Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2021

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων - Σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα η Π.Ε. Εύβοιας

Σύμφωνα με Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, το οποίο αποτελεί επικαιροποίηση του εν ισχύ Έκτακτου Δελτίου Επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εκδόθηκε την Πέμπτη 14-01-2021, από σήμερα το βράδυ Κυριακή 17-01-2021 προβλέπεται νέα επιδείνωση του καιρού, η οποία θα επηρεάσει από τα νοτιοδυτικά έως αύριο Δευτέρα 18-01-2021 τη νότια κυρίως χώρα, με κύρια χαρακτηριστικά: τις χιονοπτώσεις στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια, τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τους θυελλώδεις ανέμους ανατολικών διευθύνσεων εντάσεως 7 εως 8 μποφόρ και τον ισχυρό παγετό, ο οποίος θα διατηρηθεί μέχρι και την Τρίτη 19-01-2021 στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά κατά τις βραδινές και τις πρωινές ώρες.

Ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Εύβοιας βρίσκεται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των φαινομένων.

Προειδοποιούμε τους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί κατά τις μετακινήσεις τους και να μεριμνήσουν για τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων αυτοπροστασίας, για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων που ενδεχομένως να προκύψουν. 

Ειδικότερα συνιστάται στους πολίτες: 

§ Σε περίπτωση ανάγκης να καλέσουν εναλλακτικά: Αστυνομία 100, Πυροσβεστικό Σώμα 199, ΕΚΑΒ 166, τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112. 

§ Να μην αγνοούν τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, τα δελτία καιρού της Ε.Μ.Υ. και τις υποδείξεις των τοπικών Aρχών, όπως η Τροχαία, το Λιμενικό, η Πυροσβεστική κλπ. 

§ Οι διαμένοντες σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές να φροντίσουν για την επάρκεια προμηθειών (καύσιμης ύλης, ειδών πρώτης ανάγκης, τρόφιμα, φαρμακευτικό υλικό κλπ) για το προσεχές διάστημα. Επίσης, να προσαρμόσουν το πρόγραμμα διαμονής και της μετακίνησής τους λαμβάνοντας υπόψη ότι, οι καιρικές συνθήκες επιδεινώνονται και αλλάζουν ταχύτατα και ότι, η πρόσβαση και ο καθαρισμός των οδών και η μετακίνηση ακόμα και των μηχανημάτων έργων στις περιοχές αυτές είναι χρονοβόρες. 

§ Να τοποθετήσουν σε εμφανές σημείο στο σπίτι τους παραπάνω αριθμούς τηλεφώνων πρώτης ανάγκης εφόσον τα παιδιά είναι σε θέση να τους χρησιμοποιήσουν και να βεβαιωθούν ότι το γνωρίζουν. 

§ Να ενημερώνονται για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου και ανάλογα με τον προορισμό, να αναλογιστούν το είδος των καιρικών φαινομένων που ενδέχεται να συναντήσουν. 

§ Πριν από κάθε μετακίνηση να ελέγχουν την κατάσταση του αυτοκινήτου τους. Να εξοπλίσουν το αυτοκίνητό τους με τα απαραίτητα μέσα αντιμετώπισης έντονων καιρικών φαινομένων (αντιολισθητικές αλυσίδες, αντιψυκτικά υγρά, ομπρέλες, αδιάβροχα, γαλότσες, φακό, κουτί πρώτων βοηθειών κλπ.) 

· Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς. 

· Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά. 

· Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα, πεζοί ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους. Για κανένα λόγο να μην διασχίζουν χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζοί ή με όχημα, εάν βρεθούν στη θέση αυτή. 

· Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος πτώσεις κεραυνών). 

· Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια). 

· Να αποφύγουν κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και να ασφαλίσουν τις πόρτες και τα παράθυρα των σπιτιών ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθούν στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού. 

· Όσοι βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πλημμυρήσει στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, χείμαρρους ή ακτές, να αποφύγουν να μείνουν σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους. Εξετάστε το ενδεχόμενο κατά τη διάρκεια αυτής της κακοκαιρίας να μην παραμείνετε στα σπίτια σας και να φιλοξενηθείτε σε συγγενείς ή φίλους. 

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...