιακών συχνοτήτων, που περιλαμβάνει τις πανελλαδικές, περιφερειακές και ενδεχομένως και τις δημόσιες συχνότητες, αλλά και το περιεχόμενο του προγράμματος
οποιουδήποτε καναλιού. 



Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΕΕΤΤ, μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων στις 30 Ιανουαρίου, μόνο η εταιρία με την επωνυμία «Ανώνυμη Εταιρία Παροχής Υπηρεσιών Τηλεπικοινωνιακού Παρόχου Ψηφιακών Μεταδόσεων» και τον διακριτικό τίτλο «DIGEA – Ψηφιακός Πάροχος Α.Ε.» κατέθεσε αίτηση συμμετοχής στη διαγωνιστική διαδικασία για τη χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής.

Πρόκειται για σκάνδαλο τεράστιων διαστάσεων, καθώς υπάρχουν ευθύνες για το πώς κατέληξε ένας τέτοιος διαγωνισμός, από τον οποίο θα μπορούσε να εισπράξει πολλά χρήματα το κράτος, σε έναν μόνο ενδιαφερόμενο που προσέφερε μια τιμή «αστεία», όπως χαρακτηρίζεται, για την υπηρεσία την οποία αναλαμβάνει.


Ο πρώην Τεχνικός Διευθυντής της ΕΡΤ Νίκος Μιχαλίτσης, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων της ανοιχτής ΕΡΤ, εξήγησε τις πλευρές του σκανδαλώδους μονοπωλίου –όπως τονίζει το radiofono.gr- που δημιουργείται:

«Το τίμημα είναι πάρα πολύ μικρό. Οι 6 συχνότητες (από τις οποίες οι 4 αποτελούνται από σταθμούς εθνικής εμβέλειας, οι δύο από περιφερειακής εμβέλειας) δίνονται για 18 εκατομμύρια ευρώ μόνον, για 15 χρόνια. Ενώ εκτιμάται ότι από τον καθένα από τους 30 ή 40 σταθμούς που μπορεί να έχει μέσα σε αυτές τις συχνότητες η Digea θα εισπράττει περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ τον χρόνο. Δηλαδή μπορεί να εισπράττει 30-40 εκατομμύρια τον χρόνο, ενώ θα πληρώσει συνολικά 18 εκατομμύρια για 15 χρόνια, έχοντας 15 χρόνια όλο το φάσμα μονοπωλιακά δικό της».

«Τον διαγωνισμό αυτόν τον παίρνει η Digea, δηλαδή ένας ψηφιακός πάροχος ο οποίος αποτελεί κοινοπραξία των μεγάλων ιδιωτικών καναλιών, που σημαίνει ότι αρχικώς αυτός που θα είναι προμηθευτής, αυτός που θα παρέχει την υπηρεσία εκπομπής ψηφιακής τηλεόρασης, θα αποτελείται από τους πελάτες του. Δηλαδή τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Τα χρήματα που υποτίθεται ότι θα δίνουν, από τη μία τσέπη θα βγαίνουν και στην άλλη τσέπη θα μπαίνουν».

Για το χαρακτήρα του διαγωνισμού, ως φωτογραφικού τονίζει: «Εμφανίστηκε μόνο ένας ενδιαφερόμενος, επειδή ήταν φτιαγμένος έτσι ο συγκεκριμένος διαγωνισμός ώστε να μην έχει ενδιαφέρον ή να μην μπορεί επί της ουσίας να συμμετάσχει κανένας άλλος διαγωνιζόμενος. Ήταν λοιπόν ένας απολύτως φωτογραφικός διαγωνισμός και θα θυμάστε ότι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ από την πρώτη μέρα που έκλεισε η ΕΡΤ είχαμε πει ότι εκεί οδηγούνται τα πράγματα. Μιλάμε για απόλυτο μονοπώλιο διότι ήταν φτιαγμένος ο διαγωνισμός ώστε να μη γίνει αυτό που συμβαίνει πάντοτε όταν συμμετέχει ένας μόνο, δηλαδή να επαναλαμβάνεται ο διαγωνισμός για να έχει μεγαλύτερα οφέλη το δημόσιο.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση όχι μόνο δεν επαναλαμβάνεται ο διαγωνισμός, αλλά αντί να του δώσουν μόνο τις 4 πολυπλεξίες εθνικής εμβέλειας, του δίνουν απ' ευθείας και όλες τις πολυπλεξίες της περιφερειακής εμβέλειας, των περιφερειακών σταθμών. Μιλάμε δηλαδή για το απόλυτο μονοπώλιο, το οποίο καταγγέλθηκε βεβαίως και από τους περιφερειακούς σταθμούς, τη Digital Union δηλαδή, η οποία έχει κάνει προσφυγή στο ΣτΕ εναντίον αυτού του διαγωνισμού. Ήταν δηλαδή όλα προδιαγεγραμμένα».

