Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021

Αίτημα αναβολής και οριοθέτησης αιολικών πάρκων στην ευρύτερη περιοχή των Στύρων

Ύστερα από την απαράδεκτη ενέργεια της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και του Γ.Γ. Πολιτισμού του ΥΠ.ΠΟ. Γεωργίου Διδασκάλου να εισάγουν άρον άρον στην συνεδρίαση του ΚΑΣ τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε) των πέντε αιολικών σταθμών της εταιρείας ΣΟΦΡΑΝΟ ΕΝΕΓΕΙΑΚΗ στην περιοχή των Στύρων Ευβοίας την Τρίτη 26/10/2021, ο Σύλλογος μας κίνησε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου να μπει φρένο στις άνομες ενέργειες της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠ.ΠΟ.Α., καταθέτοντας την 25η/10/2021 δύο αιτήματα.

Με αίτημα μας προς την Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΓΔΑΠΚ), Πολυξένη Αδάμ- Βελένη, ζητήσαμε την προσωρινή οριοθέτηση του
αρχαιολογικού χώρου «Δρακόσπιτο, Πύργος Νημποριού Στυρέων Ευβοίας», η αναοριοθέτηση του οποίου εκκρεμεί από τις 3-9-2021 ύστερα από πρόταση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευβοίας, ενόψει της εσπευσμένης εξέτασης της ΜΠΕ. 

Εφόσον, λοιπόν, το Υπουργείο έθεσε στο συρτάρι την πρόταση διεύρυνσης των ορίων του αρχαιολογικού χώρου από την Εφορεία, ζητάμε την προσωρινή του οριοθέτηση, χωρίς γνωμοδότηση του ΚΑΣ, για λόγους κατεπείγουσας προστασίας του και προς απόκρουση του επικείμενου κινδύνου καταστροφής του.

Σύμφωνα με το άρθρο 12 και 13 του Ν. 3028/02, οι αρχαιολογικοί χώροι εντός ή εκτός οικισμών κηρύσσονται και οριοθετούνται πριν από την εξέταση νέων αιτημάτων χρήσεων στους χώρους αυτούς !!! Αξίζει να σημειωθεί ότι το αιολικό πάρκο στο «Πυργάρι» πρόκειται να εγκατασταθεί σε περιοχή με πλήθος ορατών αρχαιοτήτων που αφορούν σε λατομικές δραστηριότητες και οι οποίες, αν και προστατεύονται αυτοδίκαια από τον αρχαιολογικό νόμο 3028/02, ωστόσο κινδυνεύουν να καταστραφούν από την εγκατάσταση.

Παράλληλα, υποβάλλαμε αίτημα απόσυρσης της εξέτασης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου των εγκαταστάσεων των 5 αιολικών πάρκων από την ημερήσια διάταξη του ΚΑΣ. Το Υπουργείο οφείλει να αναβάλει την εξέταση του θέματος μέχρι την κήρυξη-αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου ή μέχρι την έκδοση της απόφασης προσωρινής οριοθέτησης της ΓΔΑΠΚ, σύμφωνα με το αίτημά μας.

Η απόφαση της υπουργού πολιτισμού να εισάγει το θέμα των αιολικών σταθμών στη συνεδρίαση του ΚΑΣ, ενώ εκκρεμεί η αρχαιολογική οριοθέτηση του χώρου και παρά τις περί του αντιθέτου δεσμεύσεις της από το βήμα της Βουλής στις επερωτήσεις που είχαν καταθέσει βουλευτές του ΚΚΕ και του ΜΕΡΑ25, αποδεικνύουν ξεκάθαρα ότι εξυπηρετεί αλλότρια συμφέροντα, ότι εμπαίζει τον ελληνικό λαό και ότι περιφρονεί το υπουργικό της καθήκον για την προστασία και την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Η απόφαση της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠ.ΠΟ.Α. να «φυτέψουν» τις ανεμογεννήτριες νύχτα στον αρχαιολογικό χώρο του Νημποριού, αλλά και δίπλα στους αρχαιολογικούς χώρους των Στύρων (λόφος Αγ. Νικολάου), καταστρέφοντας ή υποβαθμίζοντας τους, μας βρίσκει απέναντι της. 

Σημειωτέον ότι ο υπό αναοριοθέτηση αρχαιολογικός χώρος στον οποίο χωροθετείται αιολικό πάρκο αποτελεί δασική έκταση που κάηκε για δεύτερη φορά τον Ιούλιο του 2021, κηρύχθηκε αναδασωτέα, επομένως απαγορεύεται από το άρθρο 117 του Συντάγματος ρητά η αλλαγή χρήσης της.

Τέλος, υποβάλαμε αίτημα παράστασης στη συνεδρίαση του ΚΑΣ, στην περίπτωση που δεν αναβληθεί η εξέταση του θέματος, ενώ αιτήματα παράστασης στην συνεδρίαση του ΚΑΣ, αναβολής του θέματος και οριοθέτησης του χώρου -σύμφωνα με την πρόταση της ΕΦ.Α. Ευβοίας, έχει καταθέσει και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), Βουλευτές και τα τοπικά συμβούλια. 

Αντίστοιχα ανακοινώσεις που καταγγέλλουν τις μεθοδεύσεις της υπουργού έχουν εκδώσει οι Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (Σ.ΕΚ.Α.). Το Πανελλήνιο Σωματείο Έκτακτου Προσωπικού στο ΥΠ.ΠΟ. (Π.Σ.Ε.Π. ΥΠ.ΠΟ). Η ΔΑΣ ΥΠ.ΠΟ. κ.α.

Ήδη κάτοικοι και φορείς της περιοχής έχουμε προβεί σε διαμαρτυρίες- κινητοποιήσεις στην Ακρόπολη των Στύρων στις 2/10/2021, αλλά και στο λιμάνι των Ν. Στύρων στις 24/10/2021 μόλις έγινε γνωστή η εισαγωγή της ΜΠΕ των αιολικών σταθμών στην ημερήσια διάταξη του ΚΑΣ.

Δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε ακάθεκτοι τον αγώνα μας ενάντια στην περαιτέρω οικολογική και πολιτιστική υποβάθμιση της περιοχής μας που χρήζει προστασίας μέχρι τέλους. Καλούμε όλους τους πολίτες της Εύβοιας, τους φορείς, σωματεία, τον πολιτικό κόσμο και όλο τον ελληνικό λαό να συμπαρασταθεί στον δίκαιο αγώνα μας.

Εξωραϊστικός Σύλλογος Νημποριού


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...