Σάββατο 20 Απριλίου 2019

Ομιλία Β.Αποστόλου στο 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού

Ομιλία του τ. Υπουργού και Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ευβοίας Βαγγέλη Αποστόλου, κατά την παρουσία του στο 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού με τίτλο «Δήμος Ιστιαίας – Αιδηψού 2029: Βιώσιμη Ανάπτυξη & Επιχειρηματικότητα – Αξιοποίηση Φυσικού Πλούτου», που πραγματοποιήθηκε στα Λουτρά Αιδηψού.

«Κυρίες και κύριοι σύνεδροι,


Μια τοπική αναπτυξιακή πρόταση, όπως είναι το ζητούμενο του Συνεδρίου σας, για να μπορεί να είναι τεκμηριωμένη και αποτελεσματική, πρέπει να στηρίζεται σε συγκεκριμένα πλεονεκτήματα, με χωρικές αναφορές και να λαμβάνει υπόψη τις δυνατότητες για τη χρηματοδότησή της. 

Η Εύβοια αποτελεί μια σμικρογραφία της Ελλάδας. 

Η Βόρεια Εύβοια είναι για μας η περιοχή που μπορούν να υπάρξουν στοχευμένες παρεμβάσεις. Σε αυτές θα αναφερθώ και πιστεύω να μη σας κουράσω. 

Είναι η περιοχή που το γεωγραφικό της ανάγλυφο και το φυσικό της περιβάλλον μπορούν να υπηρετήσουν τις δραστηριότητες εκείνες που δημιουργούν ευκαιρίες και ταυτόχρονα η χώρα μας έχει συγκριτικό πλεονέκτημα. Τέτοιες είναι ο τουρισμός, η γεωργία και ο αγροτοτουρισμός. 

Θα αναφέρω δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα, που συνδέονται με το φυσικό περιβάλλον: 

1. Αποτελεί πλεονέκτημα το ποσοστό δασοκάλυψης να ξεπερνά το 50% της περιοχής και μάλιστα με απόλυτο κυρίαρχο ένα είδος, τη χαλέπιο πεύκη, που μπορεί να καίγεται εύκολα, αλλά αναγεννάται πολύ ευκολότερα. 

Η προστασία του πρέπει να γίνει υπόθεση πρωτίστως των τοπικών κοινωνιών, όχι μόνο για περιβαλλοντικούς σκοπούς αλλά και για παραγωγικούς. 

Είναι θετικό ότι στη συζήτηση που γίνεται αυτές τις ημέρες δίνεται μεγαλύτερο βάρος στη πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, πράγμα που δημιουργεί προϋποθέσεις και για ανάλογη απασχόληση και στη περιοχή μας. 

Είναι επίσης θετικό ότι εμφανίζεται και μεγάλο ενδιαφέρον για τη ρητίνη ως πρώτη ύλη για βιομηχανική επεξεργασία και μάλιστα για μεγάλες ποσότητες και με τιμές που ξεπερνούν τη συνολική τιμή που απολαμβάνουν σήμερα οι ρητινοκαλλιεργητές που είναι κατά 80% επιδοτούμενη από κρατικούς πόρους. 

2. Αποτελεί πλεονέκτημα η έντονη εναλλαγή του τοπίου (βουνού και θάλασσας) και το μεγάλο μήκος ακτών σε σχέση με την επιφάνεια εφαρμογής της τοπικής μας πρότασης και μάλιστα με γρήγορη εναλλαγή τοπίου (λιγότερο από 30 λεπτά ανάμεσα στις ακτές του Αιγαίου και του Ευβοϊκού κόλπου). 

Αυτή η ποικιλία των φυσικών πόρων μπορεί να αναδείξει πολλές εναλλακτικές μορφές τουρισμού στην περιοχή. 

Σίγουρα η ναυαρχίδα της περιοχής είναι οι ιαματικές πηγές της Αιδηψού (από τις πρώτες θεσμοθετημένες στην Ελλάδα) αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα . 

Χρειάζεται περαιτέρω ενίσχυση της θέσης και του ρόλου τους με στόχο την άρση της «μονοκαλλιέργειας» των επιδοτούμενων ιαματικών λουτρών, προς ένα μοντέλο δημιουργίας ενός ιαματικού πόλου για την παροχή υψηλής ποιότητας καλλωπιστικού και θεραπευτικού τουρισμού, αλλά και σύνδεσής του με άλλες μορφές τουρισμού 

Γι αυτό πρέπει να αναδείξουμε ιδιαιτερότητες που μπορούν να λειτουργούν συμπληρωματικά στις κλασικές μορφές του τουρισμού, όπως είναι οι φυσιολατρικές επισκέψεις για παράδειγμα στο απολιθωμένο δάσος Κερασιάς και στο δασικό χωριό των Παπάδων ή οι θρησκευτικές στα Ήλια , στη μονή Γαλατάκη και άλλες. 

