Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019

Ομιλία Τάσου Πρατσόλη στην Ολομέλεια

Ομιλία του βουλευτή Εύβοιας ΣΥΡΙΖΑ Αναστάσιου (Τάσου) Πρατσόλη στην Ολομέλεια για το νομοσχέδιο του Υπ. Εσωτερικών που αφορά την ισότητα, την ιθαγένεια και λοιπές διατάξεις σχετικές με τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων, πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας-Ρυθμίσεις για την απονομή Ιθαγένειας-Διατάξεις σχετικές με τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση-Λοιπές
διατάξεις αρμοδιότητας ΥΠΕΣ. 


Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε, Κυρίες και Κύριοι Υπουργοί, Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές, 

Είχα σκοπό να ξεκινήσω αλλιώς την ομιλία μου, αλλά με αφορμή αυτού που είπε η κ. Βούλτεψη σχετικά με τον τουρισμό, μιας και έψαξα παντού και δεν βρήκα τα τελικά αποτελέσματα, αλλά βρήκα κάποια στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Ότι στο 9μηνο είχαμε μια αύξηση 10,3% στην τουριστική κίνηση και με αναγωγή στα έσοδα είχαμε 19,2%, εκ των οποίων τα 17,1 είναι από τον εισερχόμενο τουρισμό και τα 2,1 από τους Έλληνες τουρίστες. Είχαμε αύξηση εσόδων στα ξενοδοχεία κατά 12% και 31,4% αύξηση εσόδων στους αρχαιολογικούς χώρους. Αυτά λοιπόν γιατί τελικά η ΝΔ έχει κάνει τα fake news, πολιτικό της διακύβευμα. Αυτό δυστυχώς φαίνεται. 

Βρισκόμαστε εδώ σήμερα για να συζητήσουμε για το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΣ. Ένα νομοσχέδιο που κατ’ άλλους λέγεται ότι έχει 3 διαφορετικά μέρη. Εγώ θα έλεγα ότι ο πυρήνας αυτού του νομοσχεδίου έχει 3 διαχρονικές αξίες: δημοκρατία, ισότητα, ανθρώπινα δικαιώματα. 

Βλέπουμε εδώ μια βαθιά καινοτόμα προσπάθεια του ΥΠΕΣ που έχει ως στόχο την εξάλειψη των διακρίσεων με βάση το φύλο και την κατοχύρωση της ισότητας και της ίσης μεταχείρισης, ρυθμίζοντας θέματα που αφορούν την ενίσχυση της εκπροσώπησης των γυναικών στην βουλή και στα όργανα της ΤΑ, την πρόβλεψη για τη λειτουργία Συμβουλευτικών Κέντρων γυναικών σε όλη την χώρα, αλλά και τη λειτουργία ξενώνων φιλοξενίας γυναικών – θυμάτων της έμφυλης βίας. 

Όσον αφορά το 40% ποσόστωση, και για να το επαναλάβω για μια ακόμη φορά, δεν είναι ποσόστωση γυναικών, είναι ποσόστωση φύλου, πρέπει αυτό να το καταλάβουμε. Θα έλεγα πως είναι ένα σημαντικό βήμα για ίση συμμετοχή στα κοινά. Θεσμοθετήθηκε αρχικά στον Κλεισθένη Ι για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τώρα ήρθε η σειρά των βουλευτικών εκλογών. 

Απλώς θα ήθελα να συμπληρώσω ότι πέρα από τις πρωτοποριακές ρυθμίσεις που εισάγει το νομοσχέδιο, απαιτείται ένας διαρκής αγώνας όχι μόνο των γυναικών αλλά της κοινωνίας όλης για την πλήρη και έμπρακτη κατοχύρωση της ισότητας, για να σταματήσουν επιτέλους οι έμφυλες ανισότητες, οι διακρίσεις, η ανισότητα ευκαιριών, οι αποκλεισμοί, που δυστυχώς για ορισμένους θεωρούνται δεδομένα. 

