Τρίτη 7 Απριλίου 2020

Βαγγέλης Αποστόλου: Μένουμε σπίτι σήμερα, μένουμε όρθιοι αύριο

Αν και το μήνυμα “μένουμε σπίτι” εξακολουθεί να αποτελεί, χωρίς καμία έκπτωση, την ισχυρότερη απάντηση στην αντιμετώπιση της πανδημίας του Κορωνοϊού στη χώρα μας, πρέπει να βάλουμε σήμερα κιόλας σε προτεραιότητα και τη στάση μας για την επόμενη ημέρα.

Και δεν είναι άλλη από τη παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ “μένουμε όρθιοι”, με το οποίο μπορούν να αντιμετωπιστούν οι κοινωνικές και οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. 

Τρεις είναι οι βασικοί του στόχοι:

1) η διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των εισοδημάτων μισθωτών και ελευθέρων επαγγελματιών, όπως είχαν διαμορφωθεί πριν την έναρξή της κρίσης, 

2) η στήριξη των επιχειρήσεων με ενισχύσεις, με διευκολύνσεις ρευστότητας μέσω δανείων με εγγύηση του δημοσίου, αλλά και με εξυπηρετήσεις χρεών και 

3) η διατήρηση της εγχώριας ζήτησης, μέσω στήριξης της ιδιωτικής και δημόσιας κατανάλωσης. 

Οι απαραίτητοι πόροι υπάρχουν, ήδη από το μαξιλάρι των 37 δις που άφησε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με τα 20 δις να είναι άμεσα διαθέσιμα, όπως υπάρχουν και άλλα τόσα από ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις. Τα χρήματα αυτά επαρκούν για την υπηρέτηση της συγκεκριμένης πρότασής, που απαιτεί, σε ορίζοντα στήριξης της οικονομίας 6 μηνών, περί τα 26 δις ευρώ. 

Παρά τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που βιώνουμε υπάρχει τρόπος να κρατήσουμε την κοινωνία και την οικονομία, τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους και όλους τους πολίτες όρθιους. 

Αρκεί να δράσουμε έγκαιρα και προληπτικά. Χωρίς ολιγωρίες, ανεπάρκειες και ιδεοληψίες. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα όπλα που διαθέτουμε ως χώρα. 

Να δράσουμε έγκαιρα, για να μην βρεθούμε μπροστά σε ερείπια και οικονομικά χαλάσματα, όταν θα βγούμε από τα σπίτια μας. 

Γιατί αν αφήσουμε να συμβεί κάτι τέτοιο, τότε το κόστος της αποκατάστασης θα είναι πολύ υψηλότερο από το κόστος της πρόληψης που προτείνουμε. 

«Μένουμε σπίτι σήμερα, μένουμε όρθιο αύριο». 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...