Πάνω από όλα όμως έχουμε πλεονέκτημα με τον αγροτουρισμό. 

Είναι μια ειδική μορφή τουρισμού υπαίθρου, που παρέχει υπηρεσίες υποδοχής και φιλοξενίας ή και εστίασης σε χώρους λειτουργικά ενοποιημένους με εκμεταλλεύσεις, που σχετίζονται με την αγροτική παραγωγή, αλλά και με την προστασία του περιβάλλοντος. 

Ακούμε πολύ συχνά τους όρους οινικός τουρισμός, γαστρονομικός τουρισμός και άλλες μορφές που συνδέονται, όχι µόνο µε τις διατροφικές συνήθειες του Έλληνα, αλλά και µε τη λαϊκή παράδοση και την πολιτιστική του κληρονομιά. 

Μια καινούρια μορφή ειδικού τουρισμού στην ύπαιθρο είναι και τα πολυλειτουργικά αγροκτήματα, που συνδέουν βιωματικά τη διαμονή με την ελληνική ύπαιθρο, με τον τρόπο λειτουργίας της ελληνικής αγροτικής οικογένειας. 

Μπορούμε λοιπόν συμπληρωματικά να προσφέρουμε κι αυτές τις μορφές τουρισμού, που πρόσφατα θεσμοθετήθηκαν για να μπορούν να χρηματοδοτούνται. 

Η αναπτυξιακή προτεραιότητα που πρέπει να μπει για την περιοχή μας είναι η καθιέρωσή της, ως ένας ιδιαίτερης αξίας τόπος με δύο κεντρικούς στόχους στη στρατηγική του, την ενίσχυση της ταυτότητας της περιοχής και την τόνωση της τοπικής επιχειρηματικότητας. 

Στην περιοχή μας υπάρχουν κλάδοι και προϊόντα (και στον πρωτογενή και στον δευτερογενή τομέα) που παρουσιάζουν μια αυξημένη βαρύτητα στη λειτουργία της οικονομίας σε επίπεδο μικρο-περιοχών καθώς και κλάδοι ή προϊόντα με σημαίνουσα βαρύτητα ή με σημαντικές προοπτικές. 

Οι κλάδοι ή τα προϊόντα αυτά είναι: 

1. Ο κλάδος της παραγωγής ξηρών σύκων. Στην περιοχή μας και πιο συγκεκριμένα στο Δήμο Ιστιαίας- Αιδηψού συγκεντρώνεται το σύνολο της παραγωγής του ΠΟΠ Ξηρού Σύκου Ταξιάρχη. Η στήριξη και η ανάδειξη της συγκεκριμένης δραστηριότητας είναι εξαιρετικά σημαντική για την οικονομία της μικρο-περιοχής, καθώς συμβάλλει στη δημιουργία σημαντικού εισοδήματος για τους παραγωγούς. 

2. Ο κλάδος της παραγωγής ελαιοκομικών προϊόντων. Αναγνωρίζεται ως ιδιαίτερης σημασίας για τη συνοχή της οικονομίας της Βόρειας Εύβοιας όχι μόνο για το γεγονός ότι καλύπτει μεγάλο τμήμα της καλλιεργούμενης έκτασης της περιοχής, αλλά κυρίως γιατί συνεισφέρει συμπληρωματικό εισόδημα σε μεγάλο αριθμό κατοίκων της περιοχής. Κρίνεται αναγκαία η στήριξη του κυρίως προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού των ελαιοτριβείων, της τυποποίησης των ελαιοκομικών προϊόντων. 

3. Ο κλάδος της αιγοπροβατοτροφίας, με πολύπλευρη συνεισφορά σε προϊόντα υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας (κρέας, γάλα, γιαούρτη, τυρί κ.λπ.). Όλα δείχνουν την κρισιμότητα της συμμετοχής του κλάδου στην αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής, αλλά και την ανάγκη επενδύσεων που θα στηρίξουν τις τεράστιες δυνατότητές του. Δυστυχώς δεν μπορούμε να βρούμε το φορέα που θα ιδρύσει τη πιο απαραίτητη επένδυση, ένα σφαγείο, παρότι είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότησή του. 

4. Άλλοι κλάδοι με σημαντικές προοπτικές. Είναι της ποτοποιίας (οινοποιία & αποσταγματοποιία), η παρασκευή προϊόντων από μέλι, από αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, αλλά και η καλλιέργεια αυτών. 

5. Ο κλάδος της δασοκομίας και δασικών προϊόντων. Τον ανέφερα ήδη. 