Για τις δύο δημόσιες συχνότητες, ο πρώην Τεχνικός Διευθυντής της ΕΡΤ σημειώνει:
«Ως προς τη δημόσια τώρα ραδιοτηλεόραση: στη δημόσια ραδιοτηλεόραση έχουν αποδοθεί με νόμο δύο πολυπλεξίες. Πρέπει λοιπόν μέχρι την 1η Οκτωβρίου του 2014 τόσο τα ιδιωτικά κανάλια (ο ιδιωτικός πάροχος δικτύου, δηλαδή η Digea πλέον) όσο και η ΝΕΡΙΤ, (που αυτή τη στιγμή υποτίθεται ότι αποτελεί τη δημόσια τηλεόραση) να στήσουν σε 156 κέντρα εκπομπής από έναν πομπό για κάθε πολυπλεξία που διαθέτουν. Δηλαδή η ΝΕΡΙΤ πρέπει να στήσει 300 πομπούς: πρέπει να τους αγοράσει και να βρει κόσμο να τους στήσει, πράγμα αδύνατον διότι δεν έχει συσταθεί ακόμα η πλήρης λειτουργία της ΝΕΡΙΤ -άρα δεν μπορεί να κάνει διαγωνισμό».

«Αυτό σημαίνει λοιπόν ότι επειδή την 1η Οκτωβρίου θα κλείσει η αναλογική τηλεόραση και θα πρέπει να έχουν στηθεί αυτοί οι πομποί, θα βρουν ευκαιρία να δώσουν και τις δύο αυτές συχνότητες (τη διαχείριση, την αγορά και το στήσιμο των πομπών) στη Digea, η οποία θα τους υπερκοστολογήσει -τόσο την αγορά των πομπών όσο και την ετήσια συντήρησή τους. Το δημόσιο θα πληρώνει στη Digea, αντί να έχει ένα δικό του δίκτυο να διαχειρίζεται. Θα πληρώσει δηλαδή στη Digea και ποσά τα οποία θα τα χρειαστούν για να στήσει τους δικούς της πομπούς. Είναι να πληρώσουν τα 18 εκατομμύρια σε 15 χρόνια, ενώ θα εισπράττουν πολύ περισσότερα. Θα χρηματοδοτεί λοιπόν τη Digea το δημόσιο, ενώ της δίνει το μονοπώλιο για τα πάντα».

Εκτός της δημιουργίας μονοπωλιακής κατάστασης, σε βάρος του δημοσίου, η Digea θα μπορεί να ελέγχει και το περιεχόμενο των καναλιών. «Πρόκειται για πλήρη έλεγχο του τηλεοπτικού τοπίου: όχι μόνο από άποψη περιεχομένου, όπως το έχουν μέχρι τώρα με τα ιδιωτικά κανάλια και με την κυβερνητική ΔΤ, αλλά και από άποψη ψηφιακής εκπομπής. Θα μπορεί δηλαδή ο πάροχος να ελέγχει το περιεχόμενο οποιουδήποτε καναλιού και αν δεν του αρέσει θα το κόβει. Όπως αν θυμάστε είχε κάνει με τον 902 ο οποίος προσπαθούσε να αναμεταδώσει το πρόγραμμα των εργαζομένων της ΕΡΤ», προσθέτει ο κ. Μιχαλίτσης.

Η ιστορία των φερόμενων διαπλεκόμενων σχέσεων που σημάδεψαν τα χρόνια της ιδιωτικής τηλεόρασης, με το καθεστώς ανομίας και αδιαφάνειας στη λειτουργία των ΜΜΕ, όπως έχει διαπιστωθεί από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, φαίνεται πως επαναλαμβάνεται στην ψηφιακή εκδοχή των ιδιωτικών τηλεοπτικών καναλιών και την παραχώρηση του σπάνιου πόρου των ψηφιακών συχνοτήτων. Έτσι το δημόσιο βγαίνει ζημιωμένο, την ώρα που συντάξεις και κοινωνικές παροχές περικόπτονται βάναυσα σε βάρος του ελληνικού λαού, για να ωφεληθούν κάποιοι λίγοι καναλάρχες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...