Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020

Η νέα ΚΥΑ με όσα επιτρέπονται και όσα απαγορεύονται στις παραλίες

Επιτρέπεται το delivery την ξαπλώστρα, καθώς και τα τραπεζοκαθίσματα, συνεχίζει όμως να απαγορεύεται στις οργανωμένες παραλίες η αναμετάδοση μουσικής, η παραμονή πελατών στα μπαρ και η διοργάνωση πάρτυ.

Αυτοί είναι μερικοί από τους κανόνες της νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης με τους «Κανόνες τήρησης αποστάσεων σε οργανωμένες ιδιωτικές και μη παραλίες στο σύνολο της επικράτειας, προς περιορισμό της
διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, ισχύος από τις 2.6.2020 έως και τις 8.6.2020», που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Φ.Ε.Κ. Β’ 2095/1.6.2020, ημ/νία κυκλοφορίας 2.6.2020).


Ειδικότερα,

- επιτρέπεται η παροχή προϊόντων σε πακέτο (takeaway) και deliveryστο σημείο της έκθεσης (ξαπλώστρα),

- τα προϊόντα πωλούνται μόνο συσκευασμένα και απαγορεύεται η παρασκευή τους στο χώρο, εξαιρουμένων των ροφημάτων, όπως ενδεικτικά καφές, χυμοί κλπ,

- απαγορεύεται η αναμετάδοση μουσικής,

- απαγορεύεται η διοργάνωση εκδηλώσεων που προκαλούν συνάθροισηκαταναλωτών (πάρτυκλπ),

- απαγορεύεται για τους πελάτες η χρήση των μπαρ (όπου υπάρχουν) για την παραμονή τους,

- επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στον χώρο λειτουργίας του καταστήματος, σύμφωνα με την αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ.33465/31.5.2020 ΚΥΑ (Β’ 2087),

- ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ πελατών ορίζεται το 1,5 μέτρο,

- ισχύει ισχυρή σύσταση χρήσης μάσκας για τους εργαζόμενους

Το προσωπικό των οργανωμένων παραλιών υποχρεούται να απολυμαίνει τακτικά τις εγκαταστάσεις υγιεινής (WC, αποδυτήρια, ντους) αναρτώντας πρόγραμμα καθαρισμού και απολύμανσης, που θα επιδεικνύεται στις αρχές ελέγχου

Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να απολυμαίνουν τις ξαπλώστρες μετά από κάθε εναλλαγή της μίσθωσης αυτών κατά τη διάρκεια της ημέρας. 

Στην ξαπλώστρα τοποθετείται πετσέτα υποχρεωτικά με ευθύνη του λουόμενου.

Ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των αξόνων των ομπρελών ορίζεται το μήκος των 4 μέτρων, διασφαλίζοντας παράλληλα ως προς τις ανοικτές ομπρέλες κατ’ ελάχιστο απόσταση 1 μέτρο μεταξύ των περιμέτρων των σκιάστρων τους.Μέγιστος αριθμός 2 ξαπλωστρών ανά ομπρέλα, με εξαίρεση την περίπτωση οικογενειών με ανήλικα τέκνα. Ελάχιστη απόσταση μεταξύ των ξαπλωστρών που βρίσκονται κάτω από διαφορετικές ομπρέλες ορίζεται το 1,5 μέτρο.

Επιτρέπεται η ατομική άθληση. Δεν επιτρέπονται τα ομαδικά αθλήματα που προϋποθέτουν σωματική επαφή.

Στις επιχειρήσεις που δεν τηρούν τις απαιτήσεις της ΚΥΑ, επιβάλλεται, ανάλογα με τον βαθμό διακινδύνευσης της δημόσιας υγείας, για κάθε παράβαση, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας Αρχής, διοικητικό πρόστιμο από 5.000 έως 25.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για χρονικό διάστημα από 15 έως 20 ημέρες.

Αρμόδιες αρχές για τη διασφάλιση της εφαρμογής της ΚΥΑ για τη διενέργεια ελέγχων, τη διαπίστωση των παραβάσεων και την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων είναι το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.), οι Υγειονομικές Υπηρεσίες των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, η Ελληνική Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία και οι Λιμενικές Αρχές στην περιοχή ευθύνης τους, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, καθώς και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Όργανα ελέγχου αποτελούν οι Επιθεωρητές του Σ.ΕΠ.Ε., τα αρμόδια υγειονομικά όργανα των Υγειονομικών Υπηρεσιών των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, το ένστολο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, το προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας, το ένστολο προσωπικό των Λιμενικών Αρχών, οι ελεγκτές της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, καθώς και οι Επιθεωρητές-Ελεγκτές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

Για όλες τις λεπτομέρειες, η αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 33475/2020 ΚΥΑ βρίσκεται ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...