6. Ο κλάδος της αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών. Έχουμε μια σημαντική συγκέντρωση αλιευτικών σκαφών και μονάδων πάχυνσης ιχθυοκαλλιεργειών. 

Ποια εργαλεία έχουμε εμείς ως χώρα για να στηρίξουμε αυτή τη προσπάθεια; Το ΠΔΕ, το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Ιδιαίτερα για τους πόρους της ΚΑΠ που ξεπερνούν κάθε χρόνο τα 2,8 δις, αυτό που πρωτίστως ενδιαφέρει τους αγρότες είναι η έγκαιρη και πλήρης απορρόφησή τους. Τα έχουμε καταφέρει. 

Κι επειδή μιλάμε για επενδύσεις σας γνωρίζω ότι όλη την περίοδο της κρίσης ο αγροτικός χώρος είχε ως μοναδικούς πόρους τους κοινοτικούς. Ο κρατικός προϋπολογισμός συμμετείχε μόνο για την αναγκαία απορρόφηση αυτών των πόρων. Και πάραυτα κρατήθηκε όρθιος. 

Επιτρέψτε μου μια μικρή αναφορά στο ΠΑΑ. Προσωπικά είχα την τύχη να κάνω πράξη ως Υπουργός την αποκέντρωση με Αυτοδιοίκηση με την εκχώρηση του 37,4 % των πόρων του, δηλαδή 1,7 δις ευρώ. 

Τα μέτρα με τη μεγαλύτερη χρηματοδοτική βαρύτητα που έχουν εκχωρηθεί στις Περιφέρειες είναι τα επενδυτικά και συγκεκριμένα οι Νέοι Γεωργοί, τα Σχέδια Βελτίωσης, η Μεταποίηση για επενδύσεις έως 600χιλ € και το LEADER. 

Για το LEADER της Βόρειας, αλλά και της Κεντρικής Εύβοιας που διαχειρίζεται η αντίστοιχη Αναπτυξιακή ο προϋπολογισμός του είναι συνολικά περί τα 12 εκατ. ευρώ και αφορά πολλές από τις δράσεις που προανέφερα. 

Η πρόσκληση των ιδιωτικών έργων έχει αποσταλεί στην Ειδική Υπηρεσία Κρατικών Ενισχύσεων για έγκριση, το Υπουργείο Οικονομικών 20 ημέρες μετά την έγκριση θα ανοίξει το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων, ενώ παράλληλα η Αναπτυξιακή θα βγάλει τη πρόσκληση, ώστε ο κάθε Βορειοευβοιώτης να μπορεί να κάνει αίτηση στο ανάλογο υπομέτρο του Προγράμματος LEADER. 

Έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα αιτήματα για 63 έργα συνολικού προϋπολογισμού 7,5 εκατ. 

Σας ζητώ συγνώμη αν σας κούρασα. Δεν αναφέρθηκα στα έργα υποδομής που πρέπει να υπάρξουν για να μπορεί να στηριχθεί η εσωστρεφής λειτουργία της ανάπτυξης που προτείνουμε. 

Υπάρχει, για παράδειγμα άμεση ανάγκη να ολοκληρωθεί η διαπλάτυνση του οδικού άξονα Καστέλας-Στροφυλιάς και να πάψει ο δρόμος Λίμνης -Αιδηψού να αποτελεί για τον οδηγό προσωπική ευθύνη η διέλευσή του. Αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος της περιφέρειας σε πολλά έργα. 

Εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα να αποδεχτώ ότι όλα αυτά τα έργα έγιναν επί θητείας της σημερινής περιφερειακής αρχής. 

Όμως στη θητεία της κυβερνούσε και κυβερνά η σημερινή Κυβέρνηση .Είναι αυτή που εξασφάλισε τις χρηματοδοτήσεις αυτών των έργων. Και μάλιστα σε μια περίοδο σκληρών μνημονιακών υποχρεώσεων. 

Κάναμε πολλά για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση. Στόχος μας τώρα είναι να την οδηγήσουμε στην ανάπτυξη, στην παραγωγική ανασυγκρότηση με βασικότερα εργαλεία τον αγροτικό και το τουριστικό τομέα. 

Ιδιαίτερα για τον αγροτικό χώρο πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι όσες προσπάθειες και να καταβάλουμε για τη διασφάλιση και σωστή χρήση των πόρων του, αν δεν τον υπηρετήσουμε μέσα από συνεργατικά σχήματα, δεν θα μπορέσουμε να υπερασπιστούμε το συγκριτικό πλεονέκτημα της ποιότητας των προϊόντων μας. 

Ελπίζω πως η βοήθεια που θα προσφέρει το συνέδριό σας θα είναι σημαντική για όλους μας και πάνω από όλα για την αγαπημένη μας Βόρεια Εύβοια. 

Καλή επιτυχία στις εργασίες σας.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...