Τρίτη 14 Απριλίου 2020

Ερώτηση στη βουλή για τις πρόσφατες πλημμύρες στην Εύβοια

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γ. Μαρίνος και Γ. Γκιόκας κατέθεσαν ερώτηση στη βουλή για την αποκατάσταση των ζημιών και την αποζημίωση των πληγέντων από τις πρόσφατες πλημμύρες στην Εύβοια.

Η κακοκαιρία που έπληξε πρόσφατα την Εύβοια, αποκάλυψε για άλλη μια φορά τις ελλείψεις υποδομών, αντιπλημμυρικών και αποστραγγιστικών έργων, τις ευθύνες όλων των Κυβερνήσεων και της

σημερινής, της τοπικής διοίκησης. 

Οι ελλείψεις αυτές, σε περίοδο γενικότερης επιφυλακής γύρω από τα θέματα υγείας, γίνονται ακόμα πιο επικίνδυνες. Το 2020 ο λαός της Εύβοιας έχει κάθε δυνατότητα και δικαίωμα να απολαμβάνει υπηρεσίες πολιτικής προστασίας και υγείας σύγχρονες και αντίστοιχες της ανάπτυξης της επιστήμης. Όμως, επιβεβαιώνεται με οδυνηρό τρόπο ότι στην πολιτική που εφαρμόζεται δεν χωράνε τα συμφέροντα και η προστασία του λαού μας. 

Στη Νότια Εύβοια, στο Δήμο Κύμης Αλιβερίου, έγιναν μεγάλες καταστροφές στο οδικό δίκτυο και τις υποδομές, και έμειναν περιοχές αποκλεισμένες: 

· Ο δρόμος Στόμιο– Πλατάνα, ο κεντρικός δρόμος προς την Κύμη, πάλι λόγω κατολισθήσεων σε όλο σχεδόν το μήκος του βγήκε εκτός λειτουργίας. Για δεύτερη φορά σε τρεις μήνες. 

· Ο δρόμος προς την παραλία «Σουτσίνι» έκλεισε, καθώς και ο δρόμος που οδηγεί σε αυτήν από τον «Μεσόκαμπο» υπέστη κατολίσθηση. 

· Η περιοχή μετά το Νοσοκομείο Κύμης είχε διακοπή στην ύδρευση λόγω βλάβης. Ο αγροτικός δρόμος κάτω από την εκκλησία «Λιαουτσάνισα» έχει καθίζηση. 

· Ο δρόμος μέσω Οξύλιθου για Κύμη μετά την απαγόρευση της κυκλοφορίας του Στομίου, είναι επικίνδυνος γιατί παρουσιάζει συχνές κατολισθήσεις. 

· Στην Κονίστρα ο δρόμος υπέστη καθίζηση και δεν είναι προσπελάσιμος προς την Κύμη. 

· Ο δρόμος στην Κορασίδα υπέστη καθίζηση με αποτέλεσμα κάτοικοι να εγκλωβιστούν στα σπίτια τους. 

· Τα χωριά Άνω και Κάτω Κουρούνι είναι αποκλεισμένα καθώς έχει πέσει ο δρόμος 

· Πολλά τα προβλήματα με καθιζήσεις δρόμων σε Βίταλο, Μαλετιάνους και Ανδρονιάνους. 

· Στο Αυλωνάρι πλημμύρισε όλη η περιοχή γύρω από το Λύκειο στα Χάνια και στην περιοχή Παλαιοκάμαρα έκλεισε ο δρόμος λόγω υπερχείλισης του ποταμού. 

· Στο δρόμο Πυργί-Όριο-Μουρτερή λόγω της πλημμύρας η διέλευση του γίνεται μετ’ εμποδίων. 

· Στο Αλιβέρι ο δρόμος στον Κάμπο Αλιβερίου κόπηκε στην μέση, ο δρόμος προς Άγιο Λουκά έχει υποστεί καθιζήσεις. 

· Στο Νεοχώρι ο Νηλέας Ποταμός πλησίασε τον κεντρικό δρόμο βυθίζοντας στην απόγνωση κατοίκους και επιχειρηματίες που έπαθαν μεγάλες ζημιές. 

· Στη Μουρτερή μόνιμες και παραθεριστικές κατοικίες, όπως και κάποια καταστήματα, πλημμύρησαν για πολλοστή φορά. 

· Σχεδόν σε όλο το μήκος του Νηλέα Ποταμού, από το Νεοχώρι ως τις εκβολές του στη Μουρτερή έχουν πλημυρίσει χωράφια με αποτέλεσμα να καταστραφούν καλλιέργειες κηπευτικών, σιτηρών, τριφυλλιού όπως επίσης και αρκετά θερμοκήπια, σταβλικές εγκαταστάσεις και γεωργικά μηχανήματα. Αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν στους κάμπους Δύστου και Κριεζών. 

