Κυριακή 9 Αυγούστου 2020

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καρύστου είναι ένα σημαντικό βήμα. Χρειάζεται όμως επαγρύπνηση για να μη μείνει στα χαρτιά

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ενάντια στην περαιτέρω εγκατάσταση αιολικών πάρκων να αξιοποιηθεί για την άνοδο των αγωνιστικών διεργασιών ώστε να γίνει πράξη το ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!

Χαιρετίζουμε τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου με αίτημα να σταματήσει η εγκατάσταση νέων αιολικών πάρκων στο Δήμο Καρύστου. 

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καρύστου, με αφορμή τη τροποποίηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της ΤΕΡΝΑ, κατέληξε σε μια σημαντική απόφαση ενάντια σε νέες εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων, σε διαμαρτυρία για την μη
δυνατότητα γνωμοδότησης των Δήμων για αυτά τα έργα και για συντονισμό με άλλους Δήμους της Εύβοιας για το θέμα αυτό (αναμένουμε να καθαρογραφεί το πλήρες κείμενο της απόφασης).

Από την αρχική του τοποθέτηση ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Δημήτρης Παρασκευάς τόνισε πως: «το σημερινό θέμα δεν έχει τεχνικό χαρακτήρα, της θετικής ή αρνητικής γνωμοδότησης στην τροποποίηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) των 7 αιολικών της εταιρίας ΤΕΡΝΑ. Αποτελεί θέμα ουσίας για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση με την άναρχη και εκτός ορίων εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην περιοχή μας.

Επιπλέον, όπως είναι γνωστό από δημοσιεύματα, από τον περασμένο Απρίλη η ΤΕΡΝΑ έχει εξαγοράσει και τις άδειες εγκατάστασης της εταιρίας RF Energy ανεβάζοντας την επιδιωκόμενη εγκατάστασή της σε 18 αιολικά πάρκα (ΑΣΠΗΕ) που μεταφράζονται σε περίπου 120 νέες ανεμογεννήτριες και όχι μόνο για τις 51 που αναφέρονται στη μελέτη. Αυτές θα προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες 67 της ENEL και τις παλαιότερες του ΡΟΚΑ στον Καβοντόρο.

Η ουσία είναι πως ο δήμος μας ήδη σηκώνει ένα τεράστιο φορτίο, άνω των 700 ανεμογεννητριών, είναι πρώτος σε εγκατεστημένη ισχύ στη χώρα και για αυτό δεν αντέχει νέες εγκαταστάσεις. 

Πολύ περισσότερο που είναι πια αποδεδειγμένο πως η τεράστια ανάπτυξη των ΑΠΕ στο δήμο μας και συνολικά στη χώρα δεν έχει σε καμιά περίπτωση να κάνει με την παροχή φθηνού ρεύματος στο λαό και την προστασία του Περιβάλλοντος. Μοναδικός σκοπός αυτών των έργων είναι η κερδοφορία των επιχειρηματιών κολοσσών, ελληνικών και ξένων.

Ακόμη, όσο αφορά και την ίδια τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της ΤΕΡΝΑ είναι χαρακτηριστικό πως:
  • · Σημειώνει ότι οι οικισμοί του Καβοντόρου δεν έχουν σχέδιο πόλης. Πέρα από το γελοίο της υπόθεσης, μας προβληματίζει ότι δεν αντιμετωπίζει ως συγκροτημένους οικισμούς τα χωριά του Καβοντόρο. Άραγε θα τηρηθεί έστω η προβλεπόμενη απόσταση ανεμογεννητριών από κάθε σπίτι στα χωριά του Καβοντόρου; 
  • · Ενώ στην Αττική η όδευση της Γραμμής Υψηλής Τάσης γίνεται υπόγεια, στον Καβοντόρο θα είναι εναέρια. Αυτό καταρρίπτει το επιχείρημα των τεχνικών δυσκολιών και αναδεικνύει την ουσία που είναι η μείωση του κόστους εγκατάστασης για την εταιρία.
  • · Χωρίς στοιχεία αναφέρει πως δεν υπάρχει σωρευτική επίδραση στην περιοχή από το σύνολο των αιολικών πάρκων, πράγμα που εμφανώς δεν ισχύει και δεν καταρρίπτεται και από την εν λόγω ΜΠΕ.
Για τους παραπάνω λόγους θεωρούμε πως σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει όχι μόνο να δώσει αρνητική γνωμοδότηση για την τροποποίηση της ΜΠΕ της ΤΕΡΝΑ, αλλά να εκφράσει και την ξεκάθαρη άρνηση του στην εγκατάσταση αυτού του τεράστιου αιολικού πάρκου και κάθε άλλου νέου από εδώ και μπρος.

