Τρίτη 26 Μαΐου 2020

Ακυρώθηκε η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στην Τήνο

Δικαιώθηκαν οι αγώνες των κατοίκων της Τήνου που αντιδρούσαν για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην ενδοχώρα του νησιού. Πρόσφατα στο νησί υπήρξαν σκηνές απρόκλητης βίας και καταστολής εκ μέρους των ανδρών των ΜΑΤ.


Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο δήμαρχος Τήνου Γιάννης Σιώτος, ο όμιλος Κοπελούζου ακύρωσε το σχεδιασμό για την εγκατάσταση 15 ανεμογεννητριών.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που δημοσιεύει το tinostoday.gr, "σύμφωνα με πληροφορίες από την εν εξελίξει διαδικασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ο όμιλος Κοπελούζου ακύρωσε το σχεδιασμό για την εγκατάσταση 15 ανεμογεννητριών στην ενδοχώρα του νησιού μας.

Αυτό αποτελεί δικαίωση των αγώνων του τηνιακου λαού και της δημοτικής αρχής τα τελευταία 5 χρόνια.

Συνεχίζουμε ενωμένοι με σοβαρότητα, ψυχραιμία και θεσμικές διαδικασίες τη προσπάθεια για τη διαφύλαξη του μοναδικού τηνιακου τοπίου και το σεβασμό του περιβάλλοντος".



Προηγήθηκε η κατεπείγουσα αίτηση ανάκλησης διοικητικών πράξεων λόγω παραβίασης των όρων εκδόσεων τους, η οποία κατατέθηκε από τον Δήμαρχο Τήνου προς την Δ/νση Δασών Κυκλάδων.


Ο Δήμαρχος Τήνου, Γιάννης Σιώτος, προανήγγειλε το Σάββατο, 23 Μαΐου, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, την εξάντληση όλων των νομικών και πολιτικών "όπλων" που έχει στα χέρια του, προκειμένου να σταματήσει η τοποθέτηση των ανεμογεννητριών στην περιοχή.
Η υπόθεση των ανεμογεννητριών ένωσε στην κυριολεξία όλο το νησί με κατοίκους και συλλογικότητες να πραγματοποιούν ανοιχτές συνελεύσεις και να οργανώνονται το προηγούμενο διάστημα.
Η Διεύθυνση Δασών προχώρησε την Παρασκευή, 22 Μαΐου, σε επιτόπιο έλεγχο στην περιοχή όπου προβλεπόταν να εγκατασταθεί το αιολικό πάρκο. Στις 20 Μαΐου άλλωστε έλαβαν χώρα εκτεταμένα επεισόδια στη θέση "ΠΡΑΣΣΑ" με πολίτες να καταγγέλλουν βίαιη καταστολή από άνδρες των ΜΑΤ.

Οι κάτοικοι τόνιζαν στις ανακοινώσεις τους ότι οι γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες που επρόκειτο να τοποθετηθούν κοντά σε δύο χωριά εξαιρετικής ομορφιάς, την Καρδιανή και την Υστέρνια, θα αλλοίωναν το φυσικό τοπίο, ενώ ακόμα δεν έχουν υπολογιστεί άλλες επιπτώσεις όπως ο θόρυβος, τόσο στην άγρια ζωή όσο και στους κατοίκους.

"Ανταμείβονται οι προσπάθειες των Τηνιακών"

Ανακοίνωση εξέδωσε άλλωστε και η Έπαρχος Τήνου και πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, Νατάσα Δεληγιάννη – Άσπρου, η οποία καλεί σε συνέχιση των κινητοποιήσεων και στα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων.

Όπως η ίδια γράφει:

"Η προσπάθεια όλων των Τηνιακών που διεκδίκησαν ένα καλύτερο μέλλον για το νησί και τα παιδιά μας, φώναξαν με όλες τους τις δυνάμεις για το δίκιο τους, πρωτοστάτησαν στον αγώνα όλων των Κυκλαδίτικων νησιών που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της άναρχης εγκατάστασης των ανεμογεννητριών, διεκδίκησαν αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι υπερασπίζονται τον τόπο τους και τις ομόφωνες αποφάσεις του Περιφερειακού και των Δημοτικών Συμβουλίων των νησιών μας και ένωσαν τα χέρια τους σε μία ανθρώπινη αλυσίδα που θέλησε να βάλει φρένο στην καταστροφή της ομορφιάς και της φυσιογνωμίας της Τήνου, έφερε καρπούς που δεν μπορούν παρά να μας χαροποιούν και να δυναμώνουν τον αγώνα μας.

Εκδόθηκε χτες 25.5.2020 η Τροποποιητική Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για τα Αιολικά Πάρκα του Ομίλου Κοπελούζου στα τέσσερα νησιά των Κυκλάδων (Άνδρο, Πάρο, Τήνο, Νάξο) σύμφωνα με την οποία σε σύνολο 95 ανεμογεννητριών, ο Όμιλος Κοπελούζου διατηρεί 76 ανεμογεννήτριες στα νησιά και ουσιαστικά μειώνει αντίστοιχα τα αιολικά πάρκα στη Νάξο (που εξαιρεί το αιολικό πάρκο ΒΟΥΡΛΑΣ Α.Ε.) και στην Τήνο (που εξαιρεί το αιολικό πάρκο ΓΚΑΓΚΑΡΗ Α.Ε.).

Αν και το πρόβλημα συνεχίζει να υφίσταται και ο αγώνας και η διεκδίκηση δεν σταματούν εδώ, δεν μπορώ παρά να εκφράσω ανθρώπινα και την προσωπική μου ικανοποίηση για την απόφαση αυτή.

Για τις υπόλοιπες 76 ανεμογεννήτριες στα τέσσερα (4) νησιά πρέπει να σταθούμε ενωμένοι, να ενώσουμε τα χέρια όλοι οι Κυκλαδίτες, σε μία ακόμα μεγαλύτερη αλυσίδα, ώστε να ικανοποιηθούν εν τέλει τα δίκαια αιτήματά μας.

Συνεχίζουμε δυναμικά!".
news247.gr -  tinostoday.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...