Τώρα, σε ό,τι αφορά στην απόδοση ιθαγένειας, προβλέπεται η αναμόρφωση του τεστ πολιτογράφησης, απλοποιείται η διαδικασία αυτή για ομογενείς από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, ενώ ταυτόχρονα επιχειρείται να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των ανιθαγενών Ρομά, ένα ζήτημα με μακρά ιστορική παρουσία στη χώρα μας. 

Ας μην ξεχνάμε πως τα ανθρώπινα δικαιώματα, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι εδώ και δεκαετίες, έχουν υπάρξει αντικείμενο ποικίλων επιθέσεων και αμφισβητήσεων, προστατεύονται μόνο μέσα σε μια δημοκρατική πολιτεία και άρα είναι χρέος μας να μεριμνούμε συνεχώς γι’ αυτά. 

Ακούγοντας σήμερα τον εισηγητή αλλά και τους άλλους ομιλητές της Χρυσής Αυγής, πρέπει να όλοι να προβληματιστούμε σχετικά με το μίσος που εκπέμπουν για οτιδήποτε διαφορετικό. 

Όπως αναφέρθηκε και πριν η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος ότι Έλληνας γεννιέσαι και πολλά άλλα που αυτά θυμίζουν πάρα πολύ το μανιφέστο του μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας. Ας παραδειγματισούμε όλοι εδώ μέσα σχετικά με αυτή την ιστορία. 

Θα ήθελα να περάσουμε όμως και στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που αφορούν την ΤΑ και συγκεκριμένα τις αλλαγές του νόμου του Κλεισθενή. 

Ο Κλεισθένης, η εμβληματική αυτή μεταρρύθμιση, είναι πλέον νόμος του Κράτους, δίνοντας την δυνατότητα στην ΤΑ να κάνει ένα μεγάλο άνοιγμα στην κοινωνία μέσω της εμβάθυνσης της δημοκρατίας και της διευρυμένης συμμετοχής. 

Να υπενθυμίσουμε, ότι με τον Κλεισθένη η αυτοδιοίκηση βγαίνει με περισσότερα εργαλεία για να ασκήσει πολιτική. Η καθιέρωση της απλής αναλογικής, των δημοψηφισμάτων και άλλων παρεμβάσεων, δίνει ώθηση στην ΤΑ. 

Και αυτό φαίνεται από τις μέχρι τώρα υποψηφιότητες στους Δήμους και στις περιφέρειες, ότι απελευθερώνει δυνάμεις με κύριο χαρακτηριστικό την συμμετοχή πολιτών στην εκλογική διαδικασία. 

Μέσω του Κλεισθένη η αυτοδιοίκηση έχει την δυνατότητα να αξιοποιήσει όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, αφού η κυβέρνηση κινήθηκε αποφασιστικά προς την κατεύθυνση ενίσχυσης των δήμων τόσο με την ενεργοποίηση των κονδυλίων, όσο και με την εξεύρεση νέων εργαλείων χρηματοδότησης. 

Τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ για τις υποδομές και τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας για την υποστήριξη των ΟΤΑ με επιπλέον προσωπικό και η αύξηση των πόρων του ΠΔΕ, θα βελτιώσουν την εικόνα των ΟΤΑ. 

Κατευθύνθηκαν συνολικά 2,1 δις € από Φιλόδημο στον α’ βαθμό, ποσό που η ΤΑ δεν έχει ξαναδεί ποτέ, ενώ υλοποιούνται έργα και παρεμβάσεις ενίσχυσης της τοπικής επιχειρηματικότητας που έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί εδώ και δεκαετίες. 

Υπάρχουν δήμοι στην χώρα σήμερα που έχουν εισπράξει ποσά έως και 70% των κεντρικών αυτοτελών πόρων τους. 

Ύστερα από συνεργασία και διάλογο των αρμόδιων φορέων, έχουμε στα χέρια μας δύο, ιδιαίτερα σημαντικές, βελτιώσεις αυτού του νόμου. Και έχει σημασία να το πούμε αυτό, γιατί στην διαδικασία συζήτησης στην επιτροπή με τους φορείς είδαμε να συμφωνούν σε όλα τα μέρη του νομοσχεδίου σχεδόν όλοι οι φορείς. 

