Σάββατο 20 Απριλίου 2019

Στο Αναπτυξιακό Συνέδριο που συνδιοργάνωσαν το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ο Δήμος Αιδηψού ο Σταμάτης Βαρδαρός

Στο Αναπτυξιακό Συνέδριο που συνδιοργάνωσαν το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ο Δήμος Αιδηψού παρευρέθη σήμερα ο Αν. Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, Σταμάτης Βαρδαρός.

Στην εισήγησή του, ο κ. Βαρδαρός σημείωσε την εξαιρετικά καλή συνεργασία του υπουργείου με τον Δήμο Αιδηψού και εστίασε στη δουλειά που γίνεται με στόχο την υγειονομική ενίσχυση της περιοχής, η οποία αποτελεί ταυτόχρονα τουριστικό προορισμό και σημείο υγειονομικού

ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η εδραίωση κλίματος υγειονομικής ασφάλειας στην περιοχή μπορεί να λειτουργήσει και ως προϋπόθεση για την τουριστική προσέλκυση. 

Παράλληλα, σημείωσε ότι έχει γίνει σημαντική προσπάθεια ώστε να αναβαθμιστούν υλικοτεχνικά οι υποδομές του Κέντρου Υγείας Ιστιαίας αλλά και να ενισχυθεί με υγειονομικό προσωπικό με την προκήρυξη 3 μόνιμων θέσεων γιατρών. Επιπλέον, ο κ. Βαρδαρός προσέθεσε ότι έχει δρομολογηθεί και ολοκληρώνεται η λειτουργία του τμήματος τεχνητού νεφρού. 

Αναφορικά με τα τοπικά περιφερειακά ιατρεία ο Αν. Γενικός Γραμματέας δήλωσε ότι δόθηκαν ειδικά κίνητρα στο προσωπικό για να τα στελεχώσουν. Σημαντικά βήματα έχουν γίνει και όσον αφορά τις διακομιδές του ΕΚΑΒ. 

Αυτές γίνονται ταχύτερα, καθώς τα περιστατικά πλέον διακομίζονται στο εγγύτερο νοσοκομείο Λαμίας, και όχι στο νοσοκομείο της Χαλκίδας. Η σύσταση σταθμού ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Ιστιαίας προσφέρει επιπλέον εχέγγυα για την ασφάλεια της υγείας των πολιτών της περιοχής. 

Στην υγειονομική ασφάλεια της περιοχής κατά τους καλοκαιρινούς μήνες συνέβαλε και η δραστηριότητα δύο μηχανών ταχείας ανταπόκρισης του ΕΚΑΒ, η δράση των οποίων εκμηδένισε τα ποσοστά πνιγμών που ήταν ιδιαίτερα υψηλά (κατά μέσο όρο 18 πνιγμοί τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο σύμφωνα με στοιχεία του ΕΚΑΒ και του Λιμενικού Σώματος). 

Σημαντική παρέμβαση, σύμφωνα με τον κ. Βαρδαρό, που θα ενισχύσει τις δυσπρόσιτες περιοχές, συνιστά η επικείμενη λειτουργία των Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ), οι οποίες θα είναι ευέλικτες και μετακινούμενες ομάδες υγειονομικών που θα προσεγγίζουν τις αγροτικές και ημιαστικές περιοχές με ασθενή υγειονομική κάλυψη. 

Συνιστούν επέκταση-συμπλήρωση των υφιστάμενων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας εκτός του αστικού ιστού και θα αποτελούνται από δέκα άτομα στην πλήρη σύνθεσή τους (Νοσηλευτές, Επισκέπτες Υγείας, Μαίες, Μικροβιολόγοι, Φυσικοθεραπευτές, Οδοντίατροι). 

Μία πρώτη συζήτηση με το Υπουργείο Παιδείας, και στο πλαίσιο λειτουργίας των πανεπιστημιακών κέντρων επαγγελματικής εκπαίδευσης, προωθεί τη δυνατότητα λειτουργίας διετούς προγράμματος απόκτησης ειδικότητας Ειδικού Υδροθεραπευτή-Λουτροθεραπευτή, παρέμβαση που θα υποστηρίξει τη λειτουργία των λουτρών στην περιοχή, και που θα οδηγήσει στη δημιουργία θέσεων εργασίας για πιστοποιημένους ειδικούς και εξειδικευμένους επαγγελματίες στον χώρο του ιαματικού τουρισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...