Η Βόρεια Εύβοια αποκλείστηκε για ώρες. 

· Για μια ακόμη φορά ο δρόμος έκλεισε λόγω υπερχείλισης μεταξύ των χωριών Προκόπι - Μαντούδι και σε συνδυασμό με το κλειστό πορθμείο λόγω καιρού αποκλείστηκε η Βόρεια Εύβοια, γεγονός ιδιαίτερα επώδυνο σε μια περίοδο που οι ανάγκες για πρόσβαση στις υποδομές υγείας είναι απαραίτητη. 

· Δρόμοι κόπηκαν στα δύο και υπήρξαν κατολισθήσεις. 

· Το χωριό Πήλι δοκιμάστηκε από την υπερχείλιση ρεμάτων και καταστροφή δρόμων, σε σημείο που η Πυροσβεστική και η Πολιτική Προστασία εκκένωσαν προληπτικά σπίτια του χωριού. Παραμένει για χρόνια άλυτο το πρόβλημα της κατασκευής γεφυριού στη θέση “Ποτόκια” , στο παραλιακό μέτωπο του χωριού. 

· Ο δρόμος που οδηγεί από το χωριό Πήλι τα γειτονικά χωριά Βλαχιά και Σαρακήνικο, σε αρκετά σημεία έχει υποστεί καθιζήσεις. 

· Εκτός από το οδικό δίκτυο, ζημιές έχουν υποστεί μια σειρά από καλλιέργειες. Ειδικότερα στον κάμπο του Μαντουδίου και του Μετοχίου λόγω ελλειπών αποστραγγιστικών έργων πολλές εκτάσεις στις οποίες ήδη έχει γίνει σπορά πλημμύρισαν με αποτέλεσμα η παραγωγή να καταστραφεί. 

· Για ακόμη μια φορά το τμήμα της οδου σύνδεσης Ροβιές- Αιδηψός κόπηκε στα δυο λόγω των κατολισθήσεων στην περιοχή του χωριού Ήλια. Σημείο στο οποίο σε μόνιμη βάση λόγω απουσίας έργων γίνονται κατολισθήσεις με κίνδυνο για τα διερχόμενα οχήματα αλλά και με συχνές διακοπές στην κυκλοφορία. 

Στην Κεντρική Εύβοια : 

· Έγινε κατολίσθηση του επαρχιακού οδικού δικτύου που συνδέει την Άνω Βάθεια με το μοναστήρι του Αγ. Νικολάου. 

· Στο Δήμο Ερέτριας υπάρχουν καταγγελίες από κατοίκους ότι δεν καθαρίστηκαν ρέματα με αποτέλεσμα να υπερχειλίζουν και να προκαλούν ορισμένες ζημιές σε υπόγεια κατοικιών. 

· Στους Δήμους Χαλκίδας και Διρφύων – Μεσσαπίων ο Λήλαντας και άλλα ποτάμια της περιοχής ήταν οριακά στην όχθη τους. 

· Έγινε κατολίσθηση και καθίζηση του ορεινού δρόμου που συνδέει την Άνω Στενή με τους Στρόπωνες. 

Χαρακτηριστικό της ανυπαρξίας υποδομών και αντιπλημμυρικής προστασίας στην Εύβοια είναι το γεγονός πως στα περισσότερα από τα παραπάνω μέρη παρατηρούνται συνεχώς προβλήματα με μια ισχυρή βροχόπτωση. Μόλις το Γενάρη οι κάτοικοι της Εύβοιας έζησαν πάλι πλημμύρες, καταρρεύσεις δρόμων, κατολισθήσεις και εκκενώσεις σπιτιών. 

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, τί μέτρα θα λάβον για : 

- Να κηρυχτούν σε έκτακτη ανάγκη όλες οι δημοτικές ενότητες που έχουν πληγεί ώστε να επιταχυνθούν οι ενέργειες αποκατάστασης των ζημιών. 

- Να παραταθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στους Δήμους που έχουν κηρυχτεί ήδη από το Γενάρη. 

- Άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας σε όλους τους Δήμους της Εύβοιας. 

- Άμεση αποκατάσταση της κύριας και επαρχιακής οδοποιίας. 

- Να εξασφαλιστούν οι δράσεις αποκαταστάσεις των πληγέντων και οι αναγκαίες χρηματοδοτήσεις. 

- Άμεση χρηματοδότηση υποδομών για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των λαϊκών οικογενειών. Τα κονδύλια που βγάζουν αυτή τη στιγμή για ολόκληρη την Περιφέρεια Αν. Στερεάς και Εύβοιας δε φτάνουν ούτε για την αποκατάσταση των νέων ζημιών στην Εύβοια. 

Οι Βουλευτές 
Μαρίνος Γιώργος 
Γκιόκας Γιάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...