Τρίτη 21 Ιουνίου 2022

Βαγγέλης Αποστόλου: Θα είμαστε πρώτο κόμμα στις εκλογές

Σημεία συνέντευξης του Βαγγέλη Αποστόλου, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και πρώην Υπουργού, στην εκπομπή «Πρωινή Επισκόπηση» και τους δημοσιογράφους Λάμπρο Πέγκο και Λουκία Γκάτσου, στο Κανάλι της Βουλής τη Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022, όπου συζήτησαν τα θέματα που αφορούν την επικαιρότητα, το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών, τα Ελληνοτουρκικά και τις πυρκαγιές στην Εύβοια.

Το μήνυμα των Γαλλικών εκλογών:
Συνηθίζεται πάντα την επόμενη ημέρα των εκλογών να ασχολούμαστε με τους νικητές. Είναι τέτοια η ήττα του Μακρόν που τελικά αυτό που κυριάρχησε ως εντύπωση ήταν η παταγώδης αποτυχία των πολιτικών του. 

Πλήρωσε ένα σύνολο λειτουργίας του στο οποίο δεν ανταποκρίθηκε σ αυτά που είχε επενδύσει ο Γαλλικός λαός με την εκλογή του, γιατί το προηγούμενο αποτέλεσμα ήταν κάτι πρωτόγνωρο για τη Γαλλία.

Φαίνεται ότι δεν έπεισε, και απλά θα έλεγα ότι ηττήθηκε παταγωδώς.

Όμως, υπάρχουν νικητές που μας ευχαριστούν, και νικητές από την άλλη πλευρά που μας δυσαρεστούν. Το λέω ξεκάθαρα, η περίπτωση του Μελανσόν ήταν ένα θετικό δείγμα μιας προσπάθειας να συσπειρωθεί η αριστερά και είχε ένα αποτέλεσμα ικανοποιητικό. Από κει και πέρα έχουμε δύο άλλες αρνητικές παραμέτρους, την άνοδο κοινοβουλευτικά της ακροδεξιάς και ταυτόχρονα δυστυχώς το γαλλικό λαό να μπαίνει σε μια διαδικασία αποχής η οποία πρέπει να μας προβληματίσει.

Μπαίνει και ένα άλλο ζήτημα από την ώρα που τουλάχιστον τα μισά μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου δεν εκλέγονται. Υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα στο πολιτικό προσωπικό που εκπροσωπούσε τη χώρα. Άρα πρόκειται για μια πολύ βαριά ήττα. Να ελπίσουμε, ότι η Γαλλία, μια χώρα από τους βασικούς στυλοβάτες της Ε.Ε., μια χώρα η οποία βρίσκεται αρκετά κοντά μας τις δύσκολες στιγμές, ότι θα βρει τη λύση, θα υπάρξει μια κυβέρνηση για να μπορεί να περπατήσει, για το καλό και του γαλλικού λαού και της Ε.Ε.

Ελληνοτουρκικά:

Δε βλέπω λόγο να αλλάξει στάση στα Ελληνοτουρκικά η Γαλλία, είναι τέτοια η πρόκληση από πλευράς της Τουρκίας που δε θα υπάρχει καμία δικαιολογία όσον αφορά και στο ρόλο που θέλει να παίζει η Γαλλία στη Μεσόγειο.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν έπρεπε να έχει κάνει πρωτύτερα κάποιες κινήσεις, όπως αυτές που αφορούσαν στην αποστολή εξοπλισμού, γενικότερα σε μία διαδικασία περισσότερης εμπλοκής στον πόλεμο που δε θα έπρεπε να μπει η χώρα μας με βάση την πορεία που είχε μέχρι σήμερα.

Ας έρθουμε όμως στα τωρινά. Πρέπει οπωσδήποτε να είναι προετοιμασμένος να καταθέσει ξεκάθαρη άποψη και κυρίως τη βούληση όλου του ελληνικού λαού και όλου του πολιτικού προσωπικού. Διαμορφώνεται ένα τέτοιο κλίμα από τη δική μας πλευρά, δε μπορούμε να μπούμε σε διαλόγους και συμψηφισμούς όταν το διεθνές δίκαιο είναι μαζί μας. 

Όλα είναι μαζί μας, και πρέπει να υπάρχει μια ξεκάθαρη θέση ότι εμείς είμαστε εδώ, υπερασπιζόμαστε την πατρίδα μας και βεβαίως καταθέτουμε τις αντιρρήσεις μας με νηφαλιότητα. 

