Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Πληροφορική στα ληξιαρχεία

Ένα άλμα από το γραφειοκρατικό χάος που εκμεταλλεύονταν επιτήδειοι αποσπώντας παρανόμως επιδόματα και συντάξεις.

Για πρώτη φορά η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να γνωρίζει την «κίνηση» του πληθυσμού της σε πραγματικό χρόνο. Μέσω πληροφορικού συστήματος που έστησε η Διεύθυνση Μηχανοργάνωσης του υπουργείου Εσωτερικών καταγράφονται πλέον αυτόματα όλες οι αλλαγές του πληθυσμού (γεννήσεις, γάμοι, θάνατοι) στα 1.034 ληξιαρχεία της χώρας, και διατίθενται σε ΕΛΣΤΑΤ, ασφαλιστικά ταμεία, εφορίες...

Ένα άλμα από το γραφειοκρατικό χάος που εκμεταλλεύονταν επιτήδειοι αποσπώντας παρανόμως επιδόματα και συντάξεις. 

Σύμφωνα στα όσα αναφέρει το skai.gr η υλοποίηση πάντως δεν ήταν καθόλου εύκολη, καθώς έπρεπε από τη μία να εκπαιδευτούν οι ληξίαρχοι στο νέο σύστημα, και από την άλλη να αλλάξει η σχετική νομοθεσία (4144/13 άρθρο 3). Χρειάστηκε περίπου ένας χρόνος για να αρχίσει η εφαρμογή μόλις στις 8 Μαΐου του 2013, οπότε και όλα τα ληξιαρχεία της χώρας περνούν ηλεκτρονικά θανάτους, γεννήσεις, διαζύγια και σύμφωνα συμβίωσης. 

Το συγκεκριμένο σύστημα θα συνδεθεί με το Μητρώο Πολιτών όταν αυτό ολοκληρωθεί. Στόχος, είναι τελικά με την ένταξη όλων των δήμων στο Εθνικό Δημοτολόγιο για να «καταργηθεί» η ληξιαρχική πράξη γέννησης, αφού όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς, πχ. σχολείο ή αστυνομία, θα έχουν άμεσα την πληροφορία που χρειάζονται μέσα από το σύστημα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...