Σάββατο 18 Αυγούστου 2018

Έρχεται το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ

Τις επόμενες μέρες αναρτώνται τα εκκαθαριστικά, από το τέλος Σεπτεμβρίου ως το τέλος Ιανουαρίου του 2019 η εξόφληση του φόρου σε 5 ισόποσες δόσεις

Από τις παραλίες στην παγίδα του ΕΝΦΙΑ θα περάσουν στο τέλος του μήνα 6,4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τα εκκαθαριστικά του φόρου των ακινήτων. Ένα εκατομμύριο από αυτούς, κυρίως ιδιοκτήτες ακινήτων σε
λαϊκές γειτονιές θα πληρώσουν από 12 ευρώ ως και πάνω από 200 ευρώ περισσότερα από πέρυσι. 


Για 737.709 ιδιοκτήτες ή το 12% του συνόλου θα υπάρξει αύξηση από 1 έως 50 ευρώ (12 ευρώ κατά μέσο όρο) στο ποσό του ΕΝΦΙΑ για φέτος. Αύξηση από 50 έως 200 ευρώ θα δουν 160.001 φυσικά πρόσωπα ενώ 48.961 φορολογούμενοι θα δουν στα εκκαθαριστικά τους αύξηση πάνω από 200 ευρώ. 

Θα υπάρξουν όμως και μειώσεις οι οποίες θα αφορούν 1.470.962 ιδιοκτήτες ή το 23% των φυσικών προσώπων. Αφορούν κυρίως ακίνητα σε πολύ ακριβές αστικές περιοχές της χώρας (π.χ. Α' ζώνη Εκάλης, Πανόραμα Θεσσαλονίκης) αλλά και ιδιοκτήτες στη Βόρεια Ελλάδα όπου υποφέρει δημοσκοπικά η κυβέρνηση.

Καμία αλλαγή δεν θα παρατηρήσουν στο ποσό του ΕΝΦΙΑ για 3.995.181 φυσικά πρόσωπα ή το 62% του συνόλου. 

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που κάνουν φοροτεχνικοί, φουσκωμένος θα είναι ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ σε γειτονιές της Αθήνας όπως στο Περιστέρι, στην Καλλιθέα και στον Άγιο Δημήτριο αλλά και σε περιοχές της Αττικής όπως η Κερατέα και η Λούτσα. Αυξήσεις θα δουν όμως και όσοι διαθέτουν ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ και ακριβά ακίνητά σε τουριστικές και παραθαλάσσιες περιοχές.

Ο ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί φέτος σε πέντε ισόποσες μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία τον Ιανουάριο του 2019. 

Τα φουσκωμένα εκκαθαριστικά προέκυψαν μετά την τελευταία διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης και στην εναρμόνιση εμπορικών και αντικειμενικών που συμφώνησαν κυβέρνηση και τρόικα. Κάποιοι (οι πλέον ευάλωτοι) θα πληρώσουν περισσότερο και κάποιοι λιγότερα. 

Οι αυξήσεις θα συνεχιστούν καθώς στην Έκθεση Συμμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιοποιήθηκε τον Ιούνιο προαναγγέλλονται νέες αυξήσεις σε δύο δόσεις, το 2019 και το 2020, στο πλαίσιο της μετα-μνημονιακής εποπτείας. 

Η κυβέρνηση μέσω του ΕΝΦΙΑ θα «απορροφήσει» και τις επιστροφές φόρου καθώς σχεδιάζονται μαζικοί συμψηφισμοί με βεβαιωμένες ή ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις. Στο διάστημα Ιανουαρίου - Ιουλίου τα στοιχεία του προϋπολογισμού έδειξαν υστέρηση 333 εκατ. ευρώ στις επιστροφές φόρου και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία η ΑΑΔΕ αναμένεται να προβεί σε μαζικούς συμψηφισμούς οφειλών ακόμα και πριν καταστούν ληξιπρόθεσμες με τις επιστροφές φόρων που αναμένουν οι φορολογούμενοι. 

Τα ποσά επιστροφών φόρου τα οποία δικαιούνται οι φορολογούμενοι επιτρέπεται βάσει νόμου να συμψηφίζονται αυτεπαγγέλτως ακόμη και με μη ληξιπρόθεσμες οφειλές τους. Πιο απλά και με φόρους όπως ο ΕΝΦΙΑ οι οποίοι έχουν βεβαιωθεί στο ΑΦΜ του φορολογούμενου αλλά η προθεσμία πληρωμής τους δεν έχει λήξει.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...