Ο πρόεδρός μας κατέστησε σαφές ότι σ αυτή την προσπάθεια ο ΣΥΡΙΖΑ είναι παρών, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι δε μπαίνουν κανένα από αυτά τα θέμα που οι Τούρκοι βάζουν στη συζήτηση σε εκπτώσεις. Υπερασπιζόμαστε την πατρίδα μας, είμαστε εκεί και όπου χρειάζεται κάνουμε αυτές τις παρεμβάσεις στήριξης.

Πυρκαγιές στην Εύβοια:

Βιώσαμε την περασμένη χρονιά την ολοκληρωτική καταστροφή της βόρειας Εύβοιας. Σας μιλάω για την περιοχή που έχω γεννηθεί και μεγαλώσει. 

Μέσα σ αυτά που κάηκαν στο δικό μου το χωριό σε οποιοδήποτε σημείο του ορίζοντα κι αν σταθείς δε θα δεις άλλη εικόνα πλην της στάχτης να έχει κυριαρχήσει.

Για εμάς την επόμενη ημέρα κυρίαρχο ήταν από τη μια μεριά να έχουμε περιβαλλοντική αποκατάσταση ως προτεραιότητα και από την άλλη μεριά βεβαίως να έχουμε ως προτεραιότητα την απόδοση των ενισχύσεων, των αποζημιώσεων σε όσους καταστράφηκαν, για τον απλούστατο λόγο ότι αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η επόμενη ημέρα, δηλαδή να αισθάνονται οι κάτοικοι ότι θα μείνουν εκεί. 

Να αισθάνονται ότι έχουν μια πολιτεία η οποία τους βοηθάει για να κρατηθούν στο τόπο τους, πράγμα το οποίο τέτοιο ως εικόνα δεν αποκομίζεται.

Έχουν γίνει μερικά αντιδιαβρωτικά έργα, αυτά που λέμε τα χαμηλής επέμβασης, κλαδοπλέγματα – κορμοπλέγματα, αυτά που κάπως λειτούργησαν γιατί δεν είχαμε μεγάλα πλημμυρικά επεισόδια. Αυτά ήταν μια πρώτη προσέγγιση που προσφέρει ελάχιστα.

Υπάρχει όμως μεγάλο πρόβλημα με τα φράγματα βάρους, είναι αυτά που λέμε τα αντιπλημμυρικά έργα, είναι αυτά που έχουν τσιμέντο και δίνουν την οριστική λύση με τα φράγματα, εκεί δεν έχει γίνει δουλειά και το φοβόμαστε αυτό. 

Έχουν μπει στην διαδικασία, αλλού έχουν ολοκληρωθεί μελέτες, αλλού δεν έχει πέσει ούτε ένα κυβικό, γιατί δεν υπάρχουν τα αντίστοιχα χρηματικά ποσά.

Γιατί μιλάμε για 600 χιλιάδες στρέμματα δασών τα οποία αυτή τη στιγμή είναι έρμαια άσχημων καιρικών συνθηκών και ενδέχεται να μας δημιουργήσουν προβλήματα. Υπάρχει μια γενικότερη καθυστέρηση.

Πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία πληρωμής των αποζημιώσεων και των ενισχύσεων, σας είπα για τις ελιές, το ίδιο και για άλλα αγροτικά προϊόντα. 

Ακόμα ψάχνουμε με την επιστρεπτέα ποιοι την πήραν κτλ. Δε μπορούν να ασχολούνται οι πολίτες μ αυτή τη διαδικασία, πόσο μάλλον όταν η διαδικασία ένταξης στο ταμείο αρωγής είναι τόσο πολύπλοκη που τελικά τους βγάζει όλους απ' έξω.

Εθνικές Εκλογές:

Θα είμαστε πρώτο κόμμα και με διαφορά, γιατί αυτό που βιώνουμε επισκεπτόμενοι τους πολίτες στα χωριά, μας δείχνει ένα κλίμα τέτοιας απογοήτευσης προς την κυβέρνηση, ειδικά όσον αφορά τα ζητήματα της επιβίωσής τους. 

Δεν είναι δυνατόν όταν έχεις αυτές τις ακρίβειες και ταυτόχρονα τις υπερβολικές εισπράξεις από πλευράς Φ.Π.Α. και φόρου κατανάλωσης, οι οποίες είναι πολλαπλάσιες γιατί γίνονται με βάση αυτές τις τιμές που διαμορφώνονται, το επιπλέον τουλάχιστον σε σχέση με την προηγούμενη κατάσταση, να μην το αποδίδεις στον καταναλωτή.

Εμείς είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή για εκλογές, δε μπορεί αυτή η κυβέρνηση να βγάλει το καλοκαίρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...