Κυριακή 3 Ιουνίου 2018

Παρεμβάσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δημοτικό Συμβούλιο Καρύστου

Α. Για τη μη πραγματοποίηση έκτακτης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα «την άναρχη εγκατάσταση των αιολικών πάρκων».

Την Τετάρτη 30/5/2018 συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Καρύστου στο οποίο ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου εκτός ημερησίας διάταξης ενημέρωσε το σώμα για την από 7/5/2018 αίτηση που πραγματοποιήσαμε για έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα: «Η άναρχη εγκατάσταση αιολικών πάρκων στο Δήμο Καρύστου και η προσπάθεια μεταφοράς ανεμογεννητριών από το λιμάνι της
Καρύστου». 

Ο Πρόεδρος κ. Βόσσος δεσμεύτηκε ότι θα συγκαλέσει το Δημοτικό Συμβούλιο εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Ιουνίου 2018. 

Υπενθυμίζουμε ότι στην αίτηση μας τονίζαμε: 

«Να πάρει ξεκάθαρη θέση το Δημοτικό Συμβούλιο και να παρέμβει σε όλους τους αρμόδιους φορείς για: 
  • 1.Να μην επιτραπεί η χρησιμοποίηση του Λιμανιού της Καρύστου για την μεταφορά ανεμογεννητριών
  • 2.Να μη χρησιμοποιηθούν δυνάμεις καταστολής κατά του λαού που δικαιολογημένα αντιδρά σε αυτή την κατάσταση. 
  • 3.Να επανεξετάσει άμεσα το σύνολο των αδειοδοτήσεων για την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων στη Νότια Εύβοια. Να υπάρξει συνολική περιβαλλοντική μελέτη για τις επιπτώσεις και όχι για κάθε ξεχωριστό αιολικό πάρκο όπως γίνεται ως τώρα. 
  • 4.Να πάρει μέτρα για το δραστικό περιορισμό τους με κριτήριο την αντιμετώπιση όλων των αρνητικών συνεπειών που προκαλεί η ανεξέλεγκτη εγκατάσταση ανεμογεννητριών, υποσταθμών, δικτύων μεταφοράς»
Βέβαια να τονίσουμε ότι για να γίνει συνολική περιβαλλοντική μελέτη χρειάζεται να σταματήσουν τα έργα ή στην χειρότερη περίπτωση να μη ξεκινήσει καμία άλλη εγκατάσταση αιολικών πάρκων μέχρι την αποπεράτωσή της. 

Τονίσαμε ότι έστω και με ενάμιση μήνα καθυστέρηση επιβάλλεται να συζητήσουμε και να πάρει το Δημοτικό Συμβούλιο θέση στα παραπάνω συγκεκριμένα αιτήματα.

Επίσης, δεν υπάρχει κανένας λόγος για πρόσκληση προς τις εταιρίες εγκατάστασης στη συνεδρίαση του ΔΣ. Πλέον ο κάθε ένας, πόσο μάλλον οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, έχει γνώση της κατάστασης. Αν θέλουν οι εταιρίες να μας ενημερώσουν για κάτι μπορούν να ζητήσουν συνάντηση από τους επικεφαλείς των παρατάξεων του ΔΣ. 

Επίσης στην ερώτηση μας αν οι εταιρείες παίρνουν νερό από το πηγάδι του Πασά σον κάμπο και από άλλες πηγές, την στιγμή που έχουμε λιγοστό νερό η απάντηση του Δημάρχου και του αντιδημάρχου κ. Διγαλέτου ήταν αρνητική. Ελπίζουμε να είναι έτσι γιατί σύμφωνα με πληροφορίες ήδη οι κάτοικοι του Πλατανιστού έχουν εμποδίσει κάποιες φορές υδροληψία από βυτίο μισθωμένο από τις εταιρίες. 

Β. Για την έγκριση διαδικασιών σύνδεσης με το δίκτυο αποχέτευσης Μαρμαρίου 

Θέλουμε να θυμίσουμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο σε παλιότερη συνεδρίασή του είχε αποφασίσει, κατά πλειοψηφία, για τα τέλη σύνδεσης: 
  • α) τέλος διακλάδωσης (δηλαδή από τον αγωγό μέχρι το φρεάτιο) 350 ευρώ και 
  • β) τέλος σύνδεσης 150 ευρώ. 
Σύνολο 500 ευρώ με 24 δόσεις ή εφάπαξ πληρωμή με 10% έκπτωση. 

Η πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο ήταν το τέλος διακλάδωσης (350 ευρώ) να πληρωθεί από κρατικά κονδύλια και οι πολίτες να πληρώσουν το τέλος σύνδεσης (150 ευρώ), και αυτό είχαμε ψηφίσει. 

Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο (30/5/2018), ο Δήμαρχος είπε ότι κάνει προσπάθειες να μην πληρωθεί το τέλος των 350 ευρώ παρά μόνο το ποσόν των 150 ευρώ. 

Η πρόταση της Δημοτικής Αρχής για το τέλος σύνδεσης με το δίκτυο αποχέτευσης ήταν στο ύψος των 150 ευρώ σε 3 δόσεις. Αν το ποσό πληρωθεί εφάπαξ θα έχει 10% έκπτωση. Ο Δήμαρχος ενημέρωσε το συμβούλιο ότι έγινε η ηλεκτροδότηση του βιολογικού και ότι αρχές Ιουνίου θα λειτουργήσει. 

Στην τοποθέτηση μας αναφέραμε ότι υπάρχουν καταγγελίες κατοίκων του Μαρμαρίου για παράνομες συνδέσεις και ότι οι δεξαμενές του βιολογικού είναι γεμάτες λύματα και εστίες μόλυνσης. 

Επίσης, συμφωνήσαμε να πληρωθεί μόνο για τη σύνδεση το ποσόν των 150 ευρώ με δόσεις και επισημάναμε ότι ο βιολογικός του Μαρμαρίου επιβάλλεται να λειτουργήσει σωστά. 

Τονίζουμε ότι από την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν διασφαλίζεται οριστικά πως δε θα χρεωθεί το ποσό για τη διακλάδωση (350€)! Καλούμε τους κατοίκους του Μαρμαρίου να είναι σε επιφυλακή και να απαιτήσουν να μη τους χρεωθεί και αυτό το ποσό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...