Τρίτη 7 Ιουλίου 2020

Στις όχθες του Λήλαντος 2020

ΣΤΙΣ ΟΧΘΕΣ ΤΟΥ ΛΗΛΑΝΤΟΣ  BY THE RIVER OF LILAS - 6η ΔΙΕΘΝHΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚH ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ – 6th INTERNATIONAL CULTURAL MEETING - Πέμπτη 16 Ιουλίου έως Τρίτη 21 Ιουλίου 2020

Αν κάνουμε ένα νοερό ταξίδι 120 χρόνια πριν, στην αυγή του 20ού αιώνα, οι Αλεξανδρινοί, οι Ιταλιώτες, οι Ίωνες, οι Πόντιοι, οι Φωκαείς της Μασσαλίας κι άλλοι Έλληνες, ζούσαν στις προγονικές τους εστίες και παρήγαγαν «Ελληνισμό», δηλαδή Πολιτισμό. Παρόλη την αχλύ της άδικης ιστορικής σκόνης, που σκέπασε την ανατολική Μεσόγειο, το φως των 3.000 και πλέον χρόνων Ελληνισμού, φτάνει
ακόμα στο σήμερα. 


Βρισκόμαστε λοιπόν στην ευχάριστη θέση, να σας ανακοινώσουμε την υλοποίηση της 6ης Διεθνούς Πολιτιστικής Συνάντησης «Στις όχθες του Λήλαντος» από την Πέμπτη 16 Ιουλίου έως την Τρίτη 21 Ιουλίου 2020, στο Βασιλικό Ευβοίας, που αντλεί απ’ αυτό το φως και δίνει την γεμάτη και στέρεη ελπίδα της επιστροφής του ανθρώπου στον Πολιτισμό, μέσα από τη φιλοσοφία και την τέχνη. 

Φιλοδοξούμε να δώσουμε μια αισιόδοξη ανάσα στον τόπο μας, με πέντε βραδιές φτιαγμένες με μεράκι, γεμάτες μουσική, τραγούδια, χορό, θέατρο, γεύσεις, γνώσεις και γλυκιά νοσταλγία, μαζί με τα μακρινά μας ξαδέλφια, τους ARS NOVA NAPOLI, που θα έχουμε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενήσουμε. 

Ξεκινάμε την Πέμπτη 16 Ιουλίου, στις 20:00, με μουσική, τραγούδια και σύγχρονο χορό από τους μαθητές του Εργαστηρίου Καλλιτεχνικής Παιδείας. Η βραδιά ολοκληρώνεται με την παράσταση «Σπουδή στην Τραγωδία», από την εφηβική θεατρική σκηνή του Εργαστηρίου. 

Την Παρασκευή 17 Ιουλίου, στις 20:30, θα υποδεχθούμε τους λαμπαδηδρόμους, μετά από 14 χλμ. πορείας στο Ληλάντιο, με την διαδραστική αφήγηση «Ο Σιδερένιος Γίγαντας», για μικρούς και μεγάλους, από την ηθοποιό και θεατροπαιδαγωγό Ευρυδίκη Σαμαρά. Στη συνέχεια θα παρακολουθήσουμε την εκδήλωση με τίτλο 

«Ο οίνος στο Ληλάντιο», όπου σκιαγραφείται η ιστορία της οινοποιΐας και των αμπελώνων του τόπου μας και παράλληλα θα αναδειχθεί η συμβολή της στην αναπτυξιακή πορεία της περιοχής. 

Θα προηγηθεί κεντρική τοποθέτηση από τον οινολόγο Γιώργο Ταραμίγκο, θα ακολουθήσουν παρουσιάσεις 3-5 λεπτών από τους οινοποιούς και ανάμεσά τους θα υπάρχουν μουσικές γέφυρες από ντουέτο βιολιών και πιάνου. Η εκδήλωση θα καταλήξει σε γευσιγνωσία οίνου μετά μουσικής, με ελληνικά και ιταλικά τραγούδια του κρασιού και της παρέας. 

Το Σάββατο 18 Ιουλίου, έχουμε ένα αφιέρωμα στην ιστορία του Χαλκιδικού αλφαβήτου με αναφορές στις ευβοϊκές αποικίες στην Ιταλία, από την δρ. φιλολογίας του ΕΚΠΑ Αγγελική Κομποχόλη. Αργότερα την σκυτάλη αναλαμβάνουν οι Έλληνες μουσικοί με ρεμπέτικα και οι Ναπολιτάνοι με ταραντέλες, για να αναδείξουν την σύγχρονη μουσική μας συγγένεια. 

Την Κυριακή 19 Ιουλίου, στις 20:30, η βραδιά ανήκει στο μουσικό όργανο, που ένωσε τους Έλληνες, το μπουζούκι. Μια σπάνια συναυλία με τη συμμετοχή πολλών Ευβοέων δεξιοτεχνών του μπουζουκιού. 

Η εκδήλωση αφιερώνεται στον Πάνο Γεραμάνη και στο σπουδαίο του έργο, που αποτελεί σημαντική ιστορική παρακαταθήκη για τον λαϊκό μας πολιτισμό. Παρουσιάζει η Αθηνά Καμπάκογλου και ο Ανδρέας Ρουμελιώτης. Προλογίζει η Σούλα Παπαγεωργοπούλου. 

Την Τρίτη 21 Ιουλίου η αυλαία πέφτει με μια εξαιρετική παράσταση σύγχρονου και κλασικού χορού από τη σχολή χορού Dance Stage. 

Οι δραστηριότητες του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν στον χώρο δίπλα στον Λήλαντα, πίσω από τις σχολές του ΟΑΕΔ στο Βασιλικό. 

Το φετινό φεστιβάλ διοργανώνεται από τον Δ. Χαλκιδέων, την Δ.Ε. Ληλαντίων, την Κοινότητα Βασιλικού, τον Δ.Ο.Α.Π.ΠΕ.Χ., το Εργαστήρι Καλλιτεχνικής Παιδείας, την Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας, τον Ο.Π.Α.ΣΤ.Ε. και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού. 

Όλες οι εκδηλώσεις έχουν ελεύθερη είσοδο. 

Θωμάς Παναγόπουλος 
Καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...