Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021

Ο Εξωραϊστικος Σύλλογος Νημποριού σχετικά με την αυτοψία που πραγματοποίησε το ΚΑΣ στην περιοχή των Στύρων

Την Παρασκευή 26/11/2021 διεξήχθη η αυτοψία του ΚΑΣ, στη θέση «Πυργάρι» Νημποριού Στύρων και στον λόφο του Αγίου Νικολάου Στύρων, σχετικά με την έγκριση ή μη της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου με τίτλο 
« ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΠΕΝΤΕ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (ΑΣΠΗΕ) ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ «ΤΣΟΥΚΑ ΔΕΜΕΝΙΤΗ», «ΛΙΟΥΤΣΑ», «ΠΥΡΓΑΡΙ», ΧΡΟΥΣΗ», ΚΕΛΙΑ», ΣΤΗ Δ.Ε. ΣΤΥΡΕΩΝ ΤΟΥ Δ. ΚΑΡΥΣΤΟΥ Π.Ε. ΕΥΒΟΙΑΣ».

Από τον Σύλλογο μας παραστάθηκαν, μέσω τηλεδιάσκεψης, στην συζήτηση που ακολούθησε της αυτοψίας ο Γιάννης Καπρής, γεωλόγος-περιβαλλοντολόγος και αντιπρόεδρος του Δ.Σ., ο Κώστας Νικολάου, αρχαιολόγος μέλος του συλλόγου και εκπρόσωπος του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων (Σ.ΕΚ.Α) και η πληρεξούσια δικηγόρος Έφη Μουγκαράκη.

Αντίστοιχα παραστάθηκαν, εκ μέρους του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (Σ.Ε.Α), η πρόεδρος Δέσποινα Κουτσούμπα, ο βουλευτής του ΜΕΡΑ25 Κρίτων Αρσένης, ενώ επιστολή στα μέλη του ΚΑΣ έστειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος.

Από τις τοποθετήσεις του συλλόγου μας, του ΣΕΑ και των βουλευτών αναδείχθηκε η πληθώρα των ρωμαϊκών λατομικών μετώπων, η μεγάλη αρχαιολογική και επιστημονική σημασία του χώρου, η ζωτική σημασία του για την περιοχή, αλλά και οι καταστρεπτικές συνέπειες του προς συζήτηση έργου. 

Μάλιστα, για άλλη μια φορά ζητήθηκε από τα μέλη του ΚΑΣ να τηρηθούν οι διατάξεις του αρχαιολογικού νόμου 3028/02 και να εξετάσουν πρώτα τον φάκελο που έχει καταθέσει η ΕΦ.Α. Ευβοίας σχετικά με την αρχαιολογική οριοθέτηση του Νημποριού, ενώ παράλληλα θα πρέπει να απορριφθεί ΜΠΕ του έργου. 

Να τονίσουμε ξανά ότι η ΜΠΕ, όχι μονό δε λαμβάνει υπόψη της τις αρχαιότητες που βρίσκονται στον λόφο και οι οποίες αυτοδίκαια προστατεύονται από τον αρχαιολογικό νόμο, αλλά παράλληλα είναι και ανεπίκαιρη καθώς συντάχθηκε πριν την πυρκαγιά του Ιουλίου.

Ύστερα από την αυτοψία που πραγματοποιήθηκε θα ακολουθήσει η εκ νέου συνεδρίαση του ΚΑΣ για την έγκριση ή μη της ΜΠΕ των αιολικών «πάρκων» στην περιοχή μας. 

Ο Σύλλογος μας, για άλλη μια φορά, ζητάει να μην εισαχθεί στην ημερήσια διάταξη το θέμα αυτό πριν την συζήτηση της αρχαιολογικής οριοθέτησης του λόφου και του οικισμού του Νημποριού.

Μπροστά στην επικείμενη εγκατάσταση του αιολικού σταθμού, ο σύλλογος μας το αμέσως προηγούμενο διάστημα, την Κυριακή 21/11, πραγματοποίησε οδοιπορικό στα ρωμαϊκά λατομεία στη θέση «Πυργάρι», εκφράζοντας για ακόμα μια φορά την έντονη αντίθεση μας για το εν λόγω έργο, καθώς θα προξενήσει άμεση καταστροφή και βλάβη ενός αρχαιολογικού χώρου, που με τη δική μας συμβολή και δράση έχει γίνει επισκέψιμος.

Απαιτούμε:

· Να γίνει ΤΩΡΑ η αρχαιολογική κήρυξη του Νημποριού, με τις απαραίτητες ζώνες απολύτου προστασίας.

· Να ακυρωθεί τώρα η εγκατάσταση του αιολικού πάρκου στο Νημποριό και στην ευρύτερη περιοχή των Στύρων και να μην επιτραπεί καμία παρέμβαση στον λόφο του Νημποριού και γύρω από τον λόφο του Αγίου Νικολάου.

· Την συνεχή μέριμνα από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΠΟ για την συντήρηση, τον καθαρισμό και την ανάδειξη των αρχαιολογικών μας χώρων.

· Να μη γίνει κανένας δασικός αποχαρακτηρισμός και αλλαγή χρήση γης πυρόπληκτων και προστατευόμενων περιοχών.

Φτάνει πια! Όχι στην καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, όχι άλλα αιολικά στην περιοχή μας.

φωτογραφίες από το οδοιπορικό- διαμαρτυρία που πραγματοποίησε Εξωραϊστικος Σύλλογος Νημποριού την Κυριακή 21/11/2021.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...