· Η πρώτη αφορά την αλλαγή του τρόπου εκλογής του προέδρου των κοινοτήτων η οποία θα γίνεται πλέον ανάμεσα στους 2 πρώτους σε ψήφους, υποψήφιους, των 2 πρώτων συνδυασμών. 

· Η δεύτερη αφορά τον αριθμό των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων, ο οποίος πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσος με τον αριθμό των εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας με δυνατότητα προσαύξησης έως και 50%. 

Η κυβέρνηση για άλλη μια φορά κατηγορήθηκε ότι αλλάζει τους νόμους λίγο πριν τις εκλογές. Αν η κυβέρνηση δεν είχε προχωρήσει σε αυτές τις βελτιώσεις, που ήταν θέση των δύο κορυφαίων αυτοδιοικητικών οργάνων (ΚΕΔΕ – ΕΝΠΕ) πάλι δεν θα κατηγορούταν ότι δεν ενστερνίζεται τα αιτήματα των φορέων; 

Τελικά το μεμπτό ποιο είναι; Αφού σε όποια ενέργεια κι αν είχαμε προβεί, το αποτέλεσμα θα ήταν το ίδιο, εφόσον η αξιωματική αντιπολίτευση εδώ και καιρό στερείται σοβαρού επιχειρήματος και κατηγορεί την κυβέρνηση για κάθε θετική μεταρρύθμιση εφευρίσκοντας τρόπους να την αναγάγει σε αρνητική. 

Ακούγοντας την κριτική για τον Κλεισθένη, από τη ΝΔ, αναρωτιέται κανείς αν αναφέρεται στην Ελλάδα και αν τα τόσα χρόνια που κυβερνούσε είχε την παραμικρή αίσθηση του τι έχει κάνει. Σίγουρα δεν έχει κάνει καμία μεταρρύθμιση στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Σήμερα δηλώνει πως η απλή αναλογική θα φέρει κακοδιαχείρηση, αλλά ξεχνάει τα φαινόμενα διαπλοκής επί των ημερών της. 

Κυρίαρχο θέμα του τρίτου μέρους του νομοσχεδίου είναι η επίλυση εκκρεμοτήτων, προς όφελος των εργαζομένων της ΤΑ όπως η προκήρυξη 3Κ/2018 για 8.166 θέσεις στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων, που εκκρεμεί η έκδοση οριστικών πινάκων, και εξαιρούνται από την αναστολή των προσλήψεων στους δήμους λόγω εκλογών. Θεωρούμε ότι αυτό είναι αναγκαίο, ηθικό και απαραίτητο για τους ΟΤΑ και για το λόγο αυτό έχουν υπερθεματίσει και η ΚΕΔΕ και η ΕΝΠΕ παρά τις αμφιταλαντεύσεις κάποιων για λόγους «κομματικής πειθαρχίας». 

Δίνεται η δυνατότητα σε σχολικούς φύλακες που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα το 2013 την μόνη μεταρρύθμιση επί υπουργίας του σημερινού αρχηγού της ΝΔ κ. Μητσοτάκη, να επιστρέψουν στους Δήμους που εργάζονταν πριν την διαθεσιμότητα και φυσικά σε άλλες παρεμβάσεις που λόγω χρόνου δεν μπορούν να αναλυθούν. 

Διαμαρτύρεται τώρα τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ για κατά τα άλλα νόμιμες προσλήψεις, ξεχνούν φαίνεται το όργιο των ρουσφετολογικών τους προσλήψεων που γινόταν παραμονές βουλευτικών και δημοτικών εκλογών. Αυτά, σίγουρα ο λαός δεν έχει μνήμα χρυσόψαρου και τα θυμάται πάρα πολύ καλά. 

Πιστεύω λοιπόν ότι η ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου είναι μια προοδευτική Δημοκρατική κατάκτησή της κοινωνίας μας για τα θέματα της ισότητας και της ιθαγένειας και αποτελεί επίσης έμπρακτη απόδειξη της βούλησης αυτής της κυβέρνησης για μια ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση. 

Ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...