Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

Θ. Ζεμπίλης: Η απίθανη επιτυχία του ψηφιακού μετασχηματισμού, εν μέσω πανδημίας

Η αξιοπιστία της χώρας, η εντιμότητα του κράτους και η ανάπτυξη σχέσης εμπιστοσύνης με τους πολίτες, είναι κάποια από τα θετικά στοιχεία που μας έμειναν ως «κληρονομιά» από την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως ανέφερε ο βουλευτής Εύβοιας Θανάσης Ζεμπίλης σε τοποθέτηση του στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής, που συνεδρίασε με θέμα τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, παρουσία του αρμόδιου Υπουργού κ. Κυριάκου Πιερρακάκη.

Το πιο σημαντικό όμως επίτευγμα αυτής της περιόδου, σημείωσε ο κ. Ζεμπίλης, ήταν η αλματώδης πρόοδος που παρουσίασε η

χώρα μας στον τομέα της ψηφιακής διακυβέρνησης, όπου τα προηγούμενα χρόνια υστερούσε κατά πολύ έναντι των περισσοτέρων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χαρακτηριστικά, η Ελλάδα βρισκόταν σταθερά στις τρεις τελευταίες θέσεις στα θέματα ανάπτυξης της νέας τεχνολογίας, όπως οι υποδομές των δικτύων νέας γενιάς, η συνδεσιμότητα, η ψηφιακή διακυβέρνηση, η ψηφιακή υγεία, η ψηφιακή οικονομία και γενικά σε όλες τις νέες υπηρεσίες της ψηφιακής εποχής. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των πολιτών εξαιτίας ενός γραφειοκρατικού δημοσίου, με χρόνιες παθογένειες και μεγάλες δομικές ανεπάρκειες

Υπήρχε λοιπόν άμεση ανάγκη για μια μεταρρυθμιστική προσπάθεια για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, με στόχο τον εκσυγχρονισμό του και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, ώστε να βελτιωθεί η καθημερινότητα των πολιτών. 

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας συμφώνησε με το ότι η υγειονομική κρίση επιτάχυνε σημαντικά αυτόν τον μετασχηματισμό, αλλά σημείωσε ότι αυτό κατέστη εφικτό λόγω της συστηματικής δουλειάς που είχε γίνει το προηγούμενο διάστημα από τον Υπουργό κ. Πιερρακάκη, γεγονός που έχει αναγνωριστεί με διθυραμβικά σχόλια τόσο από καταξιωμένες προσωπικότητες του εξωτερικού, όσο και από έγκριτα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Σίγουρα όμως η ανάπτυξη της τεχνολογίας εκτός από τα κοινωνικά οφέλη, εγείρει ενίοτε και κάποιους προβληματισμούς. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Ζεμπίλης τόνισε ότι η κυβέρνηση σε πρωτοφανείς και έκτακτες συνθήκες ανταποκρίθηκε με το καλύτερο δυνατό τρόπο, προστατεύοντας παράλληλα τα προσωπικά δεδομένα και τα δημοκρατικά δικαιώματα όλων των πολιτών. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...