Τρίτη 5 Ιουνίου 2018

Η Δημοτική παράταξη Κύμης-Αλιβερίου "Δημοτική Ενωτική Πρωτοβουλία" για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι σήμερα, καθώς η φύση αναδεικνύεται στον σημαντικότερο θησαυρό του πλανήτη, έστω κι αν οι άνθρωποι της φέρονται με τόση περιφρόνηση. Η 5η Ιουνίου ανακηρύχθηκε από τον ΟΗΕ ως τέτοια, σε μια προσπάθεια για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, προκειμένου να αφυπνιστεί η κοινή γνώμη και οι πολίτες να αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερη υπευθυνότητα το περιβάλλον, στο οποίο ζουν και κινούνται.

Για φέτος, η ημέρα είναι αφιερωμένη στην αντιμετώπιση της πλαστικής ρύπανσης, την ίδια στιγμή που η Ευρωπαϊκή

Επιτροπή ξεκίνησε τις προηγούμενες ημέρες μια μεγάλη εκστρατεία κατά των πλαστικών μιας χρήσης. 

Tο φετινό σύνθημα είναι: «Νικήστε τη μόλυνση από τα πλαστικά, αν δεν μπορείτε να το ξαναχρησιμοποιήσετε, πείτε όχι σε αυτό». Κάθε χρόνο, οι Ευρωπαίοι παράγουν 25 εκατομμύρια τόνους πλαστικών απορριμμάτων (στοιχεία Ευρωπαϊκής Επιτροπής). 

Σε ολόκληρο τον κόσμο, τα πλαστικά υλικά αποτελούν το 85% των απορριμμάτων στις παραλίες. Μόνο το 2015 στην Ελλάδα, η ετήσια κατανάλωση πλαστικών σακουλών ήταν μεταξύ 242 και 363 τεμαχίων ανά άτομο. 

Σύμφωνα με την Greenpeace, στην Ελλάδα κάθε χρόνο χρησιμοποιούνται 4,3 δισ. πλαστικές σακούλες, 2 δισ. πλαστικά μπουκάλια για νερό και αναψυκτικά και 300 εκατ. πλαστικά ποτήρια του καφέ. Επίσης παράγονται ετησίως έως 300.000 τόνοι πλαστικών συσκευασιών, αλλά μόνο ένα μικρό ποσοστό από αυτή την ποσότητα ανακυκλώνεται. 

Είναι λοιπόν ένα τεράστιο πρόβλημα, οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές για τον πλανήτη Γη και τη ζωή πάνω σε αυτόν. Καιρός να μάθουμε να ζούμε με περιβαλλοντική συνείδηση. 

Με σεβασμό σε αυτό που μας δίνει ζωή, που μας θρέφει. Το περιβάλλον έχει ανάγκη τον καθένα και την καθεμία από εμάς. 

Και χρειάζεται όλοι μαζί, Κεντρική διοίκηση, αυτοδιοίκηση, υπηρεσίες, θεσμοί, κινήματα, παραγωγοί, επιστήμονες, νέα γενιά, να αποκτήσουμε κοινό όραμα και, με περιβαλλοντικά κριτήρια, να κάνουμε πράξη την περιβαλλοντική συμπεριφορά σε κάθε μας επιλογή και δράση. 

Εμείς οι δημότες του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου, με μεγάλες πηγές ρύπανσης, έχουμε έναν λόγο παραπάνω να ευαισθητοποιηθούμε, να αποκτήσουμε γνώσεις και συνείδηση, να προστατέψουμε το περιβάλλον, να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στη δημιουργία καλυτέρων συνθηκών ζωής για εμάς και για τις επόμενες γενιές. 

Είναι κρίμα, είναι ένδεια για το Δήμο μας, είναι κατακριτέα, η παντελής απουσία της Δημοτικής Αρχής από μια τόσο σημαντική για ολόκληρο τον πλανήτη προσπάθεια, από μια τόσο καθοριστική για τον τόπο μας παρέμβαση, με ανάλογες δράσεις, εκδηλώσεις, ημερίδες, που θα βάλουν τα θεμέλια για την αλλαγή της νοοτροπίας μας και την καλλιέργεια μιας νέας περιβαλλοντικής συμπεριφοράς. 

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...