Τρίτη 11 Ιουνίου 2019

ΟΑΕΔ: Χρηματοδοτεί 10.000 νέες δουλειές

Επιδοτούνται µε 8.000 έως 12.000 ευρώ τα επιχειρηµατικά σχέδια ανέργων 18-66 ετών - Νέο πρόγραµµα προώθησης της αυτοαπασχόλησης για 10.000 ανέργους 18-66 ετών µέσω της οικονοµικής ενίσχυσης επιχειρηµατικών πρωτοβουλιών βάζει σε τροχιά ο ΟΑΕΔ.

Μέσω του προγράµµατος, οι άνεργοι θα επιδοτούνται µε ποσά τα οποία θα φτάνουν έως και τα 12.000 ευρώ προκειµένου να υλοποιήσουν τα

επιχειρηµατικά τους σχέδια. 

Αναλυτικά, δικαιούχοι του νέου προγράµµατος θα είναι άνεργοι ηλικίας 18- 66 ετών, οι οποίοι έχουν ωφεληθεί από τη διαδικασία της εξατοµικευµένης προσέγγισης και θα προβούν σε έναρξη επιχειρηµατικής δραστηριότητας από την ηµεροµηνία δηµοσίευσης του προγράµµατος στην Εφηµερίδα της Κυβέρνησης και µετά. Δικαιούχοι επίσης είναι άνεργοι που είχαν προηγούµενη επιχειρηµατική δραστηριότητα και τη διέκοψαν έως τις 31/12/2011.


Οι δικαιούχοι εντάσσονται στο πρόγραµµα είτε ως ατοµικοί επιχειρηµατίες είτε ως µέλη ΟΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ και Συνεταιρισµού Εργαζοµένων. Η διάρκεια της επιχορήγησης είναι 12 µήνες και οι δικαιούχοι δεσµεύονται να διατηρήσουν την επιχείρησή τους για 3 µήνες µετά τη λήξη του προγράµµατος. Τα ποσά των επιχορηγήσεων καταβάλλονται σε 3 δόσεις και φτάνουν έως και τα 12.000 ευρώ.

Αναλυτικά:

Ως 12.000 ευρώ σε ατοµικούς επιχειρηµατίες ή µέλη εταιρειών µε ποσοστό στο εταιρικό κεφάλαιο πάνω από 51%.

Ως 9.000 σε µέλη εταιρειών που κατέχουν το 1/2 του εταιρικού κεφαλαίου.

Ως 8.000 ευρώ σε µέλη εταιρειών που κατέχουν το 1/3 του εταιρικού κεφαλαίου.

Η διαδικασία υπαγωγής στο πρόγραµµα έχει τρία στάδια:

Ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης υπαγωγής επιχειρηµατικού σχεδίου στον διαδικτυακό τόπο του OAEΔ www.oaed.gr

Αξιολόγηση των επιχειρηµατικών σχεδίων βάσει συγκεκριµένων κριτηρίων. Τα προς χρηµατοδότηση σχέδια αξιολογούνται κατά τακτά χρονικά διαστήµατα από Τριµελή Επιτροπή Αξιολόγησης. Αξιολογούνται πρώτον όσον αφορά την πληρότητα της υποβαλλόµενης αίτησης και δεύτερον τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του επιχειρηµατικού σχεδίου. Η βαθµολόγηση των κριτηρίων εξειδικεύεται στη ∆ηµόσια Πρόσκληση.

Υπαγωγή στο πρόγραµµα. Η αίτησηυπεύθυνη δήλωση-επιχειρηµατικό σχέδιο για υπαγωγή στο πρόγραµµα υποβάλλεται αποκλειστικά µε ηλεκτρονικό πρόγραµµα στην ειδική περιοχή διαδικτυακού τόπου του ΟΑΕ∆. Μετά την καταχώριση της αίτησης υπαγωγής στο πρόγραµµα, εµφανίζεται ο αριθµός πρωτοκόλλου και η ηµεροµηνία υποβολής της. Μετά την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης, η επιχείρηση θα πρέπει να είναι έτοιµη να ελεγχθεί από τους ελεγκτές του ΟΑΕ∆ και µετά τον θετικό έλεγχο πραγµατοποιείται η υπαγωγή στο πρόγραµµα. Το συγκεκριµένο πρόγραµµα σχεδιάστηκε για να προωθήσει τους ανέργους στην ανάληψη επιχειρηµατικής πρωτοβουλίας και να ενισχύσει την αυτοαπασχόληση.

«Μόνιµα ανοιχτό»

«Το πρόγραµµα για την προώθηση στην αυτοαπασχόληση, µέσω της οικονοµικής ενίσχυσης επιχειρηµατικών πρωτοβουλιών 10.000 ανέργων, ηλικίας 18 έως 66 ετών, θα προκηρυχτεί άµεσα. Φιλοδοξούµε να δώσει ανάσα και επαγγελµατική προοπτική σε ανέργους οι οποίοι επιθυµούν να δηµιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση, ενώ θα παραµείνει µόνιµα ανοιχτό» δηλώνει στο «Εθνος – Εργασία+» η διοικήτρια του ΟΑΕΔ, καθηγήτρια Μαρία Καραµεσίνη.

Οπως επισηµαίνει η ίδια: «Είναι το δεύτερο πρόγραµµα που σχεδιάζει και υλοποιεί ο ΟΑΕΔ από την αρχή της χρονιάς µε στόχο την προώθηση της αυτοαπασχόλησης και την ίδρυση επιχειρήσεων από ανέργους. Προηγήθηκε το πρόγραµµα της Δεύτερης Επιχειρηµατικής Ευκαιρίας, που έτυχε πολύ θετικής ανταπόκρισης από τον επιχειρηµατικό κόσµο. 

Να υπενθυµίσω ότι ο Οργανισµός έχει µεγάλη εµπειρία, από τη δεκαετία του 1980, στον σχεδιασµό και στην υλοποίηση τέτοιων προγραµµάτων, αλλά τα προηγούµενα χρόνια αντίστοιχα προγράµµατα υλοποιούνταν από το υπουργείο Ανάπτυξης και επιλέξαµε να µη βγάλουµε δικά µας παράλληλα µε εκείνα.

Τώρα όµως που η οικονοµία ανακάµπτει, ο Οργανισµός επιστρέφει δυναµικά στη στήριξη της αυτοαπασχόλησης και της επιχειρηµατικότητας.

Επιπρόσθετα µε τα δύο προαναφερθέντα προγράµµατα, τον Σεπτέµβριο θα ξεκινήσουµε το καινοτόµο πρόγραµµα της Νεανικής Επιχειρηµατικότητας, µε το οποίο ο ΟΑΕΔ, πέραν της επιχορήγησης, θα παρέχει σε άνεργους νέους υποστήριξη στην εκπόνηση επιχειρηµατικών σχεδίων µε καθοδήγηση από µέντορες, ώστε να ιδρύσουν βιώσιµες επιχειρήσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...