Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018

Επιστολή στην Περιφερεια για τη μεταφορά του τμήματος ανθρωπιστικών σπουδών της Γ΄Λυκείου Μαντουδίου στο Λύκειο Λίμνης

Επιστολή της Λαϊκής Συσπείρωσης στον Περιφερειάρχη κ. Μπακογιάννη τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Εύβοιας κ. Σπανό σχετικά με τη μεταφορά του τμήματος ανθρωπιστικών σπουδών της Γ΄ Λυκείου Μαντουδίου στο Λύκειο Λίμνης.

Γονείς και μαθητές του Λυκείου Μαντουδίου βρίσκονται σε αναστάτωση μετά την απόφαση της κατάργησης του τμήματος ανθρωπιστικών σπουδών της Γ΄ Λυκείου του σχολείου –λόγω ελλιπούς αριθμού εγγεγραμμένων- και τη μετακίνηση των μαθητών στο
Λύκειο Λίμνης.

Επισημαίνουμε ότι η απόφαση αυτή γνωστοποιήθηκε στους γονείς και τους μαθητές με την έναρξη της σχολικής χρονιά και φυσικά δημιουργεί τεράστια προβλήματα στους μαθητές και τις οικογένειές τους.

Οι δύο μαθήτριες πρέπει να απομακρυνθούν από το οικείο περιβάλλον του σχολείου τους και να μετακινούνται καθημερινά περίπου 50 χλμ σε μια περίοδο μάλιστα που και ο χρόνος τους είναι πολύτιμος αλλά και η ψυχολογία τους παίζει σημαντικό ρόλο . 


Από μια τέτοια απόφαση τίποτα θετικό δεν μπορεί να προκύψει. Μόνο φραγμούς στη μόρφωση μπορεί να βάλει. Αποκαλύπτεται ότι ο τρόπος που αντιμετωπίζει το κράτος και οι υπηρεσίες του τα παιδιά μας είναι σαν "αντικείμενα" που μπορεί να τα πηγαινοφέρνει από το Μαντούδι στη Λίμνη, σα να είναι το πιο απλό πράγμα. 

Η αλήθεια είναι ότι η παύση του ολιγομελούς τμήματος γίνεται στη λογική προαποφασισμένων μέτρων και περικοπών, της περιστολής των δαπανών που αφορούν μισθοδοσίες στην Παιδεία, του "κόφτη" στις προσλήψεις αναπληρωτών, της αξιολόγησης δομών στο εκπαιδευτικό σύστημα, που έχουν ως συνέπεια την καρατόμηση τμημάτων. 

Αυτή η ενέργεια του υπουργείου Παιδείας είναι ξεκάθαρο, πως εντάσσεται στη λογική των συγχωνεύσεων, που αποσκοπούν στην οικονομία προσωπικού και ταυτόχρονα υποτιμούν τη μόρφωση των παιδιών στην κατεύθυνση που προσανατολί­ζονται και επιλέγουν. 

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όπως άλλωστε και οι προηγούμενες, επιδιώκει με την περικοπή των δαπανών για την Παιδεία να μειώσει τις θέσεις των εκπαιδευτικών, συγχωνεύοντας σχολεία και καταργώντας ειδικότητες. 

Το δήθεν επιχείρημα ότι από το κλείσιμο και την αναγκαστική μεταφορά των μαθητών σε άλλο σχολείο θα επιβαρυνθεί το Δημόσιο ως κόστος μεταφοράς, είναι εκ του πονηρού. Όσοι το επικαλούνται, αποδέχονται τη λογική τους "κόστους - οφέλους" στην εκπαίδευση, ενώ το θέμα είναι ότι η Παιδεία και η εκπαίδευση δεν είναι εμπόρευμα. Το κύριο ζήτημα είναι οι μορφωτικές ανάγκες των παιδιών μας και η ισότιμη συμμετοχή τους στις πανελλήνιες εξετάσεις και για αυτό δεν μιλάει κανένας. 

Καλούμε την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, τον κ. Περιφερειάρχη και τον κ. Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Εύβοιας να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε: 

ü Να παρθεί πίσω η απαράδεκτη απόφαση. 

ü Τα τμήματα και οι κατευθύνσεις να διαμορφώνονται με βάση τις μορφωτικές ανάγκες των παιδιών μας και όχι με βάση τις αναδιαρθρώσεις και την περικοπή δαπανών. 

ü Να λειτουργήσουν όλα τα τμήματα με πλήρη στελέχωση. 

Καλούμε μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς να παλέψουμε: 

· Για αποκλειστικά δημόσια προσχολική αγωγή, που θα καλύπτει όλες τις εργατικές- λαϊκές οικογένειες. 

· Για ενιαίο 12χρονο , αποκλειστικά δημόσιο σχολείο, καλά οργανωμένο με ολιγομελείς τάξεις και επαρκές αριθμό καλά καταρτισμένων εκπαιδευτικών. 

· Για ενιαία ανώτατη εκπαίδευση με αποκλειστικά δημόσιο χαρακτήρα 


ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ 
ΣΟΦΙΑ ΝΤΟΥΡΟΥ 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...