Ανάλογη αρνητική απόφαση θα πρέπει να πάρει και η Περιφέρεια που είναι έκθετη από την ίδια τη μελέτη της ΤΕΡΝΑ όπου κάνει αναφορά στο υπό αξιολόγηση, αναθεώρηση και εξειδίκευση Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού & Αειφόρου Ανάπτυξης (ΠΠΧΣΑΑ) Στερεάς Ελλάδας το οποίοι αναφέρει πως: «Η σημασία των ΑΠΕ και του ενεργειακού δυναμικού της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας αναδεικνύεται και προωθείται από το ΠΠΧΣΑΑ και από το ΕΠΧΣΑΑ για τις ΑΠΕ».

Τέλος, θεωρούμε πως σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να εμποδίσει το Δημοτικό Συμβούλιο στη λήψη μιας τέτοιας απόφασης κανένας νόμος γιατί πρόκειται κατά βάση για πολιτική απόφαση και στάση του Δημοτικού Συμβουλίου. Επίσης, είναι γνωστό πια πως οι νόμοι θεσπίζονται και όταν χρειάζεται διορθώνονται κιόλας, ώστε να εξυπηρετούν ακριβώς τους επιχειρηματικούς ομίλους. Όταν κρίνεται πως μέσω της γνωμοδότησης θα προχωρήσει πιο εύκολα μια επένδυση τότε την επιδιώκουν, όταν όχι την μπλοκάρουν». 

Στη δευτερολογία του ο Δ. Παρασκευάς σημείωσε πως: «Είναι πολύ σημαντική η πρόθεση για αρνητική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου απέναντι στις εγκαταστάσεις νέων αιολικών πάρκων στο Δήμο Καρύστου. Θεωρούμε πως θα πρέπει να διατυπώνεται ξεκάθαρα ότι είμαστε ενάντια σε κάθε νέα εγκατάσταση αιολικών, ότι είμαστε ενάντια στην τροποποίηση της μελέτης της ΤΕΡΝΑ αλλά και στην αρχική της μελέτη.

Παρόλα αυτά, όσο σημαντική και αν είναι μια τέτοια απόφαση, θεωρούμε πως δεν αρκεί για να μπλοκάρει τη δράση των επιχειρηματικών ομίλων της Ενέργειας στην περιοχή μας, απαιτείται και η οργανωμένη μαζική διαμαρτυρία από τους κατοίκους του Δήμου μας. Το λέμε αυτό γιατί έχουμε υπόψη μας πως η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας είναι στρατηγική επιλογή της ΕΕ, όλων των Ελληνικών Κυβερνήσεων, αλλά και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, αφορά την ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας και τα κέρδη τεράστιων επιχειρηματικών ομίλων».

Η χθεσινή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι ένα σημαντικό βήμα. Χρειάζεται όμως επαγρύπνηση για να μη μείνει μια απόφαση στα χαρτιά, αλλά να γίνει πράξη! Πολύ περισσότερο που δρομολογούνται διαδικασίες για το ξεκίνημα των εργασιών της ΤΕΡΝΑ το επόμενο διάστημα.

Ο αγώνας, αξιοποιώντας την πλούσια πείρα όλου του προηγούμενου διαστήματος, πρέπει τώρα πιο αποφασιστικά να αποδώσει και τις πολιτικές ευθύνες για την άναρχη και εκτός ορίων ανάπτυξη των αιολικών πάρκων στην περιοχή μας στις Κυβερνήσεις των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ γιατί προωθούν τις επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με μόνο κριτήριο το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων και την πλήρη ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας, όσο και αν για την ώρα οι τοπικοί τους εκπρόσωποι φαίνεται να είδαν «το φώς το αληθινό».

Δημήτρης Παρασκευάς
Δημοτικός Σύμβουλος Καρύστου
με τη Λαϊκή Συσπείρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...