Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020

Η Σιωπηλή συναίνεση της διοικησης της Περιφέρειας για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της ΤΕΡΝΑ στην Καρύστια

Σύμφωνα με το νέο περιβαλλοντοκτόνο νόμο Χατζηδάκη Ν.4685/2020 και συγκεκριμένα τα άρθρα 2 και 3 
Υπάρχουν ασφυκτικές προθεσμίες γνωμοδότησης για την έγκριση Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ).

Αν παρέλθουν άπρακτες οι προθεσμίες ισχύει το καθεστώς της σιωπηλής συναίνεσης, ένα πολιτικονομικίστικο εφεύρημα του συστήματος για να αποτρέπεται η δημιουργία αντιδράσεων, ιδιαίτερα των αντιδράσεων για την ανεξέλεγκτη αδειοδότηση ανεμογεννητριών σε όλα τα βουνά και νησιά της χώρας.

Στις 30/6/2020 από το Υπ. Περιβάλλοντος είχε αποστείλει στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας προς γνωμοδότηση Φάκελο Τροποποίησης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Ορών για Αιολικό Σταθμό (ΑΣΠΗΕ) της εταιρίας ΤΕΡΝΑ αποτελούμενο από 49 ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 147 Mw εντός των διοικητικών ορίων της Δ.Ε. Καφηρέως του Δήμου Καρύστου.

Προς τούτο είναι αναρτημένος στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο μαζί με την μελέτη τροποποίησης κι ο πινακας των υπόχρεων υπηρεσιών και θεσμικών φορέων προς γνωμοδότηση, ανάμεσα τους και η Περιφέρεια μας.

Συμφώνα με τα προβλεπόμενα του νέου νόμου, η Περιφέρεια θα έπρεπε να γνωμοδοτήσει εμπρόθεσμα εντός ενός (1) μηνός από την κοινοποίηση εκ του υπουργείου, δηλαδή έως τις 30/7/2020. Σε προγενέστερη τροποποίηση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΕΠΟ) του 2018 για την περιοχή, υπογεγραμμένης από τον αναπληρωτή Υπουργό Σ. Φάμελλο του οικολογικού ΣΥΡΙΖΑ, στα συνημμένα της απόφασης αναφέρεται ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ έγκρισης τροποποίησης της ΜΠΕ από την Επιτροπή Περιβάλλοντος & Ανάπτυξης Περιφέρειας Στ. Ελλάδας με Αρ. 21/2016 
.
Στη σημερινή συγκυρία, η προθεσμία προς έγκαιρη και έγκυρη γνωμοδότηση έχει παρέλθει άκαρπη. Η συγκεκριμένη ΜΠΕ για τον Καφηρέα Καρυστίας δεν ήρθε ΠΟΤΕ για γνωμοδότηση στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, εμπρόθεσμα ή εκπρόθεσμα. Γιατί άραγε; 

Μόλις στις 24/7/2020 αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της Περιφέρειας η Εντολή προς Δημοσίευση ως προβλέπεται εκ του νόμου με ρήτρα ακυρότητας της διαδικασίας προς ενημέρωση κοινού, και το κοινοποίησε και στο Δήμο Καρύστου. Στις 7 Αύγουστου 2020 σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καρύστου κάτω από την πίεση του κινήματος των Πολιτών και κατόπιν αιτήματος της αντιπολίτευσης αποφάσισε ως εξής:

« το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει ομόφωνα:

Καταδικάζουμε την νομοθετική κατάργηση της γνωμοδότησης του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με θέματα οροθέτησης Αιολικών Πάρκων που άπτονται της ποιότητας ζωής των κατοίκων του Δήμου.

Είμαστε ενάντια και δεν επιτρέπουμε την τοποθέτηση ούτε μίας επιπλέον νέας
ανεμογεννήτριας στο όρια του Δήμου Καρύστου.

Επιφυλασσόμαστε των διεκδικήσεων από μέρους του Δήμου για όλα τα ζητήματα όπως έχουν εκφραστεί στις παλαιότερες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου ». 

Σύμφωνα με ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας δεσμεύεται να σέβεται την γνώμη των κοινωνιών που εκφράζεται μέσω των Δημοτικών Συμβουλίων. 

Έτσι, σε προγενέστερη απόφαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος για ΑΣΠΗΕ στο Δήμο Καρύστου απερρίφθη ΜΠΕ με αρνητική γνωμοδότηση, με αιτιολογικό την απόφαση του Δήμου Καρύστου ότι δεν θέλει άλλες Α/Γ στην περιοχή.

Επίσης πολλές φορές έχει εκφραστεί τόσο από τη πολιτική ηγεσία της Περιφέρειας όσο κι από άλλες, συμπορευόμενες με αυτήν στα ενεργειακά –ΑΠΕ, περιφερειακές παρατάξεις ότι η περιοχή της Ν. Ευβοίας είναι κορεσμένος χώρος από τοποθέτηση ανεμογεννητριών.

Όλα αυτά έφεραν σε πολιτικό αδιέξοδο την ηγεσία της Περιφέρειας. Αν σεβόταν το ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβούλιου και τα κατά καιρούς λεχθέντα θα υιοθετούσε την ομόφωνη απόφαση του Δήμου Καρύστου και θα έθετε πολιτικό θέμα αντίθεσης με την Κυβερνητική γραμμή και τα οργανωμένα συμφέροντα μεγάλων εταιρειών.

Είχαν λοιπόν το δίλημμα ή να σιωπήσουν ή να αλλάξουν απότομα γραμμή και να εκτεθούν !

Διάλεξαν να εκτεθούν σιωπώντας.

Σιώπησαν για το θέμα της Καρυστίας καθώς εκεί η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Εκτέθηκαν γιατί άλλαξαν γραμμή στην Επιτροπή Περιβάλλοντος και η διοίκηση πια ΔΕΝ δεσμεύεται από τις επίσημες αποφάσεις των Δήμων. 

Τώρα που η επιθετικότητα των εταιρειών εντείνεται λόγω της πολιτικής της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης, τι θα επιλέξουν οι συστημικές παρατάξεις που συμπορεύονται στην λεηλασία του τόπου από τα μεγάλα συμφέροντα της περιβαλλοντικής καταστροφής και της οικονομικής εκμετάλλευσης των καταναλωτών; 

Τι θα κάνουν οι υμνητές της ψευδεπίγραφης πράσινης ανάπτυξης, ιδιαίτερα στην Καρυστία όπου με τις απαιτήσεις και τις μεθοδεύσεις της ΤΕΡΝΑ διαφωνούν πλέον όλοι; 

Για την Ελεύθερη Στερεά, η απαίτηση των κατοίκων της Καρυστίας και του Δήμου να μην επιτραπεί η τοποθέτηση ούτε μίας επιπλέον νέας ανεμογεννήτριας στο όρια του Δήμου Καρύστου, πρέπει να γίνει απόλυτα σεβαστή από όλες τις παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου και να δεσμευτούν δημόσια σε αυτό. Η ικανότητα του Καφηρέα αλλά και του συνόλου της Καρυστίας να υποδεχτεί ΑΣΠΗΕ έχει κορεστεί.

Πρέπει επιτέλους να ενεργοποιηθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της Περιφέρειας για να ελέγξουν ΕΑΝ ΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΡΥΣΤΙΑ.

Παράταξη ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΤΕΡΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...