Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018

Ανακοίνωση Κ.Ο. Καρύστου του ΚΚΕ για την αύξηση του ορίου εγκατάστασης αιολικών πάρκων στην Εύβοια

ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΟΡΙΟΥ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ  - Το κεφάλαιο απαιτεί και η Κυβέρνηση νομοθετεί! 


Μέσω τροπολογίας, που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο για τον «Θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό» και ψηφίστηκε χθες (Τρίτη 5/6/2018) στη Βουλή από την Κυβέρνηση επί της ουσίας αλλάζει προς τα πάνω το όριο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) για την εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών
Ενέργειας (ΑΠΕ) σε Εύβοια και Πελοπόννησο. 

Το ΚΚΕ τοποθετήθηκε στη Βουλή και για τη συγκεκριμένη τροπολογία την οποία καταψήφισε. 

Στην τροπολογία, που ψηφίστηκε από τους Κυβερνητικούς Βουλευτές, αναφέρεται συγκεκριμένα πως η αλλαγή αυτή γίνεται «κατά παρέκκλιση άλλων διατάξεων» (αναφέροντας αποφάσεις χαρακτηρισμού περιοχών ως κορεσμένες του 2006, 2007 και 2012) και «ως την έκδοση άρσης κορεσμού» από τη ΡΑΕ. 

Από τα παραπάνω προκύπτει πως αναμένεται η ΡΑΕ να εκδώσει άρση του χαρακτηρισμού περιοχών της Εύβοιας ως κορεσμένες! 

Βέβαια, όπως μπορεί να καταλάβει ο καθένας, αυτό αφορά τη Νότια Εύβοια όπου ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η άναρχη εγκατάσταση αιολικών πάρκων παρά το ότι περιοχές είναι χαρακτηρισμένες, τουλάχιστον ως τώρα, ως κορεσμένες. 

Είναι τεράστιες οι ευθύνες της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που στο πλαίσιο της «απελευθέρωσης» της αγοράς ενέργειας στηρίζει τις επιδιώξεις των μονοπωλιακών ομίλων για αύξηση των κερδών τους με συνέπειες το ακριβό ρεύμα, τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων, τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στα έργα, το οριστικό χτύπημα μικρών κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων της περιοχής και μια σειρά άλλα προβλήματα. 

Και από αυτή την τελευταία εξέλιξη αλλά και από τη διαφαινόμενη αλλαγή των ορίων εγκατάστασης αιολικών πάρκων στην περιοχή γίνεται φανερό πως δε μπορούν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα της περιοχής να έχουν καμιά εμπιστοσύνη στην Κυβέρνηση, την ΕΕ και σε κάθε λογής «ανεξάρτητες αρχές». 

Λύση μπορεί να δώσει μόνο η λαϊκή παρέμβαση και πάλη διεκδικώντας: 

Να παρθεί πίσω η απαράδεκτη τροπολογία της Κυβέρνησης. Να μην αυξηθούν τα όρια εγκατάστασης αιολικών πάρκων στην περιοχή της Νότιας Εύβοιας. 

Να επανεξεταστεί άμεσα το σύνολο των αδειοδοτήσεων για την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων στη Νότια Εύβοια. Να υπάρξει συνολική περιβαλλοντική μελέτη για τις επιπτώσεις στην περιοχή και όχι για κάθε ξεχωριστό αιολικό πάρκο όπως γίνεται ως τώρα. 

Να παρθούν μέτρα για το δραστικό περιορισμό τους με κριτήριο την αντιμετώπιση όλων των αρνητικών συνεπειών που προκαλεί η ανεξέλεγκτη εγκατάσταση ανεμογεννητριών, υποσταθμών, δικτύων μεταφοράς. Βασικό μέτρο που συμβάλει σε αυτή την κατεύθυνση και απαιτείται να γίνει άμεσα είναι η υπογειοποίηση των υπάρχοντων δικτύων. 

Μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά. 

Τετάρτη, 6 Ιουνίου 2018 

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΡΥΣΤΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...