Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020

Ερώτηση του ΚΚΕ για το κατάστημα των ΕΛΤΑ στο Μαρμάρι

Έρχεται ξανά στο προσκήνιο η προσπάθεια υποβάθμισης, πιθανά και κλεισίματος, του καταστήματος των ΕΛΤΑ στο Μαρμάρι Εύβοιας. Προσπάθεια που είχε αποτραπεί από την μαζική κινητοποίηση των κατοίκων του Μαρμαρίου το Μάρτιο του 2019, όπου επί δύο εβδομάδες κράτησαν ανοιχτό το κατάστημα μέχρι να παρθεί πίσω η απαράδεκτη απόφαση για το κλείσιμο του.

Το κατάστημα των ΕΛΤΑ στο Μαρμάρι εξυπηρετεί το ίδιο το Μαρμάρι, που βρίσκεται 20χλμ από την Κάρυστο, καθώς και τους κατοίκους των χωριών της Δημοτικής Ενότητας Μαρμαρίου. Στα χωριά η πλειοψηφία του πληθυσμού δεν
έχει πρόσβαση σε υπολογιστή και διαδίκτυο κάνοντας αδύνατες τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, ενώ οι επαγγελματίες του Μαρμαρίου αναγκάζονται να πηγαινοέρχονται συνεχώς στην Κάρυστο για τις καθημερινές τραπεζικές τους συναλλαγές. 

Παράλληλα, το Μαρμάρι αποτελεί την βασική πύλη εισόδου για τον Δήμο Καρύστου από την Αθήνα, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες ο πληθυσμός της περιοχής πολλαπλασιάζεται. Επιπλέον προβλήματα έχει προκαλέσει η μη αντικατάσταση του ΑΤΜ της Τράπεζας Πειραιώς που έχει καταστραφεί από το Φεβρουάριο του 2020 αφήνοντας το Μαρμάρι χωρίς ΑΤΜ. 


Το κατάστημα των ΕΛΤΑ στο Μαρμάρι διατηρείται από την υπερπροσπάθεια των δύο υπαλλήλων του χωρίς καμία στήριξη από τη Διοίκηση των ΕΛΤΑ. Ιδιαίτερα μέσα στην περίοδο των περιοριστικών μέτρων εργάζονταν εντατικά για την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων της περιοχής φτάνοντας να διανέμουν μέχρι 60 δέματα ημερησίως, πέρα από την υπόλοιπη αλληλογραφία και τις άλλες συναλλαγές. 

Αντί για στήριξη, στις 12 Ιουνίου 2020 ο ένας εκ των δύο υπαλλήλων των ΕΛΤΑ δέχθηκε κλίση για να μεταβεί σε άλλο κατάστημα τις ευρύτερης περιοχής, 40 χλμ μακριά, χωρίς να διαθέτει μέσο μεταφοράς και χωρίς αντικατάστασή του. 

Μετά την άρνησή του να αφήσει το κατάστημα με έναν υπάλληλο, δηλαδή χωρίς τη δυνατότητα διανομής δεμάτων και αλληλογραφίας, η Διοίκηση των ΕΛΤΑ τον τιμώρησε με 5 μέρες αργία απειλώντας τον για 19. Πρόσθετα, η διοίκηση των ΕΛΤΑ φέρεται να ξεκινά διαδικασίες για την τιμωρία των δύο υπαλλήλων με την αιτιολογία πως δεν απέτρεψαν την κινητοποίηση των κατοίκων το Μάρτιο του 2019. 

Βεβαίως, η προσπάθεια της διοίκησης των ΕΛΤΑ δεν αφορά μόνο το Μαρμάρι. Αφορά συνολικό σχέδιο αναδιαρθρώσεων των ΕΛΤΑ με κλείσιμο περίπου 200 καταστημάτων και πάνω από 2500 απολύσεις εργαζομένων με τη μορφή της εθελούσιας εξόδου. Κριτήριο αυτών των αναδιαρθρώσεων δεν είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού, αλλά η αύξηση των κερδών των ΕΛΤΑ. 

Δικαιολογημένα οι κάτοικοι του Μαρμαρίου ανησυχούν και απαιτούν να παραμείνει ανοιχτό και να μην υποβαθμιστεί το κατάστημα των ΕΛΤΑ.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, σε τι ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση ώστε: 
  • Να μην υποβαθμιστεί το κατάστημα των ΕΛΤΑ στο Μαρμάρι. 
  • Να εγκατασταθεί μηχάνημα ΑΤΜ της Eurobank στο κατάστημα των ΕΛΤΑ. 
  • Να σταματήσουν οι διώξεις και οι απειλές από τη διοίκηση των ΕΛΤΑ προς τους υπαλλήλους που υπερασπίστηκαν τις θέσεις εργασίας τους και το δικαίωμα των κατοίκων στην εξυπηρέτησή τους. 
Οι Βουλευτές 
Μαρίνος Γιώργος 
Κατσώτης Χρήστος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...