Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019

Ανακοίνωση -Kαταγγελία του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Ν.Ευβοίας για το εργατικό δυστύχημα στη ΛΑΡΚΟ

«… ένα πρωί το Στράτο, τον πιάνει η μηχανή, Τον βάνει από κάτω κι ακόμα να φανεί… Έβγα γρήγορα βρε Στράτο, να γραφτείς στο Συνδικάτο»…

Η τάξη μας θρηνεί έναν ακόμα νεκρό από σήμερα το πρωί. Κάτω από αδιευκρίνιστες ακόμα συνθήκες έγινε έκρηξη στη δεξαμενή στην αίθουσα της Χαλυβουργίας στη ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα με αποτέλεσμα ο συνάδελφος Γιώργος Ψαρράς, 55 χρονών και

πατέρας 3 παιδιών, να πληρώσει με τη ζωή του τη διαχρονική απαξίωση της ΛΑΡΚΟ. 

Απαξίωση που χρόνια υλοποιείται προκειμένου να προχωρήσει ευκολότερα η ιδιωτικοποίησή της, η τριχοτόμησή της και τα σχέδια των «στρατηγικών επενδυτών» που θέλουν τον ορυκτό πλούτο της χώρας μας βορά στα μονοπώλια και τους μεγάλους πολυεθνικούς ομίλους. 

Αυτή είναι άλλωστε και η συνταγή της επιτυχίας. Το success story της ΕΕ και των κυβερνήσεων της χώρας διαχρονικά για να έρθει η πολυπόθητη ανάπτυξη που άλλοτε τη βαφτίζουν «δίκαιη» και άλλοτε «ανάπτυξη για όλους»! 

Έτσι, τόσο στη ΛΑΡΚΟ όπως κατήγγειλε προχθές το κλαδικό συνδικάτο του Μετάλλου της Φθιώτιδας, όσο και σε όλον γενικά τον κλάδο, στα πόστα μπορεί κανείς να βρει μάστορα χωρίς βοηθό και βοηθό χωρίς μάστορα, εργάτες και εργάτριες χωρίς τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας, εργαζόμενους λάστιχο που για δυο ώρες γίνονται μονταδόροι, τις επόμενες 3 γίνονται μηχανουργοί, ίσως για λίγο χειριστές γερανογέφυρας και αν χρειαστεί και κάτι λίγο από οξυγονοκολλητές. 

Η ασυδοσία των εργοδοτών οργιάζει. Το ΣΕΠΕ είναι συνειδητά υποστελεχωμένο σε σημείο που να καθίσταται ουσιαστικά ανύπαρκτο αλλά και η νομοθεσία για την υγιεινή και την ασφάλεια είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα τους. 

Δεν είναι τυχαίος ο αποχαρακτηρισμός μιας σειράς βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων τα προηγούμενα χρόνια μαζί φυσικά με τις ευνοϊκές ρυθμίσεις που ίσχυαν στα συνταξιοδοτικά και άλλα δικαιώματα των εργαζόμενων στις αντίστοιχες ειδικότητες. Ρυθμίσεις που επιδίωκαν να αντισταθμίσουν τη φθορά στην υγεία των εργαζομένων κατά την παραγωγική διαδικασία. 

Οι τραγικές ελλείψεις σε συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, η εντατικοποίηση της δουλειάς και το φαινόμενο ένας εργαζόμενος να καλύπτει περισσότερα από δύο και τρία πόστα ταυτόχρονα, συχνά χωρίς να γνωρίζει καλά τα μηχανήματα στα οποία δουλεύει είναι ο χρυσός κανόνας για να εξυπηρετείται η κερδοφορία των αφεντικών. 

Και αυτός και οι προηγούμενοι αναπτυξιακοί νόμοι είναι γεμάτοι δωράκια για το κεφάλαιο. Τσακίζουν τις ζωές μας! Οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, οι εργολαβικοί εργαζόμενοι, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, δεν μπορούν παρά να οδηγούν στο φαινόμενο μισοκαταρτισμένοι και ανειδίκευτοι εργάτες να περιφέρονται από κλάδο σε κλάδο, από εργοστάσιο σε εργοστάσιο προσπαθώντας να λειτουργήσουν μηχανήματα που λίγο προλαβαίνουν να μάθουν και που πολύ γρήγορα καλούνται να λειτουργήσουν αν θέλουν να έχουν μεροκάματο και την επόμενη μέρα. 

Οι επαγγελματικές ασθένειες πληθαίνουν και τα μη καταγεγραμμένα «ατυχήματα» , τα εργοδοτικά εγκλήματα που κάτω από τους εκβιασμούς της εργοδοσίας δε δηλώνονται ποτέ είναι κοινός τόπος. 

Είναι στο χέρι μας να σταματήσουμε αυτήν την κατάσταση. Να επιβάλουμε στην πράξη το δίκιο μας. Δίκιο που είναι βαρίδι στην πολυπόθητη ανάπτυξη και τους στρατηγικούς επενδυτές και γι αυτό θα το επιβάλουμε μόνο με την πάλη μας, τον αγώνα μας, την πύκνωση των γραμμών των συνδικάτων μας. 

Καλούμε τα πρωτοβάθμια σωματεία της Εύβοιας να καταδικάσουν το εργοδοτικό έγκλημα στη Λάρυμνα όχι μόνο εκδίδοντας ανακοινώσεις συμπαράστασης αλλά και οργανώνοντας την πάλη στους χώρους τους για : 

· ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, 

· μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, 

· συλλογικές συμβάσεις, 

· σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο, 8ωρο, 5νθήμερο 40ωρο 

· κοινωνική ασφάλιση αποκλειστικά δημόσια και καθολική 

· ουσιαστική πρόληψη επαγγελματικών κινδύνων, 

· υψηλού επιπέδου παροχές υγείας σε όλα τα επίπεδα για την εργατική τάξη και το λαό μας 

Όλοι στη σύσκεψη των πρωτοβάθμιων σωματείων τη Δευτέρα 11/11/2019 στις 19.00 στην αίθουσα γενικών συνελεύσεων του Εργατικού Κέντρου της Εύβοιας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...