Τετάρτη 8 Αυγούστου 2018

Ο.Μ ΣΥΡΙΖΑ Κύμης - Αλιβερίου: Ανεξέλεγκτοι χώροι εναπόθεσης απορριμάτων

Οι προκλήσεις που παρουσιάζονται από την κλιματική αλλαγή έχουν οδηγήσει την Ευρώπη συνολικά και τον πλανήτη γενικότερα να περνά ένα από τα πιο έντονα κύματα καύσωνα που συνδυαζόμενα με ακραία καιρικά φαινόμενα έχει οδηγήσει στο ξέσπασμα φονικών πυρκαγιών, αλλά και καταστροφικών πλημμυρών.

Το φαινόμενο το βιώσαμε πρόσφατα στην χώρα μας και έχουμε βρεθεί να θρηνούμε πολλούς νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες μετά την φονική πυρκαγιά που έπληξε κυρίως το Μάτι Αττικής.

Όμως για την τραγωδία που έπληξε την Αττική πέρα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη και κατά συνέπεια στην αντιμετώπιση από την Πολιτική 

Προστασία της πυρκαγιάς εξίσου σημαντικό ρόλο έπαιξαν ο χωροταξικός σχεδιασμός της περιοχής αλλά και οι πράξεις και κυρίως οι παραλείψεις από πλευράς τοπικής αυτοδιοίκησης στον καθαρισμό της περιοχής από καύσιμη ύλη ,στην διάθεση υδροφόρων ,δεξαμενών νερού και σύνδεσης πυροσβεστικών κρουνών με το δίκτυο ύδρευσης από ότι προκύπτει από μαρτυρίες.

Η τοπική αυτοδιοίκηση παίζει καθοριστικό ρόλο στην πολιτική προστασία και πρέπει να φροντίζει να έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και κυρίως να φροντίζει για την πρόληψη τους. 

Και είναι σημαντικό να μην υπάρχουν χώροι( στα όρια του δήμου) που να μπορεί να ξεσπάσει μια πυρκαγιά και να εξαπλωθεί στον αστικό και περιαστικό ιστό. 

Oι ΧΑΔΑ και οι χώροι εναπόθεσης απορριμμάτων αποτελούν συχνά εστίες εκδήλωσης πυρκαγιάς όπως γνωρίζουμε και από το πρόσφατο παρελθόν.

Στον δικό μας δήμο αυτή την στιγμή υπάρχουν δυο χώροι εναπόθεσης απορριμμάτων , ένας στο Αλιβέρι ,δίπλα στον πρώην ΧΑΔΑ , και ένας στην Κύμη ,σε ανοιχτό χώρο, που δεν είναι αδειοδοτημένοι και δεν πληρούν καμία από τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος .

Τα σκουπίδια μπορεί να βρίσκονται εκεί 2 και 3 και όσες μέρες μέχρι να μεταφορτωθούν και να μεταφερθούν στους ΧΥΤΑ χωρίς να εφαρμόζονται μέτρα πρόληψης πυρκαγιάς όπως στους παλιούς ΧΑΔΑ . 

Αναγνωρίζουμε ότι η υπήρχε απόφαση για το κλείσιμο των πρώην ΧΑΔΑ και αντίστοιχη χρηματοδότηση και άρα έπρεπε να κλείσουν αυτοί. Και γνωρίζουμε ότι έχει εγκριθεί και έχουν εξασφαλιστεί κονδύλια για την κατασκευή ΣΜΑ που εκεί θα συγκεντρώνονται ,θα συμπιέζονται και θα μεταφέρονται τα απορρίμματα. 

Ωστόσο η κατασκευή των ΣΜΑ καθυστερεί ενώ εκκρεμεί από πλευράς δημοτικής αρχής ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων που να αφορά την ανακύκλωση, την διαλογή στην πηγή και την συνεργασία με όμορους δήμους για την δημιουργία ενός εργοστασίου διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών. 

Η κατάσταση ως έχει εγκυμονεί κινδύνους για το περιβάλλον, την υγεία και την σωματική ακεραιότητα των κατοίκων και πρέπει να γίνουν κινήσεις προκειμένου το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί με τον βέλτιστό τρόπο.

Αυτά αγαπημένοι συμπολίτες και συμπολίτισσες είναι τα επίδικα των επόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών. 

Ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης στην ποιότητα ζωής μας και στην ασφάλεια μας είναι ύψιστης σημασίας και με τις προκλήσεις που παρουσιάζονται λόγω κλιματικής αλλαγής χρειάζεται να δούμε τα προβλήματα μπροστά μας και να πράξουμε ότι μπορούμε ως ενεργοί πολίτες οργανωμένα και αλληλέγγυα αναλαμβάνοντας και την πολιτική ευθύνη που μας αναλογεί. 

Ο χορός έχει ανοίξει .Ώρα να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας .

Αλιβέρι Αυγ. 2018 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...